آیا خلیفه اول بر جنازه حضرت فاطمه نماز خواند؟


نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانشبکه های وهابی هر ساله در آستانه شهادت حضرت زهرا(س) شبهاتی را برای به چالش کشیدن مواضع حق تشیع مطرح می کنند که از جمله آن می توان به زیر سوال بردن نارضایتی حضرت زهرا(س) از خلیفه اول و دوم با طرحی اشاره کرد. مسئله نماز قرائت خلیفه اول بر پیکر مطهر آن بانوی مبارکه است;
آیت الله محمدجعفر طبسی، استاد خارج حوزه در یادداشتی به بررسی صحت این ادعا پرداخته است که در ادامه می خوانید:

آیا خلیفه اول بر جنازه حضرت فاطمه نماز خواند؟

رسانه ها و شبکه های وابسته به وهابیت تکفیری در صدد ارائه مطالبی بر خلاف واقعیات تاریخ در مورد تایید خلفا توسط امیرالمومنین علی (ع) هستند و به دو روایتی که ابن سعد در «ال. طاقبت الکبری».

حدیث اول؛ الشعبی گفت: ابوبکر علیه السلام. شعبی گوید: ابوبکر بر جنازه حضرت فاطمه (س) نماز خواند. (التقابة الکبری ج 8 ص 29 ).

بررسی روایت

این روایت از نظر دلیل و دلالت اشکال جدی دارد; اما شاهد: راویان این حدیث در منابع معتبر اهل سنت ضعیف شده اند. ذهبی درباره «محمد بن عمر وقادی» (207ق) می نویسد: همه بر ضعف او اجماع دارند و مسلم و دیگران او را از اهل حدیث دانسته اند و مؤنث بودن او ثقه نیست. مهمتر از آن، احمد بن حنبل او را دروغگو و اسحاق او را جعل الحدیث خواند. (سیر العلم النبیله ج 9 ص 454 ).

راوی دیگر «قیس بن ربیع» است. ذهبی او را تضعیف کرد و درباره او گفت که یعقوب بن شیبه او را دارای خطاهای فراوان برشمرد، نسایی او را ترک حدیث خواند و ابوحاتم رازی گفت که به احادیث او استناد و احتجاج نمی شود. (سیرالعلم النبیله ج 8 ص 42 ).

«شعبی» سومین راوی این حدیث است. او در اواسط خلافت دوم به دنیا آمد و بین سالهای 104 تا 106 از دنیا رفت، بنابراین معلوم است که زمان وفات حضرت فاطمه (س) را درک نکرده و سخنانش اعتباری ندارد. به علاوه شعبی فردی است که نسبت به امیرالمومنین علیه السلام عقیده نادرستی داشت و معتقد بود که ایشان در حالی از دنیا رفتند که حافظ قرآن نبودند. (تفسیر القرطبی ج 1 ص 158 ). بنابراین سند این حدیث به هیچ وجه قابل اعتماد نیست.

اما مفهوم

اول؛ ابن سعد در کتاب الطبقات الکبری (ج 8، ص 30) حدیث دیگری را نقل کرده که با مضمون این حدیث کاملاً منافات دارد. از امام زین العابدین علیه السلام روایت کرده است که از صحابی بزرگ رسول خدا صلی الله علیه و آله یعنی ابن عباس پرسید: فاطمه کی مرا دفن می کنی؟ فرمود: دفن ها در شام بعد از صلح است. گفتم: درود خدا بر او باد، فرمود: علی. حضرت پرسید: فاطمه (علیها السلام) را کی دفن کردی؟ در شب و هنگام شب. حضرت پرسید چه کسی بر جنازه او نماز خوانده است؟ ابن عباس پاسخ داد: علی علیه السلام.

ثانیا؛ روایت ابن سعد با روایت صحیح بخاری کاملاً در تعارض است. بخاری در روایت صحیح آورده است: چون حضرت زهرا علیهاالسلام رحلت کرد، امیرالمؤمنین علیه السلام جنازه آن حضرت را شبانه آماده کرد و دفن کرد و ابوبکر را از دفن خبر نداد، ولی خود او برای حضرت فاطمه دعا کرد. (ص). نقل از شده (صحیح بخاری، ج 5، ص 82). این روایت به روشنی دلالت دارد بر این که خلیفه اول اساساً اجازه شرکت در تشییع جنازه را نداشت.

ثالثا؛ جناب حکیم نیشابوری شافعی حدیثی به سند از عایشه همسر رسول خدا (ص) نقل کرده اند که مضمون آن همان روایت صحیح بخاری است: دفن فاطمه بنت رسول الله در شب. دفن ها را علی انجام داد و برای ابابکر، حتی دفن آن حضرت علی بن ابیطالب (علیه السلام) ذکر نکرد. (المستدرک ج 4 ص 126 حدیث 481 ).

چهارم؛ عبدالرزاق سنانی روایتی نقل کرده که در آن آمده است: حضرت زهرا علیهاالسلام وصیت کرد که او را شبانه دفن کند تا ابوبکر بر او نماز نخواند. (المصنف ج 3 ص 521 حدیث 6554 ).

حدیث دوم: شبابه بن سوار از عبدالعلی بن ابی المسوار; حماد از ابراهیم نقل کرده که گفت: سلام بر ابوبکر الصادق علی فاطمه (علیها السلام)». ابوبکر بر جنازه فاطمه (س) نماز خواند. (التقابة الکبری ابن سعد ج 8 ص 29 ).

مروری بر حدیث

«عبدالعلی بن ابی السوار» و «شبابه بن سوار فزاری» که در سند آمده، هر دو در منابع اهل سنت ضعیف شده اند. همچنین منظور از «ابراهیم» در سند این روایت، «ابراهیم نخعی» است که در سال 1375 از دنیا رفت و اساساً امکان نقل آن وجود نداشت. (تهذیب الکمال مزی ج 2 ص 240 ). بنابراین سند این حدیث اعتباری ندارد. با توجه به اشکالات محتوایی حدیث اول، بطلان مضمون این روایت نیز روشن می شود.

در نتیجه دو حدیثی که ابن سعد در مورد نماز خواندن ابوبکر بر جنازه حضرت زهرا (س) نقل کرده از نظر اهل سنت معتبر نیست. همچنین معنای این دو حدیث با سایر احادیث صحیح در صحیح بخاری و سایر منابع در تضاد آشکار است. بر اساس احادیث صحیح اهل سنت، امیرالمومنین علیه السلام بنا به وصیت حضرت فاطمه علیهاالسلام، او را شبانه غسل ​​داده و کفن کرد و در حالی که خلیفه اول نبود، بر بدنش نماز خواند. رسانه ها و شبکه های تکفیری وهابی به دو حدیث مذکور اشاره کرده و آن را منتشر می کنند که از مصادیق دروغ هایی است که هدف آن انحراف افکار عمومی و کتمان حقایق و حقایق تاریخی است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7225

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *