الهه جعفرزاده: نقرس یک آرتریت التهابی است که در اثر تجمع کریستال های اسید اوریک (اورات مونوسدیم) در مفاصل ایجاد می شود و باعث درد و التهاب می شود. اسید اوریک زمانی تولید می شود که بدن ماده شیمیایی به نام پورین را تجزیه می کند. پورین به طور طبیعی در بدن وجود دارد و در برخی غذاها نیز یافت می شود. اسید اوریک از طریق ادرار از بدن دفع می شود.
نقرس باعث حملات شدید، درد، قرمزی، گرما، حساسیت و تورم در یک یا چند مفصل می شود. که به طور ناگهانی ایجاد می شوند. نقرس اغلب شست پا را درگیر می کند، اما می تواند در سایر مفاصل نیز رخ دهد. در حالی که حملات نقرس گذرا هستند، ناراحتی ممکن است برای روزها تا هفته ها پس از حمله باقی بماند.
یک رژیم غذایی متعادل، اگرچه درمان قطعی برای نقرس نیست، اما می تواند سطح اسید اوریک خون را کاهش دهد، حملات مکرر نقرس را کاهش دهد و پیشرفت آسیب مفاصل را به تاخیر بیندازد.
آیا مصرف گوجه فرنگی در نقرس نقش دارد؟
نقل از های موجود نشان می دهد که گوجه فرنگی باعث حملات نقرس می شود. طبق مطالعات، وجود گوجه فرنگی در رژیم غذایی و مصرف آن می تواند سطح اسید اوریک را در بدن افزایش دهد و منجر به بروز یا تشدید نقرس شود.
با این حال، رژیم غذایی تنها حدود 10 درصد موارد نقرس را تشکیل می دهد. بیشتر موارد نقرس به عوامل ژنتیکی و زمینه ای مانند چاقی و مقاومت به انسولین نسبت داده می شود. که از دفع اسید اوریک از بدن جلوگیری می کند و سطح آن را افزایش می دهد. اگرچه رژیم غذایی در برخی موارد باعث تشدید حملات نقرس می شود، اما در عین حال ممکن است غذاهایی که در یک فرد باعث بیماری می شوند در فرد دیگر تاثیری نداشته باشند.
گوجه فرنگی پورین کمی دارد و به طور کلی برای نقرس بی خطر در نظر گرفته می شود. اما برخی مطالعات اخیر نشان می دهد که این ماده غذایی می تواند در برخی افراد باعث نقرس شود.
اما آیا این بدان معناست که در صورت ابتلا به نقرس باید گوجه فرنگی را از برنامه غذایی خود حذف کنید؟ یا فواید خوردن گوجه فرنگی از خطرات احتمالی آن بیشتر است؟
برای پاسخ به این سوال باید دو جنبه را بررسی کنیم:
جوانب مثبت
گوجه فرنگی یک غذای مغذی است که می تواند برای افراد مبتلا به نقرس فواید سلامتی داشته باشد. تحقیقات نشان داده است که خوردن گوجه فرنگی قبل از غذا می تواند وزن بدن، درصد چربی بدن، سطح کلسترول، سطح قند خون و حتی سطح اسید اوریک خون را کاهش دهد.
گوجه فرنگی همچنین سرشار از ویتامین C و لیکوپن است که هر دو به کاهش التهاب کمک می کنند. آب گوجه فرنگی دارای غلظت بالاتری از ویتامین C و لیکوپن است. گوجه فرنگی همچنین باعث افزایش سطح آنتی اکسیدان و کاهش کلسترول می شود.
از آنجایی که نقرس یک بیماری التهابی است، به طور کلی تصور می شود که کاهش التهاب به جای افزایش آن، خطر ابتلا به نقرس را کاهش می دهد.
منفی
بسیاری از مردم گوجه فرنگی را عاملی برای تشدید نقرس می دانند. اگرچه شواهد کمی برای حمایت از این ادعا وجود دارد، علم به طور قابل اعتماد نشان داده است که گوجه فرنگی حاوی دو محرک بالقوه برای نقرس است. “گلوتامات” و “فنولیک اسید”.
در حالی که مقدار گلوتامات و اسید فنولیک در گوجه فرنگی کم است، برخی از افراد مبتلا به نقرس ممکن است به آنها حساسیت داشته باشند. حساسیت بیشتر دارند
این یافته ها نتیجه مطالعه ای است که در سال 2015 در نیوزلند انجام شد. که شامل 1456 نفر مبتلا به نقرس ناشی از تغذیه بود. از این تعداد، 20 درصد گوجه فرنگی را به عنوان محرک نقل از کردند. در واقع، گوجه فرنگی چهارمین محرک غذایی رایج بعد از ماهی/غذاهای دریایی، الکل و گوشت بود.
محققان بر این باورند که خطر ابتلا به نقرس ناشی از مصرف گوجه فرنگی ممکن است به گروه خاصی از افراد محدود شود.
آیا گوجه فرنگی نقرس را تشدید می کند؟
بهترین راه برای تعیین اینکه آیا گوجه فرنگی محرک نقرس است این است که تمام محصولات گوجه فرنگی را برای چند هفته از رژیم غذایی خود حذف کنید تا ببینید آیا علائم شما بهبود می یابد یا خیر. ثبت دقیق آنچه می خورید به تعیین دقیق علت کمک می کند.
جایگزین های گوجه فرنگی
اگر فکر می کنید گوجه فرنگی نقرس شما را تشدید می کند، با اجتناب از محصولات مبتنی بر گوجه فرنگی مانند سس کچاپ، سس های باربیکیو و سس های ماکارونی مبتنی بر گوجه شروع کنید. می توانید این روش را روی گوجه فرنگی تازه نیز امتحان کنید.
در طول این مدت، برای جبران کمبود مواد مغذی، می توانید به سبزیجات و میوه های دوستدار نقرس که سرشار از ویتامین C یا لیکوپن هستند، از جمله کلم پیچ، کدو، فلفل دلمه ای قرمز، چغندر، پرتقال و گریپ فروت روی آورید. میوه، نارنگی، گیلاس و…
اگرچه شواهدی مبنی بر اینکه گوجه فرنگی باعث نقرس می شود وجود ندارد، اما این بدان معنا نیست که امکان پذیر نیست. بنابراین بهتر است همیشه محتاط باشید.
منابع: mayoclinic، verywellhealth، wellhealth
47232
منبع: www.khabaronline.ir