آیا در قیامت باید حجاب را رعایت کنید؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، پاسخ پرسش پرسشگر مرکز پاسخگویی به سوالات دینی درباره «محرم و نامحرم در قیامت» ارائه شده است.

سوال: طبق روایات ظاهراً در روز قیامت معنایی از محرم و نامحرم وجود ندارد، پس چرا در حدیث آمده است که وقتی حضرت زهرا سلام الله علیها وارد محشر می شود، وجود دارد. تماسی برای بستن چشمانتان؟

پاسخ: در برخی احادیث آمده است که وقتی حضرت زهرا سلام الله علیها می خواهد وارد محشر شود، می گویند چشمانت را ببند تا داخل شود. با توجه به سؤال، پاسخ در دو بخش ارائه شده است. بخش اول این است که آیا چنین روایتی وجود دارد؟ در قسمت دوم اگر به وجود چنین روایتی مطمئن شدیم معنای آن چیست و آیا در روز قیامت محرم و نامحرم وجود دارد؟

قسمت اول: بررسی روایت بستن چشم در روز قیامت

در این باره روایات متعددی وارد شده است، از جمله اینکه امیرالمؤمنین علیه السلام می فرماید که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود:

«مثل سر فاطمه و سر حسین است که بر او و فرزندانش و میوه هایش و فرشتگانش به خاطر پند و اندرز فاطمه سلام الله علیها غضب کند و مردم را صدا کنند. از قیامت، خداوند قاتل فرزند توست، ای فاطمه، و خداوند تبارک و تعالی با او و برای شیعیان و دوستدارانش عمل خواهد کرد پیروان او و اینکه فاطمه در این روز در سمت بهشت ​​(الجنبین) قرار می گیرد و گونه های شهلا العینین را پاک می کند، سرش از طلای خالص و بازوانش از مشک و کهربا است یشم لاجوردی که برگهایش پر از سنگهای قیمتی است و زیبایی آن از نور خداست، پایانش نور است از طلوع فجر جهان پوشیده از هفت هزار پادشاه، تسبیح و تسبیح و تسبیح و تسبیح و تسبیح و حمد و ستایش پروردگار عالمیان است، سپس منادی از بطن عرش ندا می دهد، ای اهل قیامت. گوشت چشم تو، این فاطمه دختر محمد رسول الله است، خرمای سر راه، خرمای فاطمه سلام الله علیها. شیعیان او در راه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم مانند صاعقه رباینده، دشمنان خود و فرزندانش را در جهنم خواهد انداخت; ممکن است، فریاد می زند: فرزندم; میوه قلب من! فرشتگان از ناله فاطمه سلام الله علیها غش کردند و اهل محشر ندا دادند: ای فاطمه! خداوند قاتل فرزندت را بکشد! خداوند متعال می فرماید: من در مورد قاتل او و پیروان و دوستداران و راهنمایان او چنین خواهم کرد و همانا فاطمه سلام الله علیها در آن روز بر شتری از شترهای بهشت ​​سوار است که پیشانی زیبا و برآمده و درخشان دارد. گونه ها و چشمان درخشان و سري از طلاي ناب، گردنش سياه و كهربايي، افسارش از آمتيست سبز، وسيله اش دري است كه با آن تزيين شده است. سنگهای قیمتی، روی شتر. جایی است که پوششش نور خدا و باطنش رحمت اوست و افسارش به اندازه یک فرسخ از فرسخ دنیا دراز است. در اطراف او هفتاد هزار فرشته به تسبیح و تسبیح و تسبیح و تسبیح و تسبیح و حمد پروردگار جهانیان می پردازند. چشمان خود را پایین بیاورید؛ این فاطمه دختر محمد رسول الله است که از پل صراط می گذرد، پس فاطمه سلام الله علیها و پیروانش مانند تیری خیره کننده از پل صراط عبور می کنند و پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم. خداوند متعال فرمود: دشمنان فاطمه سلام الله علیها و فرزندانش در جهنم افکنده شوند.

در حدیث دیگری آمده است:

«رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: اگر روز قیامت ندا منادی است، ای اهل خلقت، چشمانتان شنیده شود تا حلال شود، فاطمه بنت محمد; (2) رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود: چون روز قیامت فرا رسد، منادی ندا می دهد: ای مخلوقات چشمانت را ببند تا فاطمه دختر محمد بگذرد.

قسمت دوم: بررسی و توضیح معنا و دلیل بستن چشم

حال این سؤال مطرح می شود که آیا در روز قیامت که دستور می دهند با ورود حضرت زهرا سلام الله علیها همه چشمان خود را ببندند، محرم و نامحرم وجود دارد؟

در پاسخ به این سوال چند احتمال وجود دارد.

احتمال اول

در روایتی از امیرالمؤمنین علیه السلام آمده است:

«روزی رسول خدا صلی الله علیه و آله نزد حضرت زهرا سلام الله علیها آمد و چون آن حضرت را غمگین دید به فاطمه سلام الله علیها فرمود: دخترم! فاطمه سلام الله علیها گفت: روز جمعیت و برهنگی مردم را به یاد آوردم. گفت: آری، آن روز، روز بسیار بزرگی است، ولی جبرئیل از خدای رئوف به من خبر داد: هنگامی که زمین در آن روز شکافته شود، پس از من، ابراهیم خلیل، اولین کسی هستم که از زمین بیرون می آیم. شوهرت علی بن ابیطالب، پس خدای مهربان جبرئیل را با هفتاد هزار مال بر سر قبرت می فرستد، هفت گنبد نور بر قبرت نصب می شود، اسرافیل سه حلقه برایت نور می آورد، می ایستد. تو و ندا می ده، به صحرای محشر بیا، در حالی که بدنت پوشیده است و اسرافیل آن روز را به تو می دهد آنها از مروارید ساخته شده و تکه ای طلا بر پشت آن نصب شده است. تو بر آن اسب سوار می شوی و زخیل افسار آن را می کشد در حالی که هفتاد هزار ملک پیش روی توست و پرچم های جلالی در دست دارند. وقتی حرکت کنی، هفتاد هزار پادشاهی به استقبال تو می‌آیند و از نگاهت خوشحال می‌شوند، هر کدام منقلی از نور بدون آتش روی زمین دارند که از آن عود بیرون می‌آید، هر کدام تاجی از یشم لاجوردی بر سر می‌گذارند. فرمود: آنها در سمت راست تو خواهند بود و چون راهی شدی، مریم بنت عمران با هفتاد هزار صیغه به استقبال تو می آید و به تو سلام می کند و آنها در سمت چپ تو خواهند بود. سپس مادرت خدیجه دختری به دنیا آورد که از زنان عالم اولی است که به خدا و رسول ایمان آورده اند و هفتاد هزار ملکه که نشانه های تکبیر را در دست دارند به استقبال تو می آیند. پس از رسیدن به نزدیک ماهشار، حوا با هفتاد هزار ملکه و آسیا، همسر فرعون به استقبال شما می آیند و با شما حرکت می کنند. وقتی وارد صحرای محشر می شوی منادی از زیر عرش ندا می دهد که عموم مخلوقات می شنوند و می گوید: چشمانت را ببند تا فاطمه دختر محمد صلی الله علیه و آله و سلم و این پاکان. زنانی که با او هستند عبور می کنند!» در آن روز جز ابراهیم و شوهرت علی بن ابی طالب کسی به تو نگاه نمی کند.» (3)

در این روایت دلیل دستور به چشم بستن، وجود محرم و نامحرم نیست، زیرا حضرت زهرا سلام الله علیها جامه و جامه بهشتی را بر او پیچیده و علاوه بر آن او را پوشانده است. با نور آن حضرت و چیزی از بدنش آشکار نمی شود. ; بلکه شاید دلیل دستور به پایین انداختن سرها و چشم بستن عظمت آن حضرت باشد و این عمل در پیشگاه ایشان نوعی ادب و احترام باشد.

احتمال دوم

محرم و نامحرم در قیامت به معنای محرم و نامحرم مادی و جسمی نیست، بلکه منظور نامحرم معنوی است که همه جز اهل بیت علیهم السلام به آن حضرت محرم نیستند. یعنی هیچکس حق و مقام و منزلت آن حضرت را نزد خداوند متعال تشخیص نداده است. پس نه تنها مردان امر شده اند که سر خود را پایین بیاورند، بلکه زنان اهل بهشت ​​و حوریان نیز باید این کار را انجام دهند.

احتمال سوم

احتمال دیگر این است که از آنجایی که پوشاندن بدن از نظر عقلی قابل تحسین است و برای انسان نوعی کمال محسوب می شود، می توان گفت که در بهشت ​​نیز حجاب وجود دارد; اما راه و حدود آن برای ما روشن نیست. قرآن کریم در مدح هوریان بهشتی می فرماید: (4) بهشت ​​زنان بهشتی دارد که در حجاب خود نهفته اند. پس پوشیدن بانویی چون حضرت زهرا سلام الله علیها نیز نشانه کمال او در بهشت ​​است.

از سوی دیگر، در مورد احکام حرام و نامحرم در برزخ و بهشت ​​نیز می توان به همین نکته اشاره کرد که چون احکام شرعی ریشه در حکم عقلی و حسن و قبح ذاتی دارند، لذا هرگز تغییر نمی کنند، زیرا قوانین عقلانی همیشه ثابت هستند و قابل تغییر هستند. نیستند در وصف متقین، خداوند متعال می فرماید: «أَمْ یَعْلَیْنُهُمْ عَلَیْکُمْ؛ (5) ما آنها را به یک قسم تزویج می کنیم». از این آیه متوجه می‌شویم که در بهشت ​​هم افراد محرم و هم غیر محرم وجود دارند و اینطور نیست که کسی بتواند بدون محدودیت با کسی ارتباط برقرار کند. چون اگر همه با هم صمیمی بودند ازدواج معنایی نداشت.

در تأیید این مطلب می توان به آیه «فیهن قصیرات الطرف لم یتمهون إنسا قبلهم وَ لَ جَان» در باغ های بهشت ​​زنانی هستند که جز شوهران خود را دوست ندارند و هیچ انس و جنی با هم تماس نگرفته است. قبل از آنها.» (6) از این آیه نیز می توان استفاده کرد؛ زیرا اگر همه در بهشت ​​صمیمی بودند و روابط آزاد بود، هر زن بهشتی باید محبت کند. همه و با همه ارتباط برقرار کنید.

احتمال چهارم

پوشاندن بدن و دوری از فحشا، محرم و نامحرم بودن، اجرای ضوابط و محدودیت در روابط جنسیتی، جزء فطرت انسان است. بهشت نیز جایگاه افراد با فطرت پاک است، از این رو به طور طبیعی و غریزی دوست دارند احکام و آداب مقدس و نامقدس را رعایت کنند; هر چند هیچ تعهدی برای آن وجود ندارد. فرشتگان حتی اگر از گناه اجتناب کنند، گناه نمی کنند.

نتیجه گیری

در روایات فراوانی آمده است که وقتی حضرت زهرا (سلام الله علیها) وارد قیامت می شود به همه دستور داده می شود که سرشان را پایین بیاورند یا چشمان خود را ببندند. در مورد معنا و هدف این حدیث احتمالات زیادی وجود دارد که از آن جمله می توان به احترام به مقام و منزلت پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، نامحرم بودن به معنای عدم شناخت و اطلاع از مقام پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم، رعایت آداب و رسوم حریم به دلیل حکم است. و تأیید عقل و همسویی آن با آن فطرت انسان است.

پاورقی ها

1. ابن بابویه، محمد بن علی، ثواب الاقبام و عقبه الاقبام، قم، دارالشریف الرضی، چاپ دوم، 1406ق، ص. 220.

2. علی بن موسی امام هشتم علیه السلام کتاب امام رضا علیه السلام محقق / مصحح نجف محمدمهدی مشهد کنگره جهانی امام رضا علیه السلام. ، چاپ اول، 1406ق، ج1، ص63.

3. «هنگامی که رسول خدا صلی الله علیه و آله وارد روز فاطمه سلام الله علیها شد و او گنجی است، به او فرمود گنج تو چیست یا پایه و اساس چه گفتی؟» ابط ذکرة المحشر و وقوف الاناس عراح یاوم القیامه قال، ای مردم، این روز بزرگ است…» کوفی، فرات بن ابراهیم، ​​تفسیر فرات الکوفی، محقق / مساحه، کاظم، محمد، مؤسسه الطبر و النشر فی وزارت ارشاد اسلامی، تهران، چاپ اول، 1410ق، ص 445.

4. سوره رحمان، آیه 72.

5. سوره دخان، آیه 54.

6. سوره رحمان، آیه 56.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7233

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *