آیا فقر می تواند دین مؤمن را از بین ببرد؟


نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، در کتاب بحار جلد 64 صفحه 362 روایتی است که (امام باقر علیه السلام) می فرماید:

مؤمنی که بر کوهی مصلوب شود، از آن پاک است، و مؤمن از دین هیچ چیز بی نیاز نیست.

مؤمن از کوه سخت تر است. زیرا چیزی را از کوه می توان زدود، اما از دین مؤمن چیزی را نمی توان زدود و از ایمان او چیزی را نمی توان زدود.

شرح این حدیث بر اساس درس آیت الله آقا مجتبی تهرانی را در ادامه بخوانید:

آیا فقر می تواند دین مؤمن را از بین ببرد؟

به خدا پناه می برم از شر شیطان. بسم الله الرحمن الرحیم

زراره از اصحاب امام باقر (علیه السلام) روایت می کند، از پیامبر است که این جملات را فرموده اند: الان روایت را ترجمه می کنم، در مورد مؤمن، دو نوع به اصطلاح داریم. آن را با کوه می سنجند. در برخی از احادیث آمده است که مؤمن مانند کوه است. البته با این روایت فرق دارد، آن روایت دیگری است.

«کلجبل الراسخ لا یحاریکوه الواصف»1 مثل کوه می ماند. این گردبادها و بادها و طوفان ها می آید، نمی لرزد. در اینجا مقایسه ای با کوه کرد و آن را مقایسه کرد که مسائلی که پیش می آید به قول ما مبارزه روزگار، این مثل کوه می ماند. با این بادها نمی لرزد. ما در آنجا قیاس داریم، اما این روایت نیست.

می گویند از کوه سخت تر است. حواست هست؟! «مؤمن از کوه مصلوب می شود»; تعبیر این است: از کوه سخت تر است. حالا این در این ارتباط نیست، در ارتباط دیگری است.

“مستقل از من”؛ یک نفر را می توان از کوه کم کرد. اگر خیلی سفت باشد دینامیت را در آن می ریزد و می کند. صادقانه بگویم، اجازه دهید سطح را پایین بیاورم. اگر با چکش کار نمی کند، اگر با کلنگ کار نمی کند، بالاخره دینامیت را می گذارد و بعد منفجر می کند. “مستقل از من”؛ می توان آن را از کوه کاهش داد. اما مؤمن از کوه سخت تر است. «وَ لَمْ أَنْ يَقْتَرُ الْمُؤْمِنُ مِنَ الدِّينِّ شَيْءً»; مؤمنی که ایمان راسخ داشته باشد چیزی از ایمانش کم نمی کند. هیچ چیز نمی تواند کاهش دهد. توجه کنید

حالا فکر می کنم دو بعد دارد: یکی معنوی. بعد مادی دارد. من به بعد مادی آن خواهم رفت، زیرا تجارت شما با مواد شماست. و او باید این را بداند! تا زمانی که در این دنیا هستیم با مسائل مادی سر و کار داریم. این را به شما بگویم، زندگی شوخی نیست، فراز و نشیب دارد. این را بدانید، دو چیز در مقابل هم وجود دارد. و هر دو در دین انسان اثر می گذارند.

یکی، مسئله ثروت، توجه می کنید؟! و مشکل فقر است. هر دو بر دین تأثیر دارند; کسانی که ایمانشان ثابت نیست. بذار رک بهت بگم

“اتفاقاً انسان عصبانی می شود”; از طرفی بچه ای که وقتی در موقعیت خوب قرار گرفت، نفسش را پیدا کرد، سرکش می شود. صادقانه بگویم از سوی دیگر، کمبود نیز وجود دارد. هر دو وجود دارد. هم از نظر مادی بالا بود و هم کم بود. میفهمی چی میخوام بگم؟! کسی که ایمانش ضعیف باشد در او اثر می گذارد. فهمیدی؟! فقیر چگونه کافر است؟; از طرفی ما هر دو را داریم. در این روایت می فرماید که: از کوه سخت تر است. شد؟! این مسائل مادی چه کاری نمی توانند بکنند؟ دینش را کم کن، چه دستش پر باشد چه خالی. گفتم فقط در این جنبه مادی روایت می آورم. مؤمن هم یک انسان است. به چیزی که گفتم دقت کنید. اگر آن را بالا یافت، همین است، از نظر شرعی، مسائل دینی را رعایت می کند. کمبودی که او پیدا کرد هنوز هم همان است. میدونی منظورم چیه؟ نه فقر از دین او می کاهد و نه ثروت

1- منهاج البرائه فی شرح نهج البلاغه (خویی)، ج 1، ص 138. 15، ص. 65

2- سوره مبارکه علق، آیات 6 و 7

3- وسائل الشیعه، ج 1، ص 138. 15، ص. 366 – بحار، ج 3 . 70، صفحه 246



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7237

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *