آیا می توانید با چشم زخم کسی را بکشید؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، بر اساس آنچه عقیق نقل کرده است، پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، بدون توجه به نیش و کنایه کافران مکه، آیات قرآن را با زمزمه ای دلنشین تلاوت می کرد. خورشید وسط آسمان ایستاده بود و ابرها بر سر مبارکش سایه افکنده بودند. هر کس از کنارش می گذشت دقایقی می ایستد و کلام خداوند از دهان آخرین فرستاده اش غرق می شد و ناخودآگاه فکر می کرد. کفار کافر شده بودند و صبرشان لبریز شده بود: «محمد تا همه را مسلمان نکند، کوتاه نمی آید». ما باید به دنبال راه حل باشیم.»

و به نظر شما راه حل کسی که همه راه ها را برای زمین زدن پیامبر رحمت امتحان کرد، چه بود؟

آن روزها قبیله بنی اسد به چشم زخم معروف بودند! کافی بود توجهشان به شخص و زندگی او جلب شود و به او حسادت کنند. آن شخص روز بعد در قبرستان بود. کافران مکه تصمیم خود را گرفته بودند. رفتند و در آستانه قبیله بنی اسد ایستادند: «ما یکی از مجروح ترین مردان شما را می خواهیم که محمد را بکشد!» و آن مرد به شرط پول از قبیله بیرون آمد.

اما آیا می توان کسی را با زخم چشم کشت؟ آیا این یک خرافات بود یا واقعیتی که باور می شد؟

آن مرد با فاصله و رو به روی پیامبر صلی الله علیه و آله نشست. رسول خدا در حال زمزمه آیات قرآن بود که مردک با دیدن دائمی حضرت محمد صلی الله علیه و آله دهان به تحسین و چشمانش گشود و با یک نفس سعی کرد او را زخمی کند. زندگی و زندگی پر برکت با شوری چشمانش. که جبرئیل با آیه «و یک وقت…» «وَ الْکَفِرُونَ یَزْتَعْتَکُمْ بَعْضَهُ…» پیامبر سرش را بلند کرد. مرد را دید و از شر حسود حسود به خدا پناه برد.

اما آیا چشم زخم به همان اندازه که از این روایت به جا مانده از زمان آخرین رسول خدا واقعی است؟ و آیا چشمانی وجود دارند که با تماشای آنها زندگی ما را زخمی کنند؟

آیت الله فاطمی نیا سلام الله علیها در پاسخ به این سوال زیبا و تامل برانگیز می فرماید: «اولین سؤال این است که آیا ما چشم بد داریم یا نه؛ آیا این حرف قابل قبولی است یا مردم می گویند، نسخه قدیمی که ابی الحدید هم استفاده کرده است. و بر اساس آن شرحی برای نهج البلاغه نوشته است که «العینو حق» یعنی چشم حق را نمی خواهم شما را بترسانید، اما می‌خواهم بدانید که وجود دارد و انشاءالله این احادیث را انجام دهید که کتمان نیازها به برآورده شدن آنها کمک می‌کند، اما چرا وقتی آن را می‌گویید، ممکن است چشمانی وجود داشته باشد بگذار آن آرزو یا هدف به مرحله تکمیل برسد و چه خوب است که اصلاً حرفهایمان را نگوییم یا فاش نکنیم، مهم این است.

نکاتی هم در مورد چشم زخم وجود دارد که می خواهم بگویم آقا، خدا مراقب شما باشد. اینها مهم هستند. تذکرات این است که گفتن چشم حق درست نیست، اما بیایید برخی را بدنام کنیم، لطفا مراقب باشید. مثلاً یک نفر به خانه ما آمد، اتفاقاً آن روز یک کاسه چینی شکست. نگو و تهمت نزن. این ارتباط کار ما نیست. آیا ما غیب را می دانیم؟ این چیزها چیست؟ این حرف ها چیست؟ این یکی پس توجه داشته باشید که با اتفاقاتی که می افتد نباید کسی را بدنام کنید.

اما نکته دوم برای زمانی است که زخم چشم فرد مکرر می شود. ما هیچ تعارفی نداریم. بیشتر می شود و چشم بد انسان مشخص می شود. یک، دو، چهار نیست و آدم می فهمد فلانی چشمش بد است. در این صورت چه باید کرد؟ اجازه نمی دهد؟ دیدم داره پف میکنه به دخترش می گوید برو برو نگذار بچه هایت را ببیند. به پسرش می گوید تو هم حرف نزن. سیر را به پیاز نگویید. اصلاً در خانه ها می افتد. تن می لرزد زیرا در حال آمدن است و همچنین چشم بد است. ما حرفی در آن نداریم. چه کنیم دلش را بشکنیم؟ نکته دوم این است که اگر چشم بد او را درک کنید، باز هم حق ندارید آبرویش را ببرید. اما وقتی همه فهمیدند، فهمیدند. به قول معروف فنجانش از پشت بام افتاده است. اما اینجا اگر دلش را شکستی نگذارید به خانه شما بیاید، ضررش از چشم زخم بیشتر است. من به عنوان دوست قدیمی شما، دانش آموز قدیمی، راهی را به شما نشان می دهم که هیچ اثری ندارد. اگر این افراد به خانه شما آمدند، نترسید، هیاهو راه نیندازید، فقط یک خیریه بگذارید. مردم تمام شده، خیریه مخفی کارهای زیادی انجام می دهد.

با توجه به آیات صریح قرآن مانند آیات 51 سوره قلم، 67 سوره یوسف و آیه 5 سوره فلق; چشم درد و حسد آنقدر وجود دارد که خداوند خطاب به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از او خواست که از آن به ذات خدا پناه ببرد و اگر چه دستی نیست، اما وجود دارد. به متن صریح و قابل انکار نیست. اما در این میان نحوه مواجهه ما با این موضوع حتی از خودش مهمتر است. زیرا نباید به دغدغه ای تبدیل شود که زندگی روزمره ما را مختل کند و برای رهایی از آن به خرافات یا حتی رویاپردازی روی بیاوریم.

آیت الله مکارم شیرازی با انتقاد از نگاه افراطی به چشم زخم می گوید: «طبق روایات، احتمال وجود این امور را باید پذیرفت، اما نه به این معنا که باید به خرافات و آثار دینی و دعانویس روی آورد. از این جهت که این کارها علاوه بر اینکه شرک محسوب می شود، باعث ورود خرافات به حقایق نیز می شود پاسخ: زهر همه چیز در درون اوست و زهر برخی از مردم نیز چشم آنهاست و به گفته منابع اسلامی برای شفای چشم، پناه بردن به خدا، صدقه دادن، الله اکبر گفتن و کمک به مستمندان، آن است. آن را دفع می کند. »

از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که: «اثر چشمک صحیح است و اگر چشمک بر تو یا دیگری اثر کند امین نیستی، پس اگر از اثر چشم می ترسی سه مرتبه بگو. : «ماشاالله هیچ نیرویی جز به وسیله خداوند متعال نیست».

در واقع چشم بد تنها عامل بیرونی زندگی ما نیست و ممکن است گاهی خودمان باشیم که به زندگی دیگران آسیب می زنیم! چون گاهی ما چیزهایی داریم که دیگران ندارند و گاهی دیگران چیزهایی دارند که ما نداریم، اما باید حواسمان را جمع کنیم تا طوری به زندگی نگاه نکنیم که بعد از نگاه چشمانمان ، که زندگی زخمی می شود و ما باعث رنج و عذاب زندگی عزیزانمان و سایر مردم می شویم. بزرگان و علمای دین برای کنترل مشکل چشم چشم راه حل های مختلفی گفته و به ما نشان داده اند، اما راه حل اصلی و مهم افزایش حس رضایت در درون ماست. امام علی (علیه السلام) می فرمایند: شادترین زندگی برای کسی است که به آنچه خداوند به او داده خشنود باشد. قناعتی که چشم ما را به زندگی دیگران خیره نکند و برای خوشبختی مردم زخمی از حسادت باقی نگذارد.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7213

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *