
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانآیه امن یجیب عبارتی از آیه 62 سوره نمل است که در آن از خداوند به عنوان تنها منبع اجابت دعا و حل مشکلات انسان یاد شده است. در این عبارت آمده است: یا [کیست] کسى که عاجز را جواب مى دهد و او را مى خواند و گرفتارى را برطرف مى کند؟»
در فرهنگ عمومی از آن به «دعای محفوظ» تعبیر شده و در سختی ها و گرفتاری ها خواندن آن توصیه شده است. مراسمی هم هست به نام «خاتم امان یجیب». به گفته برخی از مفسران، این عبارت در مورد توحید است و خداوند در آن از مشرکان پرسید: آیا اجابت کننده دعای درمانده بهتر است یا خدایان شما که هیچ کاری نمی کنند؟
بر اساس برخی از احادیث و سخنان مفسران شیعه، این آیه در مورد امام مهدی نازل شده و اشاره به «مزتر» اوست; اما گروهی دیگر از مفسران نیز گفته اند که امام مهدی یکی از مصادیق آیه است و آیه خطاب به همه مضطرین است و وعده اجابت دعای آنان را می دهد.
مثلاً در حدیثی از امام صادق (علیه السلام) که در کتاب تفسیر قمی آمده است، آیه 62 سوره نمل در شأن قائم آل محمد (ص) نازل شده است و ایشان واقعاً مضطرب هستند که بعد از نماز خواندن. در مقام ابراهیم و دعا، خداوند هم دعا می کند. او را پذیرفت و پس از «کشف مشکل» (رفع مشکل)، او را در سرزمین خلیفه قرار داد.
نعمانی (متوفی 360 هجری قمری) در الغیبه در تفسیر آیه امان یجیب از محمد بن مسلم از امام باقر (ع) روایتی نقل کرده که می گوید آیه 62 سوره نمل درباره امام مهدی نازل شده است. (ع) پس از ظهور در کعبه، جبرئیل و 313 تن از یارانش با او بیعت می کنند.
میرزا جواد ملکی تبریزی، عارف و استاد اخلاق، شخصی را که ماه رمضان را بدون تغییر حال سپری کرده است، توصیه کرده است که از خداوند استعانت کند و آیه امان یجیب را از زبان حال بخواند.
ارتباط با توحید
در آیه امان یجیب از خداوند به عنوان تنها منبع استجابت دعا و حل مشکلات انسان یاد شده است و این مفهوم مربوط به توحید است. به گفته آیت الله مکارم شیرازی، خداوند در این آیه و چند آیه قبل و بعد از آن با «امّان» شروع می شود، روشن ترین دلایل توحید را در قالب سؤال بیان کرده و مشرکان را مورد قضاوت قرار داده است. این سؤال سومین سؤال از سؤالات پنج گانه خداوند از مشرکان است که در آن می پرسد اجابت کننده دعای درمانده بهتر است یا خدایان شما که هیچ کاری نمی کنند؟
منبع: www.khabaronline.ir