از موسیقی پالمنبری تا موسیقی روضه



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاناصغر محمدی همدانی به نقل از کتاب بررسی موسیقی و غنا از دیدگاه اسلام، دسته بندی خاصی از موسیقی عاشورایی را در این کتاب ارائه کرده است.

او موسیقی عاشورایی را به سه قسمت موسیقی مجلسی، موسیقی میدانی و موسیقی تعزیه یا مشابه تقسیم کرد.

موسیقی مجلسی:

این دسته شامل چهار نوع موسیقی است:

1. موسیقی پالمن بری: یا آواز مویه گران در آهنگ های خاص و تاثیرگذار.

2. موسیقی مداحی: مداحی یا متن خوانی از دیرباز در مذهب شیعه رایج بوده است. قاریان، قاریان اشعار نعتیه و مناقب هستند که در مدح رسول خدا (ص) و فضایل اهل بیت (علیهم السلام) این اشعار را با آواها و نغمات معروف می خوانند.

3. موزیک روژا: اصل روضه خوانی این بود که کتاب روضه الشهداء را با آهنگ ها و نغمه های خاص بخوانند. امروز هم در پایان خطبه ها و سخنرانی ها، دعا رواج دارد. مداحی در ایام محرم روحیه خاصی دارد و مداحان در ترانه های رایج به مصیبت اهل بیت(ع) می پردازند.

4. موسیقی جماعت: در مجالس مصیبت عاشورا نوعی شیردهی وجود دارد که نشسته و آرام در نغمه های خاص انجام می شود. این نوحه علاوه بر موسیقی خاص، از نظر شعری نیز قابل توجه است و در این نواحی و سایر نقاط ایران دارای تنوع فراوانی است.

موسیقی میدانی:

موسیقی میدانی عاشورایی دارای انواع مختلفی است که خود به چند نوع تقسیم می شود:

1. تغذیه با شیر مادر: کرال سینه میدانی که به صورت حضوری یا به صورت دوتایی و سه گانه یا به روش های دیگر انجام می شود. در هر منطقه ده ها ضرب مختلف دارد. شاید مجموعه موسیقایی ای که در سین زنی وجود دارد بیش از صدها اما هزاران آهنگ و آهنگ در سراسر ایران باشد.

2. نوحه زنجیرها: زنجیر اره برقی حسینی با یک زنجیر یا دو زنجیر، با یک دست یا دو دست و در صورت های مختلف. نوحه های زنجیر زنی خاص و متشکل از ضرب های مناسب و بسیار متنوع است.

3. مرثیه زنی: در برخی از مناطق ایران وجود دارد و در هر منطقه آهنگ خاصی برای آن یافت می شود

4. قمه: در برخی مناطق رایج است و با نغمه های خاصی همراه است.

5. سینه حلقه ای: رینگ بوکس مردم خرمشهر و جنوب را بارها در تلویزیون دیده اید که موسیقی و ضرب آهنگ شگفت انگیزی دارد و ده ها آهنگ برای آن وجود دارد. حرکت دست و پا در این نوع کرال سینه در مناطق مختلف ایران متفاوت است و به دلیل تفاوت آن و تفاوت موسیقی محلی صدها آهنگ در این زمینه خاص وجود دارد که از نظر تنوع و زیبایی شگفت انگیز است. از ضربات

6. نغمه های متفرقه عاشورایی: برخی از این آهنگ ها از لایک ها و تعزیه ها به دسته های محرم راه پیدا کرده اند. مانند آوازهایی که علما اجرا می کنند، افرادی که گلدسته، نخل و گهواره حمل می کنند و غیره به تنهایی یا یکپارچه. برخی نیز مخصوص این نوع گروه بندی هستند و تحت تاثیر موسیقی محلی مناطق مختلف هستند.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7224

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *