
به نقل از یوبیک آنلاین، دکتر بهزاد ولی زاده در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه دو قانون در رابطه با مالیات بر محصولات دخانی داریم، اظهار کرد: قانون «مالیات بر ارزش افزوده» در سال 1400 و بر اساس ماده 26 این قانون تصویب شد. ، برای سیگارهای «برچسب داخلی» و «برچسب بین المللی تولید داخل» به ترتیب مالیات 25 و 40 درصد در نظر گرفته شد. همچنین برای نشان های بین المللی وارداتی 65 درصد مالیات در نظر گرفته شد.
افزایش سالانه 5 درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده
وی ادامه داد: در اجرای تبصره 1 این ماده قانونی، نرخ های تعیین شده مالیات بر ارزش افزوده محصولات دخانی باید سالانه 5 درصد افزایش یابد. بر این اساس نرخ مالیات محصولات دخانی تولید داخل با برچسب ایرانی، بین المللی و وارداتی در سال 1403 باید به ترتیب به 40، 50 و 80 درصد رسیده باشد.
وضعیت مالیات بر محصولات دخانی در قانون برنامه هفتم توسعه
رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت درباره یکی دیگر از قوانین مالیاتی محصولات دخانی در کشور گفت: قانونگذار در بند «ح» ماده 73 موضوع افزایش نرخ مالیات بر محصولات دخانی را تصویب کرده است. قانون برنامه پنج ساله هفتم توسعه کشور بر اساس قانون بودجه سال 1402. به این ترتیب مالیات سیگار با آرم ایران در قانون توسعه هفتم. این طرح نسبت به قانون بودجه سال 1402 15 درصد افزایش داشته است. همچنین میزان مالیات سیگارهای بین المللی تولید داخل و سیگارهای وارداتی به ترتیب 25 درصد و 50 درصد افزایش یافته است.
نرخ مالیات بر دخانیات در برنامه هفتم توسعه
ولی زاده در خصوص مالیات بر دخانیات در قانون برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: افزایش مالیات بر محصولات دخانی در قانون برنامه هفتم نسبت به قانون بودجه سال 1402 برای دخانیات ایران 20 درصد و برای دخانیات وارداتی 55 درصد افزایش یافته است.
وضعیت مالیات سیگار در قانون بودجه سال 1402
وی در تشریح افزایش مالیات بر محصولات دخانی در قانون برنامه هفتم توسعه اظهار کرد: بر اساس قانون بودجه سال 1402 میزان مالیات سیگار برای هر نخ سیگار با آرم ایرانی 50 تومان در نظر گرفته شد. مالیات 50 تومانی هر نخ سیگار با آرم ایرانی با افزایش 15 درصدی مالیات قانون برنامه هفتم توسعه به 575 ریال رسید. همچنین نرخ مالیات 100 تومانی برای هر نخ سیگار بین المللی تولید داخل با 25 درصد افزایش مالیات در قانون برنامه هفتم به 125 تومان برای هر نخ می رسد.
رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت درباره میزان مالیات بر سیگارهای وارداتی توضیح داد: با وجود اینکه واردات سیگار به کشور صورت نمی گیرد و سیگار مصرفی در کشور تولید داخل است، اما میزان مالیات 800 است. هر نخ سیگار وارداتی تومان با افزایش 50 درصدی نرخ مالیاتی قانون برنامه هفتم توسعه به هزار و 200 تومان رسید. نخ
ولی زاده درباره افزایش نرخ دخانیات تولید داخل توضیح داد: نرخ مالیات در قانون بودجه سال 1402 برای هر بسته 50 گرمی دخانیات ایران 20 هزار تومان است که با افزایش 20 درصدی نرخ مالیات در توسعه هفتم. طرح، مالیات هر بسته 50 گرمی تنباکو ایرانی معادل 24 هزار تومان است. همچنین میزان مالیات بر تنباکوی خارجی برای هر بسته 50 گرمی در قانون بودجه 1402، 35 هزار تومان است که با افزایش 55 درصدی نرخ مالیات محصولات دخانی در برنامه هفتم توسعه، به 54 هزار و 250 تومان رسید.
درآمد 20 همات دولت از مالیات محصولات دخانی
وی درباره ارزش ریالی درآمد محصولات دخانی توضیح داد: ارزش درآمد مالیات بر محصولات دخانی در برنامه هفتم توسعه 11 هزار میلیارد تومان برآورد شده است. همچنین ارزش درآمد مالیات بر ارزش افزوده نیز حدود 9 همات برآورد شده است. به طور کلی درآمد دولت از مالیات دخانیات حدود 20 هزار میلیارد تومان است. دولت باید درآمد حاصل از مالیات محصولات دخانی را برای اجرای اهداف پیشگیرانه در اختیار دستگاه ها و سازمان های اجرایی مختلف از جمله وزارتخانه های «بهداشت، درمان و آموزش پزشکی»، «آموزش و پرورش و آموزش و پرورش» و «ورزش و جوانان» قرار دهد. پیشگیری و کاهش استعمال دخانیات از طریق توسعه ورزش های همگانی، آموزش مدارس، درمان استعمال دخانیات و بیماری های مرتبط.
نقش شورای عالی سلامت و ایمنی مواد غذایی در هزینه مالیات بر محصولات دخانی
رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت درباره مالیات بر ارزش افزوده گفت: بر اساس ماده 39 قانون مالیات بر ارزش افزوده، کلیه درآمدهای حاصل از دخانیات باید در اختیار وزارت کشور قرار گیرد تا از آن استفاده شود. هزینه بر اساس مصوبه شورای عالی بهداشت و ایمنی مواد غذایی. محل شهرداری ها و دهیاری ها.
وی ادامه داد: دستورالعمل مربوطه در دبیرخانه شورای عالی بهداشت و ایمنی مواد غذایی تهیه و به وزارت کشور ابلاغ شده و همچنین هماهنگی های لازم با دانشگاه های علوم پزشکی برای مطالبه اعتبارات از محل درآمد ارزشی انجام شده است. افزودن مالیات بر محصولات دخانی و استفاده از آن برای توسعه برنامه های کنترل دخانیات. بوده است
چرا محصولات جدید تنباکو مشمول مالیات نمی شوند؟
سیگارهای الکترونیکی و تنباکوهای جویدنی مورد تایید وزارت بهداشت نیستند
ولی زاده درباره مالیات سیگارهای الکترونیکی نیز گفت: مجوزی برای واردات و فروش فرآورده های جدید دخانی از جمله سیگار الکترونیکی و دستگاه تحویل نیکوتین صادر نشده است و این محصولات کالای قاچاق محسوب می شود. با توجه به اینکه سیگار الکترونیک، فرآورده های دخانی جدید و تنباکوهای جویدنی به هیچ وجه مورد تایید وزارت بهداشت نیست و هماهنگی های لازم برای برخورد با مراکز عرضه این محصولات انجام شده است. مواد دخانی جدید کشف و ضبط شده توسط تیم های بازرسی نظارتی در گشت های مشترک با فراجا، دادستان و بازرسان بهداشت و صنعت و معدن باید پس از طی مراحل قانونی معدوم و از چرخه توزیع و مصرف خارج شود.
مالیات بر محصولات دخانی در سال آینده
رئیس ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت درباره نرخ مالیات سیگار در سال آینده به ایسنا توضیح داد: نرخ مالیات محصولات دخانی تولید داخل با برچسب ایرانی و بین المللی به ترتیب به 45 و 60 درصد می رسد. مالیات بر ارزش افزوده بر اساس درصدی از ارزش کالا برآورد می شود که باید بر اساس نرخ خرده فروشی محاسبه شود و این امر زمانی محقق می شود که کلیه نمایندگی های مجاز فروش محصولات دخانی مجهز به پایانه های فروشگاهی باشند. مانند آنچه در نانوایی ها اجرا شده است.
وضعیت مالیات خرده فروشی سیگار
وی ادامه داد: در حال حاضر سازوکاری برای اخذ مالیات بر اساس نرخ خرده فروشی وجود ندارد و این موضوع یکی از مشکلات عملکردی مالیات بر ارزش افزوده محسوب می شود. سازمان امور مالیاتی کشور می تواند برای محاسبه مجموع مالیات اعمال شده بر محصولات دخانی بر اساس قیمت خرده فروشی این محصولات، این نرخ را بر اساس درآمد مالیاتی دریافتی اعلام کند.
لزوم اعمال مالیات بر دخانیات بر اساس نرخ پایانه های فروش
رئیس دبیرخانه ستاد ملی مبارزه با دخانیات وزارت بهداشت با بیان اینکه اخذ مالیات بر اساس نرخ پایانه های فروش باید اجرایی شود، اظهار داشت: قیمت پایه محصولات دخانی نیز باید بازنگری شود. در حال حاضر موضوعاتی مانند تاثیر افزایش قیمت سیگار و محصولات دخانی بر افزایش قاچاق این محصولات مطرح است. برخی سازمان ها معتقدند افزایش قیمت محصولات دخانی باعث افزایش قاچاق این گونه محصولات می شود. در حالی که در اسناد بین المللی ثابت شده است که کشورهایی با کمترین قیمت و مالیات محصولات دخانی بیشترین میزان قاچاق دخانیات را دارند و مقامات بین المللی قاچاق این محصولات را نشانگر عدم شفافیت و فساد در زنجیره تامین این محصولات می دانند. محصولات .
کاهش 30 درصدی مصرف دخانیات به شرط افزایش 60 درصدی قیمت
وی گفت: مالیات بر محصولات دخانی باید به گونه ای باشد که مصرف این محصولات کاهش یابد. بررسی ها نشان می دهد که هر 10 درصد افزایش قیمت محصولات دخانی باید باعث کاهش 5 درصدی در مصرف کنندگان شود. اگر خواهان کاهش 30 درصدی مصرف محصولات دخانی هستیم، مالیات بر محصولات دخانی باید 60 درصد افزایش یابد تا کاهش 30 درصدی حاصل شود.
وضعیت فعلی مالیات بر تنباکو باعث کاهش مصرف نمی شود
وی گفت: متأسفانه قیمت و مالیات محصولات دخانی به گونه ای نیست که از افزایش مصرف این محصولات جلوگیری کند. محصولات تنباکو به وفور و با قیمت پایین موجود است و مصرف کنندگان این محصولات به راحتی می توانند این محصولات را تهیه کنند. بررسی ها نشان می دهد مصرف مواد دخانی و بیماری های ناشی از آن سالانه 14 هزار میلیارد تومان هزینه مالی بر حوزه سلامت کشور تحمیل می کند.
سیگار وسایل خانه نیست
سیاست ثابت نگه داشتن قیمت سیگار باید بازنگری شود
رئیس دبیرخانه ملی کنترل دخانیات وزارت بهداشت درباره ضرورت بازنگری مالیات بر فرآورده های دخانی گفت: سیگار و فرآورده های دخانی نباید جزو اقلام خانگی محسوب شود. قطعا سیاست های ثابت ماندن قیمت محصولات دخانی باید حذف شود و این موضوع برای رفع موانع موجود در ستاد ملی مبارزه با دخانیات بررسی می شود.
233236
منبع: www.khabaronline.ir