نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، تا چند دهه پیش کمتر کسی از برپایی مراسم اعتکاف خبر داشت، اما به برکت انقلاب اسلامی این سنت نبوی در کشور رونق گرفت و هزاران نفر در شهر از پیر و جوان گرفته تا زن و مرد برای بهبود خود به عقب نشینی بروید
به نقل از همشهری، امروز دومین روز از مراسم اعتکاف مصادف با ایام ماه رجب در سراسر کشور است و به گفته حجت الاسلام سید علیرضا تکایی رئیس ستاد اعتکاف کشور. 600 مسجد تنها در تهران میزبان اعتکاف هستند. اما جالب است بدانید که این مراسم برای اولین بار به صورت رسمی در شهر قم برگزار شد و پس از آن مسجد اعظم تهران آغازگر این مراسم معنوی در شهر تهران بود. به عبارت دیگر اولین مجلس رسمی اعتکاف در تهران به سال 1368 و مسجد بازار بزرگ برمی گردد.
بازاریان اولین میزبان در تهران
بدون شک علما و روحانیون در ماه مبارک رمضان و رجب در مساجد اعتکاف می کردند. اما گفته می شود آغازگر اعتکاف جمعی برای شناساندن این فرهنگ اسلامی به مردم به حدود 3 دهه پیش در مسجد بازار تهران برمی گردد. برای اطلاع از جزییات این مراسم معنوی سری به این مسجد در دل بازار تهران زدیم و صحت این موضوع را از بزرگان آنجا جویا شدیم.
حجت الاسلام علیرضا مهدیان از بانیان اعتکاف در تهران که از اعضای مؤثر جامعه مبلغین تهران است، درباره ایده برپایی این محفل در تهران می گوید: در بهمن ماه 1368 با با پیشنهاد من به مرحوم پدرم حاج عبدالله مهدیان اولین مجلس اعتکاف 3 روزه شهر به صورت رسمی در مسجد جامع برگزار شد این حرکت زمانی رخ داد که من جوانی 31 ساله در قم مشغول به تحصیل بودم و هر سال در ایام البیض در آنجا عقب نشینی می کردم. با چند نفر از علمای معروف مشورت کردیم و در اولین خلوت در تهران حدود 100 معتکف بودند که در سالهای بعد این تعداد بیشتر شد. از آنجایی که این تجمع در تهران چندان رایج نبود، ما از طلاب قم دعوت کردیم و اعتکاف را با طلاب قم برگزار کردیم.
اولین قدم برای برگزاری اعتکاف در تهران
پدر حجت الاسلام علیرضا مهدیان، یعنی حاج عبدالله، تولیدکننده کالاهای صنعتی و از خیرین معروف تهران در آن زمان بود. حاج عبدالله علاوه بر اینکه یکی از بانیان صندوق های قرض الحسنه در مساجد شهر بود، پیشقدم شد و از برپایی اعتکاف در مسجد جامع حمایت کرد. حجت الاسلام مهدیان با اشاره به اقدامات خیرخواهانه پدرش در برگزاری اولین اعتکاف در تهران می گوید: مرحوم پدرم از محل سهم امام خمینی (ره) و داشته های شرعی برای پذیرایی و برگزاری اولین اعتکاف استفاده کردند. پس از کسب اجازه شرعی در نتیجه زائران هیچ هزینه ای پرداخت نکردند.
رحمت سران قلاب به دانش آموزان عقب نشین
این روحانی 66 ساله که نزدیک به 20 سال امام جماعت مسجد المهدی (عج) در خیابان شهید دیلمه بوده و از اعضای مؤثر جامعه وعاظ تهران است، ادامه می دهد: مقام معظم رهبری در سال اول، امام جماعت مسجد المهدی (عج) در خیابان شهید دیلمه را بر عهده داشتند. وقتی متوجه شدند اولین اعتکاف در آخرین روزهای اعتکاف در مسجد جامع بذر برگزار شده است، به این موضوع توجه کردند. طلاب را تقدیم طلاب کردند، به عبارت دیگر، هدیه ای که به طور سنتی در اعتکاف های قم به طلاب داده می شد، در آن سال در تهران به طلاب اهدا شد.
حضور آیت الله مجتهدی تهرانی در اولین اعتکاف تهران
بنیانگذار اولین اعتکاف در تهران به حضور دلگرم کننده این حرکت معنوی اشاره کرد و ادامه داد: مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی از همان اعتکاف اول بسیار دلگرم کننده بود، در روز سوم اعتکاف که همان روز بود. در روز شهادت حضرت زینب(س)، وی به همراه طلاب حوزه علمیه با حضور در محل اعتکاف، به عزاداری حضرت زینب(س) پرداختند. در همان نمازخانه مسجد اعتکاف شد و به طور کلی اعتکاف مربوط به تمام امت اسلامی است و انشاالله در کل جهان اسلام رونق پیدا کند. از این موضوع بهتر است در طول سال فرصت هایی مانند ماه رمضان ایجاد شود که مردم بتوانند در آن عقب نشینی کنند.
در همین راستا حجت الاسلام حاج شیخ محمدرضا مهدیان که هم اکنون در حوزه علمیه قم مشغول تحصیل خارج فقه و اصول است، سخنان عموی خود را تأیید می کند و می افزاید: وجود استاد بزرگ اخلاق آیت الله مجتهدی تهرانی مایه خیر و برکت بود. مراسم اعتکاف مسجد جامع بازار عمو و پدربزرگ خادم که از جمله بانیان اعتکاف در تهران همواره از حضور معنوی وی در جمع زائران تجلیل می کردند.
گرمای تجمع اعتکاف از بازار به 600 مسجد شهر
حجت الاسلام حاج شیخ میثم نسخیان، امام جماعت فعلی مسجد المهدی (عج) و مدیر حوزه علمیه مراوی 2 با تایید سخنان موسس اعتکاف می گوید: «حاج آقا مهدیان در گذشته امام جماعت بوده است. این مسجد همان طور که شنیده ایم، در دوران دانشجویی و تحصیل در شهر قم، تصمیم به برگزاری اعتکاف در تهران گرفتند. اعتکاف های شهر قم به این ترتیب اولین اعتکاف شهر با همت ایشان و پدرش با حضور جمعی از طلاب و کسبه بازار برگزار می شود تا به امروز فراگیر شده است و مشتاقان زیادی را در تهذیب سه روزه می بینیم.
همچنین حجت الاسلام سید محمد صادق ضیایی، استاد حوزه علمیه مراوی درباره تاثیر این مراسم در شهرستان از 4 دهه گذشته تا به امروز می گوید: اعتکاف از ریشه اکوف به معنای بودن گرفته شده است. بسته به این معناست که انسان در جایی منزوی می شود و چند روزی از تعلقات دنیوی جدا می شود و برای ارتباط صمیمانه با خود خلوت ایجاد می کند. اعتکاف تجدید میثاق با خدا و امتحانی درونی برای ادامه راه خدمت است که اولین گام در این راه توسط حجت الاسلام علیرضا مهدیان برداشته شد و پایه گذاران برگزاری اولین اعتکاف در سال 1390 بودند. تهران.
منبع: www.khabaronline.ir