به نقل از خبرگزاری اخبار آنلاین به نقل از روابط عمومی مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ مراسم رونمایی از کتاب «مرد علم و سیاست» بزرگداشت آیت الله حاج آقا روح الله کمالوند (لرستانی) با عنوان «سفیر نهضت» با حضور جمعی از علما، بزرگان و شخصیت های دینی و فرهنگی برگزار می شود. کشور
این برنامه روز چهارشنبه 2 آبان 1403 از ساعت 15 الی 17 در بزرگراه شهید حقانی، خروجی فرهنگستان های جمهوری اسلامی ایران، کتابخانه ملی، فرهنگستان علوم، تالار اردکانی برگزار می شود.
روح الله کمالوند خرم آبادی (1281-1343) روحانی شیعه، مدرس، مجتهد و عالم بروجرد و حوزه علمیه قم، از شاگردان شیخ عبدالکریم حائری و سید حسین بروجردی بود. وی به درخواست مردم خرم آباد و دستور آیت الله بروجردی به آن شهر مهاجرت کرد. در جریان انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی با ایشان همکاری نزدیک داشت. کمالوند در بین علما و بازاریان جایگاه خوبی داشت و رابط روحانیون و دربار پهلوی بود و در جریان انقلاب و اعتراضات روحانیون بارها با محمدرضا شاه ملاقات و گفتگو کرد. پس از قیام خرداد در بیمارستان بستری شد و درگذشت.
روح الله کمالوند در سال 1279 یا 1281 در خرم آباد به دنیا آمد. خانواده غالب و اجداد او از زمان زندیه از دولتمردان لرستان بودند. کمالوند تحصیلات مقدماتی و مقدمات علوم دینی را در زادگاهش خواند و در حدود سال 1297 به بروجرد رفت و به حلقه درس آیت الله بروجردی پیوست. در سال 1299 برای استفاده از رزومه شیخ عبدالکریم حائری به اراک رفت. ایشان در آنجا با امام خمینی(ره) آشنا شد و درس خواند.
زمانی که شیخ عبدالکریم در قم ماند، به قم نیز رفت. در قم دروس فلسفی را با امام خمینی و دروس فقهی را با سید محمدرضا گلپایگانی مطرح کرد.
در سال 1306 با تشدید فعالیت های انقلابی، آزار و اذیت و دستگیری روحانیون توسط حکومت رضاخان به اوج خود رسید. کمالوند مجبور شد به خرم آباد برگردد. وی در این زمان از جمله روحانیونی بود که مجاز به پوشیدن لباس روحانیت بودند. در خرم آباد وعظ می کرد و در مدارس دولتی تدریس می کرد.
در سال 1324 با عزیمت سید حسین بروجردی به قم و احیای دروس حوزوی، کمالوند به قم بازگشت و به تدریس علوم حوزوی پرداخت. کتاب کفایه الاصول و مکاسب را تدریس کرد و پس از مدتی بر کرسی درس خارج نشست و یکی از ممتحنین درس خارج و دروس سطح عالی شد.
گفته می شود روح الله کمالوند به همراه امام خمینی در هجرت آیت الله بروجردی به قم نقش مهمی داشتند. وی در زمان زعامت بروجردی حوزه علمیه قم، مسئولیت استفساریه دفتر مرجعیت خود را بر عهده داشت.
اساتید
اساتید کمالوند خرم آباد و قم به شرح زیر بودند:
میرزا تقی شیخ الاسلام; او عموی کمالوند بود و مقدمات علوم حوزوی را به او آموخت.
سید ابوتراب جزایری;
سید حسین بروجردی;
علی اکبر مدرس یزدی (متوفی 1344ق); استاد دروس فلسفی در کمالوند بود.
شیخ عباس قمی، مؤلف مفاتیح الجنان (متوفی 1359ق); کمالوند از این معلم اجازه روایت دارد.
شیخ عبدالکریم حائری (متوفی 1355ق); این فقیه شیعه به کمالوند اجازه اجتهاد داده بود.
ملاقات با شاه
کمالوند در جریان نهضت ملی شدن نفت از دکتر محمد مصدق حمایت می کرد و با سید ابوالقاسم کاشانی همکاری می کرد.
در مورد انجمن های ایالتی و ایالتی، کمالوند برای رسیدگی در خرم آباد جلساتی تشکیل داد و خود به تهران رفت و با محمدرضا شاه ملاقات کرد و اوضاع موجود را به او گوشزد کرد. امام خمینی با لغو اجرای این لایحه در نامه ای خطاب به ایشان نوشتند:… شما در صف اول بودید… ما به فکر مشترکی مثل جنابعالی نیازمندیم.
در سال 1341 شمسی در جریان انقلاب سفید و اصلاحات محمدرضا شاه به درخواست او بازاریان خرم آباد مغازه ها را تعطیل کردند. وی همچنین با تصمیم علمای قم با شاه ملاقات کرد. در این دیدار شاه به او گفته بود: اگر آسمان به زمین میآید، این کار باید انجام شود. روحانیون ما باید دوستی را از علمای اهل سنت کشورهای دیگر بیاموزند. کمالوند در پاسخ گفت: آنها کارگزار دولت های خود هستند و مانند استانداران ایران برای انجام مأموریت اداری خود دعا می کنند. اما علمای شیعه در تاریخ هزارساله خود هیچ گاه مقام حکومتی نداشته اند و نخواهند بود.
در سال 1342 هجری شمسی هنگامی که امام خمینی توسط شاه دستگیر و در قیطریه زندانی شد و شایعه اعدام ایشان منتشر شد، به تهران آمد و به علمای محاصره شده پیوست و با شاه ملاقات کرد. شاه به او قول داد که جان امام خمینی در امان باشد. سید احمد خوانساری با اصرار او در زندان با امام خمینی ملاقات کرد.
شاه با پی بردن به موقعیت کمالوند، اقداماتی را برای جلوگیری از بازگشت وی به خرم آباد انجام داد، اما او بازگشت و با استقبال ویژه مردم شهر مواجه شد. او در این موارد آنقدر تحت فشار روحی بود که در منزلش بستری شد. ساواک در اسناد خود او را رئیس روحانیت استان می خواند.
259
منبع: www.khabaronline.ir