نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، در کتاب بحارالانوار جلد 75 صفحه 379 روایتی است که (امام حسن عسگری علیه السلام) می فرمایند:
و بدانید که وصی شما زمان آشتی را میداند و در همه امور شما با هم آشتی میکند. هالوک و پیش از وقت در آرزوهایت عجله مکن که دل و سینه ات تنگ می شود و یغشک القنوت.
بدانید که برنامه ریز اعمال شما عاقل تر از زمانی است که وضعیت شما با چیز خوبی بهبود یابد. پس در همه امور به انتخاب خدا توکل کن و اگر توکل کنی حالت خوب و بهتر می شود. قبل از رسیدن به زمان، در انجام وظایف و نیازهای خود عجله نکنید. که این عجله نه تنها کار شما را درست نمی کند; بلکه بر قلبت فشار می آورد و سینه ات را تنگ می کند و روح یأس و ناامیدی به سراغت می آید و تو را می ترساند.
شرح این حدیث بر اساس درس آیت الله آقا مجتبی تهرانی را در ادامه بخوانید:
به خدا پناه می برم از شر شیطان. بسم الله الرحمن الرحیم
از امام عسگری رضی الله عنه منقول است که پیامبر فرمود: این را بدانید، خدایی که همه امور شما را تدبیر می کند، «انا المدبیر لاومورک» که تدبیر کننده همه امور شماست. آگاه ترین اون موقع که برایت خیر می آورد و برای تو، زندگیت خوب است، نه؟! اگر کار خوبی انجام دهد، کارش را خوب انجام می دهد. «اَعْلُمُ الْمَعْرِفُ الْمُسْتَعِینَ» که در اینجا دارد، اوضاع را اصلاح می کند، پس «فاتق به» به او اعتماد کنید. وقتی به او اعتماد دارید، آن وقت است که او کار شما را در زمان مناسب ترتیب می دهد و به نفع شما انجام می دهد.
این تعبیری که حضرت می فرمایند اولاً از آن معلوم می شود: شاید یک سلسله چیزهایی است که اگر در زمانی غیر از وقتش به دست انسان برسد، نه تنها اثر خوبی ندارد، بلکه چه تأثیری دارد. دارد؟ بد و بد دارد; یعنی زندگی انسان در این دنیا زمان بندی شده است; در موقعیت و شرایط خاصی است که اگر چیزی به دست انسان برسد برای انسان مفید است و اگر به آن حالت نرسد برای انسان ضرر دارد.
لذا پیامبر ابتدا فرمود: «واالم» چه؟ «کسی که کارهای تو را مرتب می کند». گوش کن او بهتر می داند در چه شرایطی آنچه به نفع شماست، در همان شرایط به شما می دهد.
بعد از قسمت آخر این تعبیر «و لا شتاب علی حوایكم قبل الوقت» اولاً در این تعبیر به معنای درخواست است. از او بپرس ببین! اما عجله نکنید. عجله نکن «و بدون عجله» یعنی برای برآوردن خواسته هایت پیش از آن که به صلاحت باشد عجله نکن. چرا تاثیر روانی بدی روی شما می گذارد. از او بخواه این کار را بکند؟! او زمان و شرایطی را که به نفع شماست به شما می دهد، اگر می خواهید عجله کنید، سریع باشید، سریع باشید، سریع باشید. از نظر روحی و روانی روی شما تأثیر بدی می گذارد. به روایت دقت کنید. «و بی شتاب با حوائج پیش از زمان» چرا؟
«فیضق قلبوک و صدروک» می دانی چه می شوی؟ من آن را به فارسی ترجمه خواهم کرد. دلت تنگ خواهد شد، ها! تنگی، باریکی است. چه حسی داری؟! سینه های شما سفت می شود.
«و یخشک القنوت» تو را می ترساند ها! فهمیدی یعنی از خدات ناامید میشی نه؟! بعدش چی میخوای هان؟ ترس و اضطراب خواهید داشت. چه تعبیر لطیفی از اول تا آخر. از او بپرسید، نه اینکه او نمی خواهد. اما شما نمی توانید شرایط را درک کنید، او کسی است که برنامه ریزی می کند و شرایط را خوب می داند، آنچه را که به نفع شماست به شما می دهد. و از او هم بپرس، نمی گویم نمی خواهد، ها! نگاه کن داریم: «وَ لَتَعْجَلَ بِهَوْیَجِک» یعنی حاجت خود را خواستن. اما در چه چیزی عجله نکنید؟ به این معنا پاسخ دهید بپرس، مکرر بپرس، در نماز داریم، مکرر بپرس، اینجا اشکالی ندارد; اما شما می خواهید از نظر روانی عجله کنید، ها! گوش کن این را قبل از وقتش بپرس، می فهمی؟ نه! اینگونه نباشید، بگذارید زمان خود را برای شما تعیین کند و چه زمانی آن را به شما بدهد. شد؟! زیرا اگر عجله کنید این ناراحتی روحی را برای خود خواهید یافت. گوش کن خدا رحمتت کنه دلت برام تنگ شده پس چی؟ ناامیدی هان! او به اینجا نزد شما می آید. توجه کنید
بحث، بحثی که موضوع «و یخشک القنوت» شما را می ترساند؟ ناامیدی این کار را نکن
منبع: www.khabaronline.ir