
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانمهریه وسیله مورد نیاز زندگی است که در ابتدای زندگی توسط زن یا خانواده او تأمین می شود.
پیامبر(ص) مهریه حضرت زهرا(س) را از مهریه ایشان که حاصل فروش زره حضرت امیر(علیه السلام) بود، تامین کرد و این رفتار پیامبر(ص) دلیل محکمی بر این است که همسرش. و خانواده هیچ تعهدی نسبت به آنها ندارند از اموال خود مهریه ندارند.
بر اساس دستورات قرآن، سخنان فقها، نظرات فقیهان و قوانین و رویه های قضایی موجود، تأمین وسائل زندگی از مصادیق نفقه است و بر عهده مرد است و وجود ندارد. تکلیف شرعی و شرعی بر زن در تأمین این امر و موارد دیگر. اما امروزه تامین جهیزیه توسط زن الزامی است.
در منابع اسلامی و حقوقی تنها به مصادیق مهریه پرداخته شده است و این مصادیق با توجه به آنچه در عرف اتفاق می افتد شامل وسایل زندگی و اثاثیه ای است که افراد خانواده در زندگی به آن نیاز دارند.
نکته دیگر اینکه با بررسی مصادیق مهریه در آیات و روایات و کلام فقها به این نتیجه می رسیم که اثاثیه زندگی یکی از مصادیق نفقه است و در منابع اسلامی تکلیفی برای آن وجود ندارد. زن تأمین این امور را برعهده دارد و تکلیف نفقه نیز بر عهده مرد است.
بنابراین زن مسئولیتی در قبال جهیزیه ندارد و اگر چیزهایی تهیه کند برای حمایت از او در زندگی است.
معمولاً در زمانهای مختلف و در بین اقوام بهویژه ملتهای شرقی، مرسوم است که مهریه توسط زن تأمین میشود. سیره معصومین (علیهم السلام) نیز بر همین مطلب دلالت دارد.
در صورتی که پیامبر اکرم در تهیه جهیزیه حضرت زهرا علیهاالسلام مهریه را از اموال شخصی حضرت فاطمه علیهاالسلام تأمین می کردند، همان اموالی که تحت عنوان مهریه از داماد گرفته می شد.
اگر مهریه با مهریه زن تنظیم شود در این صورت مهریه با حلال ترین مال یعنی مهریه تامین می شود و علاوه بر آن هزینه جدیدی بر مرد تحمیل نمی شود و مهریه نیز به صورت نقدی در محل جهیزیه پرداخت می شود. آغاز زندگی، و مرد نیز بدهی را که بر دوش اوست می پردازد. است، در همان ابتدای زندگی پرداخت می شود.
زیرا طبق نظر فقها مهریه شرعی بر گردن مرد است که مرد موظف است هر وقت زن بخواهد آن را بپردازد. زیرا با انعقاد عقد، مهریه به ملکیت زن در می آید.
بنابراین تامین وسایل زندگی بر عهده زن نیست و تامین آن برای نفقه بر عهده مرد است.
با این حال، مطلوب است که زن در ابتدای زندگی خود ابزارهایی برای همکاری آماده کند.
بدون شک جهیزیه ای که بر اساس عرف رایج جامعه توسط دختر یا خانواده او تهیه می شود، مال دختر بوده و در مال او باقی می ماند.
لازم به ذکر است که اساس زندگی مشترک از دیدگاه دین بر اساس اخلاق اسلامی است و احکام اسلامی در تعارضات خانوادگی اعمال می شود. پس گذشت، ایثار، ایثار، عشق و محبت از دیدگاه اسلام اولین ارکان زندگی مشترک است.
217
منبع: www.khabaronline.ir