تخلف جدید داروخانه ها; الزام به خرید واکسن آنفلوانزای ایرانی/ «سازمان غذا و دارو در برآورد نیاز دارویی با مشکل مواجه است»


الهه جعفرزاده: با فرا رسیدن فصل پاییز و افزایش ویروس‌های در گردش، پزشکان به مردم توصیه می‌کنند علاوه بر رعایت نکات بهداشتی، واکسیناسیون را جدی بگیرند تا از بیماری‌های فصلی به‌ویژه آنفلوآنزا پیشگیری کنند. به گفته رئیس سازمان غذا و دارو، امسال در مجموع دو میلیون و ۱۰۰ هزار دوز واکسن چهار ظرفیتی آنفلوانزا صادر شده است. بیش از 1800000 دوز در داروخانه های سراسر کشور موجود است. شرکت تولید داخل بیش از 190 هزار دوز واکسن را به گروه های پرخطر تحویل داده است و حداقل 200 هزار دوز دیگر نیز در اختیار داروخانه ها و شرکت های پخش قرار می گیرد.

در این زمینه، تردیدهایی در مورد عرضه داروخانه های خارجی (هلندی و فرانسوی) واکسن آنفولانزا وجود دارد. در واقع چندی پیش یکی از شهروندان در تماس با یوبیک آنلاین مدعی شد که برای خرید واکسن وارداتی آنفلوآنزا به داروخانه ای در غرب تهران مراجعه کرده و متصدی داروخانه از فروش محصول خارجی خودداری کرده و گفته است: «تا زمانی که موجودی واکسن های تولید داخل تمام نشود. ” اگر نرسد، نسخه‌های خارجی واکسن آنفولانزا را نمی‌فروشیم.»

این تماس بهانه ای شد برای جویا شدن ماجرا از دکتر محمد طاهری، داروساز و متخصص در حوزه پزشکی. وی به یوبیک آنلاین گفت: بر اساس قوانین داروخانه ها یا شرکت های توزیع کننده دارو که واکسن آنفولانزا – اعم از ایرانی یا خارجی – را توزیع می کنند، موظفند در صورت درخواست، نسخه مورد نظر را در اختیار بیمار یا مراجعه کننده قرار دهند و الزام بیماران یا مراجعان به خرید و استفاده از واکسن خاص. محصول یا برند داروخانه تخلف صنفی محسوب می شود و فرد می تواند در این خصوص شکایت کند.

تخلف جدید داروخانه ها; الزام به خرید واکسن آنفلوانزای ایرانی/

مشروح این گفتگو را در ادامه بخوانید:

آیا واکسن خارجی آنفولانزا نسبت به نسخه داخلی برتری دارد؟

اینکه بگوییم واکسن خارجی قطعاً بهتر از واکسن داخلی است یا این دو قطعاً معادل هستند، به راحتی نمی توان آن را ثابت کرد. زیرا اثربخشی یا کیفیت این واکسن ها تنها با آزمایشات و مطالعات بالینی دقیق قابل بررسی است. بر اساس باور عمومی و مفروضات جامعه، ارجح دانستن واکسن وارداتی بر واکسن داخلی چندان معتبر و علمی نیست.

پس چرا واکسن های وارداتی محبوبیت بیشتری دارند؟

با واردات واکسن های خارجی در پایان فصل تابستان، واکسن ایرانی بلافاصله وارد بازار می شود و این اتفاق منجر به تداخل در فروش می شود. فرهنگ، باورهای اجتماعی، سلیقه شخصی مردم و حتی گاهی توصیه پزشکان برای تزریق واکسن های خارجی، باعث می شود تقاضا برای واکسن های خارجی افزایش یابد و واکسن های داخلی کمتر مورد استقبال قرار گیرد.

اساسا داروخانه ها در فروش واکسن های داخلی و خارجی با چه چالش هایی مواجه هستند؟

متاسفانه در کشور ما برنامه ریزی مناسبی در زمینه تهیه واکسن مورد نیاز صورت نگرفته و این یک چالش بزرگ است. به عنوان مثال سال گذشته داروخانه ها تعداد زیادی واکسن ایرانی خریدند اما تا تاریخ انقضا نتوانستند از آن استفاده کنند و این باعث ضرر مالی سنگینی شد. زیرا سویه‌های واکسن‌هایی که در سال جاری استفاده می‌شوند، سویه‌های پرکاربردی هستند که از سال گذشته استخراج شده‌اند، با توجه به سرماخوردگی یا آنفولانزا که احتمالاً امسال شیوع بیشتری دارند. اما نکته اینجاست که این واکسن در سال آینده جایگزین خواهد شد و برای دریافت آن عجله نکنید. حتی در مقطعی معاونت بهداشت نیز تعداد زیادی واکسن ایرانی را برای توزیع رایگان در مراکز بهداشتی خریداری و عرضه کرد، اما تمام آن واکسن ها قبل از تاریخ انقضا قابل استفاده نبود.

و نتیجه؟

نتیجه این شد که با افزایش انبارهای واکسن ایرانی در شبکه های بهداشت و درمان استان های مختلف کشور مواجه شدیم و تمایلی به استفاده از آنها وجود نداشت. به این دلیل که یا انبار واکسن دیر تهیه شده و یا در زمانی که دیگر تمایلی به تزریق نداشتند به گروه هدف داده می شد و گاهی اوقات واکسن خارجی را ترجیح می دادند. بنابراین، بسیاری از آن واکسن ها بلااستفاده ماندند و باعث ضایعات و خسارات مالی شدند. که بالاخره مجبور شد آنها را نابود کند.

تخلف جدید داروخانه ها; الزام به خرید واکسن آنفلوانزای ایرانی/

با این تفاسیر آیا می توان گفت داروخانه ها برای جلوگیری از آسیب، بیماران را ملزم به خرید نسخه های ایرانی می کنند؟

متاسفانه بله. چون تمایل به استفاده از نوع ایرانی کمتر است و از طرفی تعداد زیادی واکسن ایرانی تهیه می شود، داروخانه ها برای جلوگیری از ضرر مالی و بلااستفاده ماندن واکسن ها، بیمار را مجبور به تهیه نسخه تولید داخل می کنند.

به نظر می رسد چنین اقدامی با حقوق بیمار منافات دارد و منصفانه نیست.

البته طبق قوانین داروخانه ها یا شرکت های توزیع کننده دارو که واکسن آنفلوانزا اعم از ایرانی یا خارجی توزیع می کنند، موظفند در صورت درخواست بیمار یا مرجع، محصول مورد نظر را تهیه کنند. الزام بیمار به خرید و استفاده از یک محصول یا برند خاص از داروخانه تخلف صنفی محسوب می شود و فرد می تواند در این خصوص شکایت کند.

منشا اصلی چنین مشکلاتی در حوزه تامین دارو چیست؟

سازمان غذا و دارو برآورد درستی از میزان مصرف ندارد و در زمینه برآورد نیاز دارو با مشکلات جدی مواجه است. مثلا چند درصد از موجودی واکسن باید به نسخه خارجی و چند درصد به نسخه ایرانی اختصاص یابد. گاهی در برخی از بیماران خاص، به تشخیص پزشک، طب خارجی ارجح است; که حتی در این زمینه نیز با افراط و تفریط مواجه هستیم. یعنی در زمانی که نیازی به جامعه نیست، واردات انبوه داریم و وقتی واقعاً نیاز داریم، تنگ نظر می شویم. این تصمیمات غیرحرفه ای و غیرحرفه ای باعث ایجاد تنش و آشفتگی در بازار مواد مخدر می شود.

وضعیت واکسن ها در سال جاری چگونه است؟

اولین قسمتی که وزارت بهداشت مجوز توزیع داد قسمت خارجی بود. بر این اساس، در پایان شهریور ماه، تمامی داروخانه ها با توجه به نیاز خود و یا سهمیه ای که شرکت پخش در اختیار آنها قرار داده است، به میزان محدود واکسن خارجی اعم از فرانسوی و هلندی دریافت کردند. اکنون واکسن ایرانی را شارژ می کنند تا وارد بازار و داروخانه شود.

همچنین بخوانید:

توصیه های مهم یک پزشک در مورد واکسن های موجود در کشور

رایج ترین مشکلات نسخه های الکترونیکی چیست؟ / امکان ویرایش، حل نیمی از مشکلات

بحران از داروهای خاص به داروهای ژنریک رسیده است/ طولانی شدن فهرست داروهای کمیاب

47232



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7217

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *