
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، در کتب لغت در مقابل کلمه مرز چنین آمده است: «مرز خط جداکننده دو کشور است، بر اساس تعریف آخرین حد زمین، دریا، هوا و قلمرو زیرزمینی هر کشور، آن است. مرز آن کشور نامیده می شود و هرگونه ورود غیرمجاز به مرزهای یک کشور اعم از هوایی یا زمینی، نقض خاک یک کشور محسوب می شود.
این یک تعریف منطقی و اصولی از مرزهای فیزیکی یک کشور است، مرزهایی که در هر لحظه احتمال حمله از هر منطقه یا قسمتی از این مرزها به دلیل تهاجم به دست بیگانگان می رسد، می توان این مرزها را برنامه ریزی کرد و روشن شدن راهبرد مناسب پس از مدتی با بیرون راندن بیگانه دوباره به دست می آید، اما آیا پس از حمله افسارگسیخته دشمن عقیده می توان مرزهای اعتقادی را بازیابی کرد؟
بارها درباره حفاظت و حراست از مرزهای مذهبی شنیده ایم و مطالب مختلفی در رسانه ها منتشر شده است که در همه این مطالب و نظرات مختلف یک موضوع به عنوان یک نکته واحد و مشترک بیان شده است، این نکته مشترک توجه به حمله لجام گسیخته به باورهای فرهنگی و دین جامعه ایرانی.
اما در این بین به نظر می رسد با توجه به تاکیدات مکرر رهبر انقلاب مبنی بر تهاجم فرهنگی و تهدید به اصطلاح جنگ نرم، بررسی موضوعی مهم و ویژه نه تنها از چشم ها مغفول مانده است. از کارشناسان و صاحب نظران بلکه از دید افکار عمومی جامعه. ادامه این روند و عدم توجه به آن باعث می شود که در آینده نزدیک نه خبری از اعتقاد باشد و نه از حدود اعتقادی!
اما مرزبانان مرزهای مذهبی چه نوع افراد و سازمان هایی هستند؟
برای دفاع از هر مرزی چه مرز جغرافیایی و چه مرز مذهبی باید برنامه ریزی کرد و افرادی که برای پاسداری از مرزها انتخاب می شوند باید مجرب، شجاع و دارای روحیه ملی و مذهبی باشند. برای تعیین مرزهای جغرافیایی مطالعات مختلفی از جمله نقشه برداری رایزنی های دیپلماسی و عکسبرداری هوایی برای تعیین مرز بین المللی دو کشور انجام می شود، این فرآیند باید به گونه ای دیگر برای شناسایی مرزهای مذهبی انجام شود، آیا مرزهای مذهبی خود را به خوبی می شناسید؟ آیا ما آگاه هستیم و آمادگی داریم تا از تجاوز خارجی به این مرزها جلوگیری کنیم؟
اینها سؤالاتی است که پاسخ به آنها در این موقعیت تأثیرگذار به شناخت راه ها، تهدیدها و فرصت های اصلی پیش رو کمک می کند.
بدون شک در مقوله شناخت مرزهای مذهبی و مرزبانی این مرزها شناخت سه حوزه مهم و تاثیرگذار، سه حوزه ای که مجموعا مثلث مرزبانی کشور را تشکیل می دهند، در درجه اول حوزه آموزش نقش اصلی را ایفا می کند. سربازان بی ادعا به نام معلم اولین سنگرها و مرزبانان مرزهای دینی هستند که می توانند از مرزهای اعتقادی و معرفتی و بصیرت دینی دفاع کنند.
بعد از حوزه تعلیم و تربیت، این دانشگاه و حوزه است که طرف دیگر این مَثَل را تشکیل می دهد، این طرف تأثیرگذار باید در روش های آموزشی و پژوهشی کارآمد باشد و با تربیت شاگردان و با تجربه، سردرگمی های اعتقادی جامعه را برطرف کند. اساتید
اما ضلع سوم این مثلث که در واقع مانند وتر این شکل هندسی عمل می کند و دو ضلع دیگر را به هم متصل می کند، مکانیزمی به نام رادیو و تلویزیون است که خط مقدم جبهه جنگ نرم و پیشگامان جنگ نرم محسوب می شود. مرزبان مذهبی کشور و برای صیانت از مرزهای دینی، رسانه ملی که بسیاری از کارشناسان معتقدند نیازمند تحول جدی در ساختار کمی و کیفی خود است، صدا و سیما که نتایج نظرسنجی های رسمی و غیررسمی نشان می دهد از کاهش برخی کاربران و مخاطبان داستان می گوید!
اگرچه مدیران این سازمان زیر بار این موضوع نیستند و چندی پیش شاهد واکنش ها به برخی نظرسنجی ها در این باره بودیم، اما به هر حال نقش مهم رسانه ملی در صیانت و حراست از مرزهای اعتقادی باورها و ارزش ها را نمی توان بیش از حد مورد تاکید قرار داد. بعد ملی و مذهبی جامعه مورد غفلت قرار گرفت و زمان آن فرا رسیده است که با تحقیقات میدانی و نظرسنجی های موثق بیش از گذشته میزان تأثیرگذاری این رسانه و مخاطبان آن بررسی شود، زیرا رسانه بدون مخاطب مانند تریبونی است که برای صندلی کلمات خالی!
علیرغم تاکید بر استفاده از مدل های قدیمی در تولید و توزیع محتوا، برخلاف رشد استفاده مردم از شبکه های اجتماعی و شبکه نمایش فیلم و سریال های خانگی، جذب مخاطب برای رسانه ملی دشوارتر شده است. .
به هر حال باید نگران بود، نگران روزی بود که هر ضلع از این مثلث مهم به کار خود مشغول شود و حقیقت ضربه بزند، باید نگران روزی بود که جنگ نرم را نگیریم و حمله به مرزهای مذهبی را جدی بگیرید و جنگ نرم ما آن را جدی بگیرید و این سه ضلع مثلث مرزی را آنطور که جنگ نرم می خواهد تنظیم کنید!
منبع: www.khabaronline.ir