حسین نصر: «ما» در ایران علم نداریم/ راه گمشده ایرانیان در عرصه علم/ باید ام آی تی را بر اساس ریشه ایرانی-اسلامی بسازیم.



فروزان آصف نخعی: علم به جهان بینی ای که علم در آن پرورش می یابد مربوط می شود، به محض اینکه در مکانیک نیوتنی از علم صحبت می کنید، فرضیه ای در مورد جهان آفرینش مطرح کرده اید، اکنون در غرب، برخی از متفکران متوجه این موضوع شده اند و متوجه شده اند. سخنان دکتر سید حسین نصر، فیلسوف و متکلم سنت‌گرای ایرانی و استاد علوم اسلامی دانشگاه جورج واشنگتن در ایالات متحده آمریکا است که مقالات و کتاب‌های دانشگاهی بسیاری نوشته است و سخنان اخیر وی درباره علم در کانال جرعه جرعه منتشر شده است.

به نقل از خبرگزاری اخبار آنلایننصر در سخنرانی خود با عنوان «اسیر غرب نشویم» درباره «ضرورت توجه به دانش بومی» می گوید: «البته باید علم جدید را بشناسیم، اما نکته اینجاست که وقتی چیزی را می دانی، باید بدانی. وجودی داشته باشی که جهان را می شناسد و هست و شیئی داری که معلوم است.

وی افزود: از قرن نوزدهم به بعد مشکل مردم شرق تا زمانی که علوم جدید از اروپا به آسیا آمد این است که «ما» به عنوان عامل شناخت یا شناسایی عمل نمی کنیم.چون «مای» وجود ندارد. «ما» غرق در موضوعی هستیم که می خواهیم بدانیم، یعنی هر چه غربی ها می گویند اصالت فکری برای خود قائل نیستیم.

نصر با اشاره به اینکه علوم غربی مطلق نیست، ادامه داد: این علوم مربوط به جهان بینی غربی و تمدن غرب است که اکنون بسیاری از فیلسوفان غرب متوجه شده اند که علم آنها مطلق نیست. وی می افزاید: علم به طور کلی مربوط به جهان بینی است که علم در آن پرورش می یابد، به محض اینکه در مکانیک نیوتنی از علم صحبت می کنید، فرضیه ای در مورد جهان ایجاد کرده اید، اکنون در غرب برخی از متفکران متوجه این موضوع شده اند و متوجه شده اند. موضوع

این استاد دانشگاه در ادامه به رسالت اندیشمندان مسلمان اشاره می کند و می گوید: آنچه باید انجام دهیم و امیدوارم دانشگاه محل و مرکز انجام این کار باشد این است که بگوییم فقط درجه دوم نیست. بلکه باید یک MIT با ریشه در فرهنگ ایرانی ایجاد کنیم دانشگاه.

نصر در ادامه با تاکید بر اینکه کار من فیزیک است و در حال حاضر در این رشته مشغول به تحصیل هستم، افزود: در حال حاضر رویکردهای متفاوتی در تفسیر مکانیک کوانتومی وجود دارد، همچنین همه گیج شده اند که بله معادلات ریاضی درست است. اما هیچ کس نمی داند که چه معنا و تفسیری دارد مانند بحث از جهان های دیگر که ما هیچ اطلاعی از آن نداریم تا بتوانند فرمول های ریاضی را حفظ کنند.

وی ادامه داد: از این منظر علم جدید فوق العاده با بحران فلسفی و فکری جدیدی مواجه است و در این بین بسیاری از مردم به دنبال راه دیگری و جهان بینی دیگری هستند که من سال هاست که این موضوع را مطرح کرده ام.چون ما داریم می توان آن جهان بینی را از فلسفه خودمان یعنی از فلسفه ملاصدرا و ابن سینا و میرداماد استخراج کرد.

و شهید مصداق برهان خود را نظریه میرداماد در باب زمان می داند که امروزه نیز رواج دارد. او می گوید: «مثلاً مسئله زمان یکی از مسائلی است که مطرح شده است و فلسفه غرب از معنا و تفسیر آن دچار مشکل شده است، حتی آقای برگسون گفته است که مهمترین نظریه یک فیلسوف، نظر ایشان در مورد آن است. در عین حال داماد ما در مورد زمان بحث هایی کرده است که نه تنها از نظر فلسفه تاریخ، بلکه برای شرایط فعلی نیز بسیار مفید است.

این استاد دانشگاه جورج واشنگتن گفت: ما باید سعی کنیم جنبه عقلانی، فلسفه، فیزیک، منطق، ریاضیات و به طور کلی سنت خود را درک کنیم و بفهمیم که بر چه چیزی بنا شده است، سپس بر اساس آن سعی کنیم علوم غربی را بیاموزیم. اگر بتوانیم این کار را انجام دهیم، بزرگترین خدمات را نه تنها به ایران، بلکه به کل جهان اسلام کرده ایم.

نصر در ادامه با اشاره به اینکه «البته اکنون در بین مسلمانان هندوستان و همچنین در میان هندوها گروه هایی هستند که به دنبال این کار هستند» و به سوابق خود در این زمینه اشاره کرد و گفت: آنها هستند. دانش‌آموزان سابق من که اکنون معلمان مشهوری هستند، ما باید این کار را انجام دهیم، که خود به نوعی قدرت فکری خارق‌العاده نیاز دارد، که کسی مانند گالیله تمام فیزیک آن را تضعیف کرد زمان او که 2000 سال متداول بود، البته گالیله اشتباهات زیادی داشت، چون آدم مغروری بود، من خیلی به او ارادت ندارم، اما او اراده و اعتماد به نفسی داشت که باید انجام دهیم انشاءالله یک جهان بینی ایجاد کنیم که هم ریشه ایرانی و هم اسلامی داشته باشد و ریشه در تمدن و تفکر خودمان داشته باشد و بتواند از قوانین ترمودینامیکی یا کوانتومی صحبت کند و قدم بعدی را بردارد.

وی افزود: اگر در چارچوب تئوری های روز دو جایزه نوبل فیزیک بگیریم درست است که در جهت پیشرفت علم غرب گام برداشته ایم اما کار دیگری نکرده ایم. مانند دانشمند مصری که برنده جایزه نوبل شیمی شد. این چه تأثیری بر تمدن مصر داشت؟ جز اینکه مدتی به آن افتخار می کردند. اما ما به چیزی عمیق تر از این نیاز داریم و انشاءالله این اتفاق خواهد افتاد. من 60 سال، به عبارت دیگر، تمام زندگی ام، از جمله زمانی که در هاروارد بودم، برای این کار صرف کرده ام و اصلا ناامید نیستم.»

بیشتر بخوانید:

استاد دانشگاه برکلی: کاهش قدرت اقتصادی و سیاسی مردم به فاجعه می انجامد
چرا ۷۳۱ بانک در حوادث سال ۲۰۱۸ مورد حمله قرار گرفتند؟
روایت میدری از الزامات امنیتی در ایران / بدون توانمندی..
درگیری با نسل دختر قصاب، امیدهای انتخابات 1403 را می سوزاند / درگیری نسلی نقشه صهیونیستی است / راه حل; ائتلاف و توافق بر سر مسائل مشترک

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7217

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *