حضرت زهرا در نسخ خطی و آثار ادبی و تاریخی



مقوله ای که متعلق به اهل سنت است از قرن پنجم هجری قمری وجود داشته است و دسته اول که توسط ارادتمندان این پیامبر و شیعه در طول تاریخ ایجاد شده است در مدح و ستایش اوست. اما قبل از همه اینها، از دیدگاه فردی که کمی از نسخه های خطی و ادبیات فارسی می داند، می خواهم در مورد فصاحت این حضرت صحبت کنم، اگر همه اسناد و مدارک و هر آنچه را که کنار گذاشته شده رها کنیم و حل کنیم. فقط با «خطبه فدکیه». ، مشاهده می کنیم که از قرن دوم هجری به بعد نسخه های خطی بسیاری در آثار ادبی ما شامل بخش هایی از «خطبه فدکیه» است.

نقل خطبه فدکیه در کتاب «بلاغه النسا»
برخی در داستان فدک تردید دارند. برخی به استناد آن انتقاد می کنند و برخی وجود آن را نقد می کنند و … اما یکی از قدیمی ترین منابع ما در این زمینه ابن طیفور متوفی 1280 است و در کتاب «بلاغات الناس» کل خطبه را نقل کرده و نزدیک به 21 نفر از جمله آنها را روایت کرده است. شیخ صدوق به ابوالفرج اصفهانی نیز این خطبه را خواند.
اما دسته دیگری از کسانی که این خطبه را نقل کرده اند افرادی هستند که در آثار بلاغی خود آن را نقل کرده اند، مانند عمر الزمخشری یا احمد الفرهیدی.
بنابراین سیمای این زن و مرد جهان اسلام در تمامی آثار کهن ادبی، تاریخی و حدیثی وجود دارد و بزرگان و اساتید ادبی ما بارها از آن یاد کرده اند.
قدیمی ترین نسخه کتاب «الاحتجاج» در کتابخانه امام صادق (ع) اردکان یزد است. شیخ طبرسی برای ارائه دلایل لجاجت در این اثر مهم، سخنان آنان را با ذکر سند که یکی از کلمات خطبه فدکیه است، آورده است.

جنبه بلاغی شخصیت حضرت زهرا(س)
این پیامبر بُعد بلاغی هم داشت. ما بارها و بارها از جنبه های مختلف حضرت فاطمه (س) از جمله حق جویی، افکار و… صحبت کرده ایم، اما باید از جنبه بلاغی به شخصیت حضرت پرداخت. از این منظر در بسیاری از دست نوشته ها و آثار ادبی باقیمانده ما آثاری از او وجود دارد.

قدم های حضرت زهرا در «کیمیای خوشبختی»
امام محمد غزالی که در طوس زندگی می کرد از علمای معتبر اهل سنت و شافعی است و اهل سنت او را حجت اسلام می دانند. در کتاب «کیمیای سعادت» که با موضوع مسلمان بودن نوشته شده است، حضرت فاطمه (س) نیز آمده است و در جایی از این کتاب نوشته است که از حضرت فاطمه (س) می پرسند که زن چه بهتر؟ وی گفت: «لاَ یَنْبُرُ وَ لا أَشْرَاً» این جمله در ظاهر محدودکننده است و به معنای حذف زن از زندگی اجتماعی است، اما در واقع به این معناست که رابطه زن و مرد با حجاب باید باشد.
در جای دیگری از «کیمیای سعادت» نوشته شده که شخصی با حضرت رسول؟ به خانه حضرت فاطمه (س) می روند، وقتی به آنجا می رسند، می بینند که این حضرت مریض است، اما چیزی نمی خورد و از گرسنگی می میرد. پیغمبر می فرماید: تو سرور زنان دنیایت هستی و در جای دیگر از او به عنوان «سرور زنان بهشت» یاد شده است.

در دانشگاه ها متأسفانه همیشه با نگاه بیگانه به نسخه های خطی مواجه هستیم که امیدوارم به مرور زمان حل شود.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7307

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *