
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان،نخستین همایش ملی هنر از منظر اندیشه اسلامی و اندیشمندان مسلمان با حضور جمعی از اهالی فرهنگ، هنر و اندیشه در فرهنگستان هنر برگزار شد.
به نقل از مهر، حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه به مقایسه هنر حاکمیتی و هنر مدرن و به عبارتی نسبت هنر حاکم، سنتی و مدرن گفت: وقتی از هنر صحبت می کنیم، منظور همه هنرهای دنیاست. . کتاب ها و مقالات زیادی در حوزه اندیشه هنری و اندیشمندانی که درباره هنر صحبت کرده اند منتشر شده است و هم در حوزه فلسفه هنر و هم در حوزه فقه هنر آثار خوبی داریم. بیشتر آثار در حوزه فقه، هنر کتاب است و همایش هایی با این عنوان برگزار شده است، از جمله هنر فلسفه ابن سینا، اشراق و حکمت متعالیه، بنابراین در ابتدای راه نیستیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نکته مهم در پرداختن به اندیشه هنر را اجرای آن در حاکمیت دانست و در خصوص انواع اندیشه هنری بشر افزود: کل تمدن بشری دارای سه نوع هنر است. هنر سنتی، هنر مدرن و هنر خرد. هنر سنتی همان گونههایی را دارد که میتوان به هنر در مسیحیت اشاره کرد و حتی در قرون وسطی که با واژه سنت از آن یاد میشد، در شرق آسیا، در هند و چین نیز هنر سنتی مبتنی بر آموزههای دینی وجود داشت. البته سنت در قرون وسطی معنای گرایی بود و هنر بر اساس ایمان تلقی می شد که دلیل عملی و معیشت نبود. در شعائر شرقی، دغدغه ذهن مبعوث و خالق حیات پس از حیات دنیوی مطرح شده است.
وی در ادامه بیان کرد: تخیل را نمی توان از هنر جدا کرد، هرکس بخواهد این دو را از هم جدا کند متناقض است. باید دید این هنر با عقل معاد بر اساس اندیشه های دکارت مرتبط است یا با عقل معاش بر اساس اندیشه های کانت. ما مدعی هستیم که در دوره تمدن اسلامی هنر مبتنی بر حکمت بوده است. حتی سازهای تمدن ایرانی مانند رباب، سنتور، نی، تله و آلات موسیقی تا خوشنویسی و معماری ما از جمله مسجد جامع یزد و اصفهان دقیقاً مبتنی بر حکمت است. هنر سنت قرون وسطی مبتنی بر دلیل معاد بود، هنر مدرن مبتنی بر دلیل معیشت بود و در اینجا هنر مبتنی بر خرد است. این جدای از فلسفه اسلامی است، زیرا هنر قبل از اسلام مبتنی بر حکمت بوده و بر اساس عقل نظری و عملی پیش رفته است.
خسروپناه در تفسیر هنر مبتنی بر خرد افزود: تفاوت هنر سنتی و رسمی در خاستگاه تخیل است. گاه مبدأ خيال، دليل معاد است، گاه خيال، معيشت است، يا دليل معيشت با عقل نظري يا عملي جمع مي شود، يا منشأ عقل، معاد، نظري و عملي و معيشت است. مساجدی مانند یزد و اصفهان تلفیقی از این چهار عقل است و هنر حاکم را به وجود آورده است. در مسئله هنر با 2 موضوع جدی مواجه هستیم: پیوند هنر با خرد و پیوند خرد هنر با اندیشه حکومت داری.
منبع: www.khabaronline.ir