داستان اولین صندوق قرض الحسنه در تهران


نقل از دهید پایگاه اندیشه و فرهنگ مقدار،اولین صندوق قرض الحسنه تهران – ایران در مسجد میدان خراسان در میدان خراسان راه اندازی شد. صندوقی که منشأ خیر و برکت بود و راه را برای تشکیل صدها صندوق قرض الحسنه در کشور هموار کرد.

به نقل از همشهری، مرحوم علاءالدین میرمحمد صادقی مؤسس صندوق های قرض الحسنه در ایران و همچنین مؤسس سازمان اقتصاد اسلامی ایران است. دکتر حسین میرمحمد صادقی، استاد دانشکده حقوق دانشگاه شهید بهشتی و رئیس دانشگاه علمی کاربردی و علمی کاربردی ایران درباره راه اندازی اولین صندوق قرض الحسنه در تهران و ایران می گوید: «وقتی نماز جماعت در تهران برگزار شد. مسجد بازار بازاریابان می آمدند و همین امر باعث شده است که صندوق قرض الحسنه ایجاد شود.

مرحوم آیت الله میرزا علی فلسفی که از مالکان مسجد بودند با تأسیس صندوق موافقت کردند. اتاقی برای مسجد باکس درست کردند و اعلام کردند که اگر کسی پول دارد به عنوان ودیعه به صندوق مراجعه می کند و هر وقت نیاز داشت به صندوق مراجعه می کند و پولش را پس می گیرد. این سپرده ها به نیازمندان قرض داده شد. اولین صندوق بازار تاسیس شد، اما نیاز بود اقدامات دیگری برای توسعه کار انجام شود.

5126905.jpg

میرمحمد صادقی در یک روز گفت: یک زمانی تمام صندوق به صورت قرض الحسنه پرداخت شد و صندوق به گونه ای بود که اگر ودیعه قصد گرفتن آن را داشت پولی نبود، یک روز مرحوم عطایی و مرحوم سید تقی دشتی به همراه چند نفر به سلول ما در منزل حاج حسن آمدند و از اندوخته های صندوق ابراز نگرانی کردند گروه هشت نفره تشکیل شد که در آن مرحومان اعظم نسب، حاج میرزا عبدالله توسلی، حسین سیاهوانهان، حاج حسین کاشانی، ابوالفضل کرد احمدی، محمدعلی نوید و نیز حاج احمد کاشانی و مرحوم میرصادقی حضور داشتند اولین صندوق قرض الحسنه در میدان خراسان و خیابان زری زاده تشکیل شد اما پس از مدتی قرار شد تاسیس شود. در خانه رحیمیه شخصی به نام محمد فراسایی بود که اتفاقاً فعالیت مذهبی و انقلابی کمی داشت، اما می گفت حاضر است بازاری را برای مرحوم میرصادقی فراهم کند صندوق همان محل، دفتر مرحوم حاج محمد فرسایی، محل دائمی صندوق ذخیره جاویدان شد.

5126906.jpg

ضمن اینکه سرقفلی بازار خیلی گران بود اما به صندوق داد. عملیات صندوق قرض الحسنه بازار اول انجام شد و اسامی موسسان برای ثبت قانونی به ساواک رفت. ساواک به نام علاءالدین میرمحمد صادقی و خادم حسینی حساس بود و می گفت این دو نباید جزو مؤسسین باشند. بنابراین نام هر دو نفر از لیست رسمی حذف شد، اما هر دو به عنوان مؤسسان صندوق ادامه دادند. صندوق ذخیره جاویدان توسعه یافت و یکی از معروف ترین صندوق های تهران نام گرفت. پس از این، صندوق پس انداز جاویدان نیز در جای دیگری از بازار تأسیس شد و صندوق های دیگری نیز راه اندازی شد. گروه های مختلف بازار هر کدام صندوقی راه اندازی کردند تا تعداد صندوق ها شمارش و به کل شهر تعمیم داده شود.

5126895.jpg

شعبه های این صندوق ها در خارج از بازار نیز تأسیس شد. مسجد مسلم بن عقیل را خودشان و برادرشان و افراد دیگری از جمله مرحوم ماشاءالله محرابیان و احمد ارجمندی که از دوستان مرحوم میرصادقی بودند ساخته اند. در کنار مسجد، صندوق پس انداز مسلمانان نیز تأسیس شد که همچنان در خیابان پیروزی تهران فعال است. “



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7329

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *