
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانرزق حلال و حرام به این معناست که چگونه و از چه راه کسب درآمد و خرج کنیم. رزق حلال یعنی درآمدی که از راه های صحیح و مطابق با دین و اخلاق به دست می آید. اما رزق حرام به معنای مالی است که از راههای نادرست مانند کلاهبرداری، ظلم، رشوه، دزدی، معاملات ناعادلانه و کلاهبرداری به دست می آید.
خبرگزاری تسنیم نوشت: انسانی که به فکر سعادت دنیا و آخرت است، همواره مراقب درآمد خود است و حتی از مال مشکوک دوری می کند. کسی که از راه حلال درآمد دارد، آرامش درونی دارد و به اندک راضی است. با این حال، دنیا طلب از نحوه کسب درآمد برایش مهم نیست و گاهی بی خبر به ورطه حرام می افتد.
چنین فردی می تواند تاجر باشد یا کارمند دفتری که کارش را رها می کند یا کارمند شرکتی که فاکتورینگ می کند یا حتی نماینده مجلسی که با لابی و صد ترفند و کلک درآمد خود را افزایش می دهد.
به همین دلیل است که خداوند در آیات متعددی از قرآن در مورد رزق و روزی حلال و حرام صحبت کرده است و پیامبر ما و امامان ما احادیث زیادی در مورد روش کسب درآمد بیان کرده اند تا جایی که یکی از سوره های اصلی کتب فقهی فقها به بحث «کسب» اختصاص دارد. به عنوان مثال خداوند در آیه 168 سوره بقره می فرماید: «ای مردم از آنچه در زمین حلال است بخورید و از گام های شیطان پیروی نکنید که او دشمن شماست «بین» یعنی ای مردم از چیزی بخورید. در زمین حلال و پاکیزه است و از گامهای شیطان پیروی نکنید که او دشمن آشکار شماست.» در این آیه، گرایش به حصول حرام، پیروی از مراحل شیطان معرفی شده است.
اما باید بدانیم روی آوردن به درآمد حرام چه آثار بدی برای انسان دارد؟ این اثرات منفی هم جنبه معنوی دارد و هم جنبه خارجی.
1. برکت از بین می رود: در فرهنگ دینی جامعه ما این موضوع ثابت شده است که درآمد حرام برکت ندارد و برای انسان شر می آورد.
2. التهاب روحی: شخصی که به سمت درآمد حرام می رود آرامش خود را از دست می دهد و روحش همیشه تحت فشار است; زیرا گرایش به حرام باعث می شود که روح ایمان از وجود انسان دور شود و زمینه آزار شیاطین و شیاطین در هاله های فکری و فکری فراهم شود. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند لقمه حرام ایمان را از انسان می گیرد.» (خطبه های عددی، ص 153).
3. عدم قبولی دعا: پیامبر اسلام (ص) در روایتی فرمودند: «درآمد خود را پاکیزه کنید تا دعایتان مستجاب شود؛ زیرا یک لقمه حرام باعث می شود که چهل روز دعا مستجاب نشود؛ مراقب استجابت باشید. نداهای شما برافراشتن مرد حرام است، پس چهل روز جواب نمی دهد» (مکارم الاخلاق، ج 2، صفحه 20).
4. غیر قابل قبول بودن عمل: پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «من حرام می خورم، قبول آن را از جانب خداوند به عدل نمی پذیرم و نه عادلانه؛ هر که حرام بخورد، هر قدر هم که باشد. صغیر، خداوند هیچ عملی را از او نمی پذیرد، چه واجب باشد و چه نباشد». مستحب (بحار، ج 103، ص 16)
5. زیاد نمی شود: امام کاظم علیه السلام فرمود: «حرام خورده نمی شود و حرام برکت نمی گیرد و بر او خرج نمی کنیم و جانشین ما به دنیا می آید. آتش.” مال حرام رشد نمی کند، اگر هم رشد کند، برکتی در آن نیست. انسان به آنچه از حرام انفاق می کند ثواب نمی گیرد و آنچه را که بر جای می گذارد توشه اش به آتش جهنم می رود. (مسند امام کاظم علیه السلام ج 2 ص 379 )
6. عامل بیماری و سختی خانواده: امام صادق علیه السلام یکی از آثار حرام رزق و روزی را اثر منفی بر نسل و نسل انسان معرفی کرده و می فرماید: «حرام و درآمد نامشروع، آن است. اثر در نسل و اولاد ظاهر می شود «کسب الحرام یبینو فی الزهریه» (وسائل، ج 12، ص 53). خانواده آنها از بیماری و چالش جدی رنج خواهند برد.
آثار سوء رزق حرام خیلی بیشتر از اینهاست. یکی از این گزینه ها کافی است که انسان دست از کسب حرام بردارد و بر مال خود نظارت کند تا مجازات نشود.
یکی از اقسام حرام ربا است که امام صادق (علیه السلام) می فرماید گناه آن نزد خداوند از هفتاد عمل زشت زنا با محارم بزرگتر است. وقتی انسان به آنچه از رزق و روزی برایش مقدر شده راضی باشد، به سمت کسب حرام نمی رود.
امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود: «صوف یتیک ما قدّرة لک فخافد المکتسب». یعنی آنچه برایت مقدر شده است به تو می رسد، در کار و کسب حرص و تفریط مباش. (شرح غرر، ج 1، ص 434) بنابراین طمع و اسراف ریشه بسیاری از گرایش به رزق حرام است.
منبع: www.khabaronline.ir