«درس هایی درباره ظهور اسلام» به روایت عباس زریاب خویی



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، در مقدمه علی بهرامیان مورخ درباره این کتاب می خوانیم: در حدود سال 1372 اتفاقاً می دانستم که در دهه 1350 سخنرانی استاد ما دکتر زریاب درباره تاریخ اسلام و سیره پیامبر (ص) بود. در حسینیه ارشاد برگزار شد.

به نقل از ایسنا، در یکی از سه شنبه ها که استاد معمولاً در گروه تاریخ در ساختمان سابق مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی حضور داشتند، جزئیات موضوع را از ایشان پرسیدم. ایشان تایید کردند و گفتند که آن جلسات به دعوت مرحوم مطهری بوده و تا تعطیلی حسینیه ارشاد در سال 1350 ادامه داشته است.

مرحوم مطهری به ایشان فرموده بودند که لازم است علما و افراد شناخته شده در زمینه تحقیقات تاریخی در مورد سیره پیامبر (ص) و حوادث قرون اول پس از اسلام به ویژه از طبقه دانشگاهی افزایش یابد. سطح آگاهی عمومی استاد زریاب ابتدا در حوزه علمیه قم به تحصیل پرداخت و با طرح این دعوت، در پژوهش های تاریخی به ویژه در خصوص قرون نخستین اسلامی در ایران پس از اسلام، جایگاه معتبری داشت و ابعاد مختلف فرهنگ و تمدن اسلامی از جمله صرف و نحو و نحو را پوشش داد. نحو و علوم بلاغی تا تفسیر و حدیث و ادب و کلام در نزد اهل علم روشن بود و اهل تحقیق کم و بیش می دانستند که استاد در بحث و تدریس و تألیف و انشاء و انشاء و انشاء و انشاء، از هر جهت از اطراف خود استفاده می کند. ترجمه در همه این موضوعات و دقت او در هر بحثی مشهود است و تسلط او به چندین زبان و تحصیل و تدریس در دانشگاه های اروپا و آمریکا از سوی دیگر او را با شیوه تحقیق و نگارش دانشمندان غربی و آگاهی از آن آشنا ساخته است. آراء و نظرات مستشرقان. مرحوم مطهری با آگاهی از همه این سطوح، استاد را به برگزاری سخنرانی در مورد تاریخ اسلام تشویق کرده است. همان طور که استاد زریاب می گفت، مرحوم مطهری با علاقه و جدیت خاصی در جلسات مذکور شرکت می کرد و احتمالاً یادداشت می کرد.

به هر حال نگارنده این سطور بسیار مفتخر بود که استاد زریاب با لطف خاص خود درخواست من را مبنی بر انتشار سلسله دروس فوق الذکر پذیرفت و نوارهای دروس حسینه ارشاد شامل 24 جلسه بود که ظاهراً از ایشان دریافت کرده بود. حسینیه همزمان. این کار را به من واگذار کردند که ابتدا اظهارات استاد را مکتوب کنم و سپس زیر نظر ایشان چاپ و منتشر کنم. به نظر من استاد می خواست نتیجه کار جلد دوم کتاب «زندگی رسول الله» در نظر گرفته شود و احتمالاً تا زمان تأسیس خلافت ادامه یابد.

مایه خرسندی است که هم اکنون مجموعه دروس استاد آراسته و در اختیار علاقمندان این دوره تاریخی قرار می گیرد. البته قسمت اول این مجموعه شامل برخی مباحث نظری درباره تاریخ نگاری این دوره سال ها پیش به پیشنهاد و علاقه استاد اسماعیل سعادت در مجله معارف (آذر 57 – اسفند 1387) منتشر شد. ناگفته نماند که اگر این کتاب زیر نظر استاد زریاب منتشر می شد، از هر نظر بهتر و احیاناً کاملتر بود، اما در شرایط کنونی صلاح دانسته شد که اظهارات استاد به طور کامل و همراه با آن منتشر شود. کمترین تداخل، به همین دلیل لحن کلام همانطور که مشاهده خواهد شد، استاد محفوظ ماند.

دیدگاه استاد زریاب در این دوره ها، اگرچه خالی از گرایش های دینی نیست، اما انواع تحلیل ها در متون تاریخی، حدیثی و قرآنی را در بر می گیرد و در واقع جنبه های کمی در آن آموختنی نیست و علی رغم انتشار تعداد زیادی آثار پژوهشی به زبان‌های مختلف و در سطوح مختلف علم، به‌ویژه در سال‌های اخیر، در این راستا، پس از گذشت حدود نیم قرن، همچنان با طراوت و طراوت است و حاکی از پوشش شگفت انگیز استاد زریاب بر ابعاد مختلف فرهنگ اسلامی است و گمان می رود که پژوهش نگارنده در این دوره تاریخی، بدون شناخت کافی از ابعاد مختلف فرهنگ و تمدن اسلامی، راه به جایی نبرده و ممکن است موجب سردرگمی و سردرگمی شود. گیجی.

همچنین در نوشته پشت جلد کتاب آمده است: «کاتر عباس زریاب خویی (1373-1297) در دو مکتب سنتی ایران و غرب مدرن تحصیل کرده و یکی از داناترین اساتید تاریخ و فلسفه معاصر ماست. قرن با عشق بی حد و حصر به کتاب و منابع پژوهشی، هر چند تدریس و مدیریت در دانشگاه در سال های قبل از 1357 و نیز حوادث ناخوشایند پس از آن، انجام شد. به او فرصت کافی برای تحقیق نمی دهد، اما این نوشته ها و ترجمه های به جا مانده از او نشان می دهد که ما با یک محقق ماهر روبرو هستیم.

«درس هایی درباره ظهور اسلام» به تعبیری می توان آن را ادامه «زندگی رسول الله» نوشته دکتر زریاب خویی دانست. این کتاب مجموعه ای از سخنرانی های دکتر زریاب در سال های 1349 و 1350 در حسینیه ارشاد است. وی پس از آنکه دید عده ای با تحریف تاریخ و با دیدگاه های غیرتاریخی درصدد نگارش و تفسیر تاریخ اسلام هستند، با اصرار اهل فضل و با تکیه بر صحیح و اولی این سخنرانی ها را به زبان های مختلف ایراد کرد. منابع دستی و همچنین تحقیقات جدید. پس از مطالعه این کتاب، خواننده آگاه و دقیق متوجه می شود که استاد زریاب با اشراف به منابع و ذهن تحلیلی داده های تاریخی دست می زند و در این تحلیل، به دور از جزئی یا احساسی بودن، تاریخچه ای منطبق با عقل سلیم به دست می دهد. در واقع روش او مانند مورخان آلمانی صرفاً بر منابع و تحلیل آنها متکی است.

کتاب «درس هایی درباره ظهور اسلام» به نویسندگی عباس زریاب خویی به قلم علی بهرامیان در 398 صفحه با شمارگان 880 نسخه و قیمت 450 هزار تومان توسط نشر نامک در بازار کتاب منتشر شده است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7770

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *