
منابع متعددی در تاریخ از ازدواج حضرت محمد (صلی الله علیه و آله) و حضرت خدیجه (سلام الله علیها) در 10 ربیع الاول سال 25 سال فیل خبر داده اند. از این میان می توان به انساب الاشراف، فارو کافی، من لایحضره الفقیه، طبقات الکبری و سیرالجلال النبیله اشاره کرد.
نقل از دهید پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان به نقل از این منابع درباره این رویداد مهم در تاریخ اسلام:
ازدواج حضرت محمد با حضرت خدیجه
حضرت خدیجه دختر خویلد بن اسد قبل از ازدواج با حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم ابتدا با عتیق بن عاز ازدواج کرد و از او صاحب فرزندی به نام جاریه شد و پس از مرگ عتیق با ابوهاله بن او ازدواج کرد. منظر اسدی و از او صاحب فرزندی به نام هند بن ابی هاله شد.
خدیجه بنت خویلد پس از مرگ ابوهاله از دارایی های خود و شوهران گذشته خود سرمایه گذاری های تجاری و اقتصادی انجام داد و بدین ترتیب دارایی خود را در اختیار مضاربه قرار داد و ثروت فراوانی به دست آورد و در زمره ثروتمندان قرار گرفت. معروف عرب شد
بزرگان قریش و ثروتمندان عرب می خواستند با او ازدواج کنند. از جمله «عقبه بن ابی معیط»، «ابوجهل» و «ابوس سفیان» از او خواستگاری کردند، اما او همه آنها را رد کرد و تمایلی به ازدواج مجدد نشان نداد.
سفر کاری پیامبر با اموال خدیجه
در آن زمان که اهل مکه از راه تجارت امرار معاش می کردند، خدیجه با ثروتمندان مکه نیز تجارت می کرد و چندین شتر در دست دلالان او بود که به کشورهایی مانند شام، مصر و حبشه سفر می کردند. و تجارت بود، چون آوازه صداقت و امانت و حسن خلق حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم را شنید، در پی مذاکره با ابوطالب عمویش، «محمد امین» را در کاروان تجاری خود داد. در امور مربوط به و شرکت خود را انتخاب کرد و پس از آن پیامبر اسلام در سفرهای کاری خود در دوران جوانی سود فراوانی نصیب حضرت خدیجه کرد.
حضرت خدیجه در سفر کاری پیامبر به دمشق، غلام خود «میسرا» را با خود برد و به او دستور داد که همه جا با او همراهی و مراقبت کند. در شهر بصری در نزدیکی شام با راهبی به نام «نسطوره» ملاقات کردند که غلام را از آینده پیامبر و نبوت او آگاه کرد و از سوی دیگر سود فراوانی به دست آوردند که تا به حال در هیچ کجا ندیده بودند. سفر
تمایل خدیجه به ازدواج با پیامبر
پس از بازگشت از سفر شام، میسره از وقایع سفر و سخنان راهب و مشاهدات او در مورد عظمت و معنویت محمد به خدیجه گفت و از همین رو بود که او را به آرزوی همسری با «محمد امین» واداشت. علیرغم اینکه مردانی ثروتمند از قریش از او خواستگاری کرده بودند، اما خدیجه که مجذوب صداقت و امانت و امانتداری او شده بود، خودش خواستگاری کرد و برخلاف روایات ازدواج عرب جاهل آن زمان. بسیاری از اموال خود را به محمد هدیه کرد. .
از این رو ابوطالب علیه السلام به همراه تعدادی از بزرگان بنی هاشم نزد «خویلد بن اسد» و به روایتی نزد «ورقه بن نوفل» عموی خدیجه رفت و خدیجه را به حضرت محمد صلی الله علیه و آله پیشنهاد داد. او
خطبه عقد
مرحوم شیخ صدوق در کتاب من لایحضره الفقیه و شیخ کلینی در کتاب کافی با اختلافاتی خطبه عقد را نقل کرده اند که ابوطالب ایراد کرده است که متن آن به روایت شیخ صدوق چنین است: و ما را قرار داد. خانه امن و حرم امن و ثمره همه چیز را برای ما خواهد آورد و ما را در مملکتی که در آن هستیم حاکم مردم قرار داد تا ابن اخی محمد بن عبدالله بن عبدالمطلب نکند. وزن قریش من را بسنجید جز بهترین آنها و با هیچ یک از آنها مقایسه نمی شود مگر با بزرگ ترین آنها و اگر مال مایه مال باشد مال مایه حمایت و سایه است. فناپذیر، و بار خدیجه آرزوست، اما میل است، و صدقه ما اضطرار و اضطرار است، اما خطری بزرگ، و عزت بلند، و بدنی است که جسم را شفا می دهد».
سپاس خداوندی را که ما را نطفه ابراهیم و اسماعیل قرار داد و خانه ای مقدس برای ما ساخت که مقصود زائران است و حرم امنی که میوه همه چیز در آن جمع می شود و ما را در شهری قرار داد که فرمانروایان آن هستیم. مردم سپس برادرزاده ام محمد بن عبدالله بن عبدالمطلب مردی است که نباید با هیچ یک از مردان قریش مقایسه شود، مگر آن که برتر از او باشد و با هیچ یک از آنها مقایسه نشود، مگر آن که برتر از او باشد. او و او گرچه از نظر مالی مال کمی دارد، اما دارایی او دائماً در حال تغییر و ناپایدار و مانند سایه ای گذرا است و جذب خدیجه می شود و خدیجه نیز به او علاقه مند است و برای مهریه او آماده است، هر چه تو داری. خواهان نقدی یا غیر نقدی است و محمد شخصیتی شریف و معروف است. عظیم خواهد بود.
تاریخ ازدواج پیامبر با خدیجه
زمان ازدواج خدیجه با حضرت محمد صلی الله علیه و آله و سلم چند ماه پس از بازگشت از سفر تجاری به شام رخ داد که 15 سال قبل از 25 سالگی پیامبر در آن زمان بود.
در مورد سن حضرت خدیجه در آن زمان اختلاف است. برخی منابع گفته اند که او چهل ساله بود که با پیامبر ازدواج کرد; اما با توجه به حمل حضرت فاطمه سلام الله علیها و ولادت آن حضرت که در سال پنجم بعثت است، این قول بعید به نظر می رسد; زیرا در این صورت خدیجه باید در سن 60 سالگی حضرت فاطمه را به دنیا آورده باشد، اما این گفته دیگر که سن ایشان در زمان عقد 28 سال بوده است مقبولتر است. این قول در برخی منابع تاریخی از ابن عباس نقل شده است.
منابع:
فروع کافی، ج 2، ص 138. 2، ص 19 و 20;
من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 138. 3، ص. 397.
ابن سعد، طبقات الکبری، 1410ق، ج8، ص174;
ابن اثیر، اسد الغابه، 1409ق، ج1، ص23.
بحار انوار، ج. 16، ص. 10;
بلاذری، انساب الاشراف، 1417ق، ج 1، ص 138. 1، ص. 98;
سفر اعیان، ج 2، ص 138. 2، ص. 111.
رسولی محلاتی، درسهایی از تاریخ تحلیلی اسلام، جلد دوم، صفحه 52.
سید تقی وردی، شماره روز تاریخ اسلام، جلد سوم، ماه ربیع الاول.
منبع: www.khabaronline.ir