
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، فرخنده کریم زاده معلم، داور و فعال قرآنی و رئیس هیئت داوران بخش بانوان چهل و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن کریم در دیدار با بانوان قرآنی چهارمحال و بختیاری که در محل این موسسه برگزار شد. به همت مؤسسه قرآن و عترت (عج) شهرکرد، مطالبی را با موضوع «رونقبخشی به محافل قرآنی و جلسات و برنامههای» بیان کرد. قرآنی» پرداخته است که بخش دوم و پایانی این سخنان تقدیم مخاطبان گرامی است.
به روایت ایکنا، اجازه دهید با این سوال شروع کنم: چرا بسیاری از ما می خواهیم به تلاوت این یا آن قاری معروف گوش دهیم، اما وقتی قرآن را توسط یک فرد عادی می شنویم، توجه نمی کنیم زیرا ما معتقدیم که زیبا خوانده نمی شود؟ آیه 204 سوره اعراف بارها و بارها «و اذا تلاوت القرآن ثم یصعوا و انصونوا ما رحمهما» بارها و بارها اما بسیاری هنوز معنای عمیق آن را نمی دانند. آیه شریفه و اگر بخواهیم قرائت آن را به درستی بفهمیم و بفهمیم، به قرآن گوش می دهیم. درست هم خواهد بود. واژه «اذا» ظرف عام و به معنی هر موقع است یعنی فرقی تلاوت ندارد چه ساعتی از شبانه روز باشد. فعل «قُرِئَ» به صورت مجهول گویای آن است که مهم نیست قاری عبدالباسط باشد یا یک فرد عادی، اینجا فاعل مهم نیست بلکه اصل فعل است، یعنی قرائت آیات قرآن مهم است.
گوش دادن به قرآن به قصد مؤثر بودن
سؤال این است که چرا در این آیه به جای «فسموا» از فعل «فَستَمَوْوا» در موضوع افتاء استفاده شده است که به معنای موضوع متواضع و تأثیر است؟ محافل و مجالس قرآنی باید در ما تحول ایجاد کند وگرنه نشستن در این محافل اگر اثری نداشته باشد فایده ای ندارد. «وَأَنْصِتُوا» یعنی در هنگام شنیدن نوای قرآن شش دانگ حواس باید به آن و سراپا گوش باشد، انسان درون و برونش باید در هنگام شنیدن تلاوت خاموش باشد. نکته رمزآلود و کلیدی آیه این است که قرآن کریم قرار است این موهبت «انصات» را به ما عطا کند و انسانی که آشوبهای بیرونی و درونی است اگر به مجلس قرآن بگذرد و مستمع واقعی باشد، قطعاً به آرامش خواهد رسید.
خداوند در آیه قرآنی «الا بذکر تتمعین القلوب» از آیه 28 سوره رعد، «ذکر» را موجب آرامش قلب انسان می داند و در اینجا یک بار دیگر می توان. نتیجه بگیرید که تلاوت قرآن نباید منحصر به تلاوت باشد، بلکه باید یادآور یاد خدا و تلقین باشد. آرامش باش کلمه «طلیات» به معنای قاریان یک بار در قرآن آمده است که با کلمه ذکر همراه است و به معنای فرشتگانی است که نام و یاد خدا را می خوانند. مادامی که تلاوت ها مفهوم ذکر را القاء نکند و یاد خدا نکند، شنوایی واقع نمی شود و انس به معنای خاموش کردن شعله های باطن و نهیبات تحقق نمی یابد.
باید نگران بود که چرا با آیات کلام نازل شده رابطه واقعی نداریم و این حالات توصیف شده در تلاوت ها به دست ما نمی رسد، چگونه یک قاری و حافظ قرآن که تحت تأثیر تلاوت و تلاوت قرار نمی گیرد، می تواند باشد. گوش دادن به منادی قرآن باشد؟ اگر می بینیم که رفتار و منش ما قرآن پژوهان، شرکت کنندگان و متولیان محافل قرآنی در بین اطرافیانمان جذاب نیست، اما شاید برخی از ما دلخور شده و حاضر به گفتگو با ما نباشند، باید این عیب را در خودمان برطرف کنیم تا حداقل دیگران ما را باور کنند. و در جلسات ما شرکت کنید اگر مردم جذب نمیشوند و کلاسها خلوت هستند یا در اطرافمان کاری برای قرآن نمیشود، ما قرآنیان را میتوانیم و ما کمکاری میکنیم زیرا چه بسا هنوز خیلی از ما واقعی و تأثیرپذیری واقعی را از قرآن قرآن نداریم.
تلاش برای عملیاتی کردن انس با قرآن
مربیان و مدیران مراکز قرآنی، متان و بانیان جلسات قرآنی، دستاندرکاران محافل و در یک کلام، فعالان قرآنی باید در وهله اول را از حیثی توانمند و قوی کنند، یک مربی وقتی مدام و مستمر سواد خودش را ندهد و بهروزرسانی کند. او نباید انتظار شاگردی داشته باشد. نبايد خودمان را در تعليم و تحليل محدود كنيم، به طوري كه روزانه سطح علمي خود را ارتقا دهيم و با توان بالا درها حاضر حاضر شويم. گام بعدی این است که همه قرآنیان که برچسب های قرآنی را با اسم خود داریم، باید بازنگری اساسی در اخلاق و رفتار و کردار در بین یک اطرافیان از خانواده یا محل کار و زندگی داشته باشید و کیفیت ما سیره و روش زندگی اهل بیت را داشته باشید. ) سبک زندگی قرآنی را به ما نشان دهند.
ما به عنوان انسان های قرآنی اگر در رابطه با خانواده، اقوام، دانش آموزان و… آسیب یا ضعف داریم، باید این نقاط ضعف را برطرف کنیم و مراقب باشیم که اگر قرآن در رفتار ما تأثیری نداشته است، مصداق آیه 2 سوره مبارکه باشد. صف، «یا ایوفه الذینینا» می شویم «آمنووا لما تقولون ما لا تفعلون» و باید در پیشگاه خداوند پاسخگو باشیم مدام نظارت کنیم. اجرای انسان با قرآن در خودمان که پیامبر(ص) فرمودند: «قبل از شمارش خود را بشمارید».
معلم قرآن مخصوصاً برای جوانان در وهله اول موظف به ایجاد محبت است و تربیت قاری و حافظ از اهداف فرعی است. جوایز، بهترین اردوها و بهترین فضا برای نوجوانان باید ساخت تا عاشق قرآن شوند. اگر انسان عاشق قرآن شود همیشه با آیات کلام نازل شده زندگی می کند و سعادت دنیا و آخرت می کند.
رسالت معلم قرآن
تمام هنر معلم این است که قرآن آموز خود را به این کتاب آسمانی و عشق الهی وصل کند، لذا عاجزانه از معلمان می خواهم که کوچکترین رفتاری که باعث طرد شدن قرآن آموزان خود می شود نداشته باشند و در رفتار خود تجدید نظر نکنند. ، این کار را رها کند. کسی باید معلم قرآن کودک و نوجوان شود که سرشار از عشق و صبر و محبت است و آن را به شاگردانش منتقل کند تا با عشق و علاقه به کلاس های او بیایند. همانطور که مرحوم آیت الله بهجت می فرمایند بهترین غذاها را در حرم حضرت رضا (علیه السلام) به فرزندان خود بدهید تا احساس کنند این لذیذ به خاطر وجود حضرت است و این خاطره خوب در ذهنشان باقی بماند. هر خدمت و کار ارزنده ای که داریم باید در کلاس قرآن انجام شود تا کودکان و نوجوانان قرآن آموز برکت قرآن را احساس کنند.
متاسفانه در کشور ما ضعیف ترین قسمت به تلاوت قرآن اختصاص دارد. کم سوادترین مربیان قرآن، مربیان روخوانی هستند. والدین همیشه دغدغه انتخاب بهترین مدرسه برای دوره ابتدایی فرزندان خود را دارند زیرا پایه های یادگیری از دوران ابتدایی شکل می گیرد، بنابراین یادگیری قرآنی فرزندان ما نیز بر پایه کلاس روخوانی دوره ابتدایی است، در حالی که متأسفانه کم هزینه ترین کلاس درس است. کلاس روخوانی
ما باید بیشترین شهریه را به مربیان قرائت قرآن اختصاص دهیم و متخصص ترین نیروها را برای این کار به کار بگیریم و اگر این اتفاق بیفتد فرزندانمان عاشق قرآن می شوند. اینجاست که برای ما روشن می شود که چرا امام حسین (ع) معلم قرآن فرزندش را با پرکردن دهان معلم از طلا و جواهرات گرامی داشت.
اگر پایه تلاوت قرآن مستحکم شود و محبت معلم در قرآن آموزان ایجاد شود، مشکلات و معضلات جامعه ما حل می شود، زیرا جامعه ای که به کلام وحی پایبند باشد، به دور از آسیب است. و ناهنجاری ها چه بسیار کسانی که در گذشته حافظ قرآن بودند، چون حفظشان ریشه نداشت، تغییر و تحولی ایجاد نکرد و ادامه پیدا نکرد، امروز حافظ خود را از دست دادند. اگر حفظ واقعی اتفاق بیفتد باعث ایجاد تغییراتی در نگهدارنده و جذب دیگران می شود. یک قاری واقعی قرآن نیز می تواند شنوندگان را به کلام وحی علاقه مند کند و محبت ایجاد کند. خیلی از مربیان و حافظان و قاریان در گذر از این مسیرها گم شدند و نتوانستند به مقصد برسند و دیگران را نیز به مقصد برسانند.
اختلاف و تفرقه بزرگترین آفت جامعه بشری است و ما در قرآن بارها از تفرقه نهی شده ایم تا در جامعه درگیری بالا نیاید و مردم سست و بدگمان شوند و آبروها برود. اتفاقاتی در سال های اخیر به ویژه در رابطه با موضوع عفاف و حجاب در جامعه رخ داد که در فضای مجازی منتشر شد و باعث خوشحالی دشمنان شد. اما باید با تمسک به دستور قرآن در سوره مبارکه عصر صبور باشیم، زیرا بهترین ابزار برای فرزند مسلمان، خوش رفتاری و حسن خلق است.
منبع: www.khabaronline.ir