آژانس خبری Mehr – گروه استان ها – ریهنه شهبازی: سید سعید هاشمی ، نویسنده مشهور ادبیات کودک و نوجوان ، به یکی از مهمترین وقایع خود در تاریخ اسلامی در کربلا رفت ، اما از زاویه ای بی سابقه:
در این مصاحبه مفصل ، وی نگرانی ها ، سبک نوشتن ، منابع ، انتخاب شخصیت اصلی و تلاش برای روایت بدون تحریف را گفته است. به گفته وی ، رمانی که نوجوانان می خوانند ، اما حقایق تاریخی را به طور نامناسب دریافت کردند.
انگیزه شما برای داستان اشورا به زبان عمر سعد چه بود؟
من مشتاق بودم که برای امام حسین کاری انجام دهم (مدتیas) انجامش من خیلی فکر کردم که دیدگاه چیست. مطمئناً از زبان امام حسین (as) من نتوانستم بنویسم ، زیرا نمی توانستم جزئیات داستان را به زبان امام معصوم بیان کنم و می توانستم تحریف شود. من برخی از دشمنان امام را مطالعه کردم و دیدم که منابع خوب و کافی در مورد عمر سعد وجود دارد و این رمان را می توان از زبان او تکمیل کرد.
چه ضرورتی برای بازآفرینی این رویداد تاریخی بزرگ برای نوجوان احساس کردید؟
من نویسنده کودکان و نوجوانان هستم. قلم من برای این گروه سنی کار کرده است و تمام کتابهای من برای این گروه است.
چگونه تعادل بین قصه گویی و پیروی از مستندات تاریخی را حفظ کردید؟
در یک کار تاریخی ، ما باید منابع قابل اعتماد داشته باشیم. ما نمی توانیم از خودمان تصادف کنیم. نام ها ، شخصیت ها و حوادث همه مستند هستند و من مجبور شدم یک کار مطمئن انجام دهم. نکته خوب در مورد حادثه اشورا برای رمان گرایی این است که حادثه کافی دارد. برخی از مکانهایی که دیدم نتوانستم داستان و مستندات را به اشتراک بگذارم ، مجبور شدم قصه گویی را کنار بگذارم. مانند سخنرانی های امام در روز عاشورا برای کوفی ها یا سخنرانی های پیامبر زایناب (س) در کاخ ابن زایدبشر همانطور که در کتابهای تاریخی گفته شد ، من فقط روایت کردم نثر او من تغییر کردم تا نوجوانان بتوانند بخوانند و لذت ببرند.
داستان زندگی سعد یک رویکرد بی سابقه است. چرا این زاویه دید را انتخاب کردید؟
بی سابقه نیست ، اما بی سابقه است. روایت های تاریخی زبان شخصیت های منفی بسیار باتجربه نیست. من یک طنزپرداز هستم و در کار تاریخی گاهی اوقات به طنز می روم ، بدون اینکه از خودم بپرسم. در زندگی زندگی سعد ، طنز کم نیست. به عنوان مثال ، جایی که امام علی در مسجد می گوید هرچه می خواهید از من بپرسید ، پدر عمر سعد می گوید: موهای من را به من بگویید چندین وجود دارد! این خود طنز است. پیامبر علی همچنین پاسخ خنده دار تری می دهد و می گوید: اگر بگویم ، می توانید به آنها بروید شماره؟
در جای دیگر پیامبر علی (ع) به سعد وعده او می گوید یک بز در خانه شما وجود دارد که پسرم را در آینده می کشد. این طنز توصیف زندگی سعد را برای کار من آسانتر کرده است. در تاریخ تاریخ ، مستندات زیادی درباره عمر سعد و خانواده وی وجود دارد. به عنوان مثال ، اگر می خواستم زبان شمر را روایت کنم ، مشکل داشتم زیرا اسناد زیادی از زندگی او قبل از اشورا وجود نداشت. درباره Harar Bin Yazid Riahi. ما فقط او را در اشورا می شناسیم. اما عمر سعد اطلاعات زیادی دارد و من را برای من منطقی تر کرد.
چگونه سبک نوشتن کتاب را تعریف می کنید؟ شما ساده تر شده اید یا زبان عالی حفظ شده است؟
من نویسنده این گروه سنی هستم و قلم من به طور خودجوش به نثر ساده حرکت می کند. من سعی نکردم منابع تاریخی را ساده کنم ، بلکه نثر نوجوان من کتاب را آوردم. این هیچ اختلاف نظر با زبان بزرگ ندارد. بعد از نوشتن رمان ، بارها آن را خواندم و نثر را در بسیاری از مناطق تغییر دادم. ما می توانیم برای کودکان و نوجوانان بنویسیم ، در عین حال به زبان بزرگ پایبند هستیم. زبان عالی فقط نثر Baihaqi و Saadi نیست. ناصر کشوارز ، مصطفی رحمندوست و محمد کاظم مازینی نیز عالی است.
در این کتاب ، شما بیشتر روی جنبه های عاطفی یا تحلیل وقایع متمرکز شده اید؟
من به هر دو اعتماد کردم. آیا می توان وقایع اشورا را مورد تجزیه و تحلیل و نادیده گرفت؟ حتی در Taziyeh ما امام حسین را می بینیم (as) او می کشد و سپس می نشیند و گریه می کند. این رویداد مسیر تاریخ را تغییر داد و بر احساسات دوست و دشمن تأثیر گذاشت. حتی یزید پس از شهادت امام حسین (as) او پشیمان شد و اجازه نداد که امام ساجاد مورد حمله قرار گیرد. این بدان معنی است که داستان آنقدر بزرگ و غم انگیز است که خود یزید را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
چگونه مفاهیم عمیق اشورا را برای نوجوانان درک کردید؟
جریان اشورا پیچیده نیست. درک آن بسیار آسان است. که در ماه محرم ، مسلمانان در سراسر جهان برای امام حسین (as) آنها عزاداری می کنند ، اما کسی برای یزید و شمر و کولی گریه نمی کند ، یعنی مفاهیم اشورا نهادینه می شوند. مختار ساگافی در هنگام انتقام ظلم و ستم زیادی انجام داد ، اما هیچ کس در تاریخ برای آن دشمنانی که سوخته یا قطع شده اند گریه نمی کند.
داستان اشورا یک درگیری ساده بین گروهی از چندین هزار نفر است که اسلام را با گروهی از چهار نفره که مغز اسلام هستند ، درک نکردند. دلیل درگیری فقط جهان ، قدرت و ثروت است. این ساده ترین روایت تاریخ است. حتی سنی ها و مسیحیان این واقعیت را درک کرده اند. نوجوانان ، که طبیعت ظریف دارند ، قطعاً به عمق این مفاهیم خواهند رسید.
امروز چه درسی می تواند از شخصیت عمر سعد و انتخاب های او گرفته شود؟
هر قدم و کلام امام حسین در اشورا یک درس است. در همان روز ، او بارها با دشمنان صحبت کرد. وی به آنها هشدار داد ، با ظلم و ستم خود فریاد زد و گفت: “اگر دین ندارید ، حداقل آزاد باشید.” اما مردم اشعیا همه مردانگی را نقض کردند. از پشت حمله کرد ، چند نفر قدرتمند آنها به زندگی یک نفر افتادند ، افراد غیرمسئولانه را کشتند ، زن و کودک را اسیر کردند ، به دعا خیانت کردند و دروغ گفتند. آنها تمام اصول انسانی را شکستند ، در حالی که امام حسین حتی در طول جنگ از هیچ اصول اسلامی عبور نکرد.
بازخورد نوجوانان به کتاب چه بود؟ تجربه خاصی در این زمینه داشت؟
بله من شنیده ام که بعضی اوقات نوجوانان این کتاب را می خوانند و ناخودآگاه گریه می کنند. این کتاب به گونه ای نوشته شده است که بعید است بدانم که آیا کسی چند صفحه اول را می خواند ، می تواند آن را فرود آورد.
شما فکر می کنید این روایت می تواند ظاهر نوجوانان را به داستان Ashura تغییر دهد؟
مطمئناً می تواند. متأسفانه ، در طول تاریخ دروغ به حادثه اشورا اضافه شده است و اینها بر ذهن نوجوانان تأثیر گذاشته است. مانند داستان آمدن شیر به کربلا ، یا مذاکرات جینی با امام یا داستانهایی که برای زولجانا گفت ، یا چادر از سر پیامبر زایناب (س)بشر آنها در تاریخ نبوده اند. در این کتاب سعی کردم از این افسانه ها عبور کنم و روایتی خالص ارائه دهم.
لازم به ذکر است که رمان “فرمانده گندم” پلی بین تاریخ و نسل بعدی است. روایتی که نه تنها نوجوانان را به یک رویداد بزرگ معرفی می کند ، بلکه از آنها نیز دعوت می کند تا مسئولیت ، حقوق و آزادی را به زبان روان درک کنند.
منبع: www.mehrnews.com