
به نقل از یوبیک آنلاین، درست است که قیمت تخم مرغ در چند سال اخیر سر به فلک کشیده و به گفته خیلی ها به یک غذای لوکس تبدیل شده است اما همچنان در سبد مصرف خانواده ها قرار دارد. دلیل آن این است که قیمت آن نسبت به قیمت گوشت، مرغ و ماهی مناسب تر است و در نتیجه برای اکثر خانواده ها قابل دسترس تر است.
اگرچه سرانه مصرف این غذای خوشمزه 3 کیلوگرم کمتر از میانگین جهانی است، اما در مقایسه با ما در چند سال اخیر مصرف آن از 12.5 کیلوگرم به 15 کیلوگرم رسیده است. البته بسیاری از افراد از تخم مرغ برای پخت کیک، بیسکویت، پنکیک و … استفاده می کنند و تنها در آشپزی کاربرد ندارد. اما افزایش 3 کیلویی سرانه مصرف آن با وجود قیمت بالای آن جای خوشحالی دارد.
چند عدد تخم مرغ بخوریم؟
تا چند سال پیش توصیه پزشکان و مقالات علمی این بود که مصرف تخم مرغ به دلیل کلسترول بالای آن باید کنترل شود، اما اکنون گفته می شود حتی افرادی که بیماری های زمینه ای مانند چربی خون و فشار خون بالا دارند نیز می توانند آن را به صورت زیر مصرف کنند. تحت نظر پزشک یا متخصص تغذیه مصرف کنید
ریحانه ملاحسینی کارشناس ارشد علوم تغذیه در گفتگو با همشهری آنلاین می گوید: بزرگسالان سالمی که مشکلاتی مانند کبد چرب، چربی خون بالا و بیماری های قلبی عروقی ندارند، می توانند بدون نگرانی روزانه تا ۲ عدد تخم مرغ مصرف کنند. کودکان می توانند تا یک تخم مرغ در روز بخورند. ما به عنوان متخصص تغذیه افراد زیر 12 سال را کودک در نظر می گیریم. افراد مبتلا به بیماری های قلبی عروقی می توانند این ماده غذایی را تحت نظر متخصص تغذیه به صورت کنترل شده مصرف کنند.
این متخصص علوم تغذیه در پاسخ به این سوال که چرا تخم مرغ به عنوان یک غذای کامل شناخته می شود، توضیح می دهد: ما از نظر منابع پروتئینی محدود هستیم. هم از نظر قیمت پروتئین های حیوانی مانند گوشت و هم از نظر منابع پروتئین گیاهی. مثلاً «توفو» یک غذای گیاهی سرشار از پروتئین است و در برخی کشورها زیاد مصرف می شود، اما برای ذائقه ما ایرانی ها مناسب نیست و در سفره های ما زیاد پیدا نمی شود. بنابراین تخم مرغ منبع بسیار خوبی از پروتئین محسوب می شود که مورد علاقه ما ایرانی ها نیز هست و توصیه می کنیم.
تخم مرغ فقط پروتئین ندارد
تخم مرغ نه تنها حاوی پروتئین است. این ماده غذایی سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است و چربی موجود در آن برای افراد سالم مشکلی ایجاد نمی کند. این را ملاحسینی به عنوان کارشناس ارشد علوم تغذیه می گوید و می افزاید: افرادی که بیماری هایی مانند کبد چرب یا فشار خون دارند بهتر است زیر نظر متخصص تغذیه رژیم غذایی خود را رعایت کنند. به عنوان مثال، افراد مبتلا به کبد چرب در مصرف سفیده آن که پروتئین خالص است، 100% آزادند، اما توصیه می کنیم تخم مرغ کامل را تحت نظر متخصص، برنامه غذایی داشته باشند.
این مشاور تغذیه درباره میزان مصرف تخم مرغ برای افراد دیابتی و فشار خون نیز می گوید: این افراد می توانند در رژیم غذایی خود تخم مرغ را به صورت کنترل شده مصرف کنند اما حداکثر محدودیتی که برای مصرف تخم مرغ در نظر می گیریم برای افرادی است که چربی خون بالایی دارند. و بیماران نارسایی کلیه به عنوان مثال افرادی که مشکل نارسایی کلیه دارند، برخلاف سایر بیماری ها که زرده تخم مرغ برای آنها خطرناک است، سفیده تخم مرغ برای آنها مضر است و باید با احتیاط فراوان و زیر نظر متخصص تغذیه مصرف کنند.
ملاحسینی در پاسخ به این سوال که آیا می توان تخم مرغ را جایگزین غذاهایی مانند گوشت و ماهی کرد، می گوید: به طور کلی مصرف بیش از 13 تا 14 تخم مرغ در هفته توصیه نمی شود. مگر اینکه بخواهیم فقط سفیده تخم مرغ را که منبع خوبی از پروتئین است توصیه کنیم. اما به عنوان جایگزینی برای گوشت قرمز، می توانیم از منابع پروتئین گیاهی مانند سویا، لوبیا و شیر و لبنیات استفاده کنیم.
تخم مرغ را به طور کامل جدا نکنید
هر تخم مرغ حاوی 6 تا 7 گرم پروتئین و 5 تا 6 گرم چربی است که یک سوم این چربی ها اشباع و دو سوم غیراشباع هستند. چربی های اشباع شده معمولا از منابع حیوانی مانند گوشت، کره و پنیر می آیند و مانند کره در دمای اتاق جامد می شوند. مصرف زیاد این نوع چربی منجر به خطر بیماری قلبی می شود. چربی های غیراشباع معمولاً از منابع گیاهی به دست می آیند و در دمای اتاق مایع هستند. مانند روغن زیتون، روغن آووکادو، روغن آفتابگردان… این چربی ها برای سلامتی مفیدتر هستند و می توانند به کاهش کلسترول بد کمک کنند.
متخصصان تغذیه و پزشکان تاکید می کنند که تخم مرغ نباید از برنامه غذایی افراد حذف شود. حتی اگر بیماری داشته باشند. اما مصرف آن به صورت کنترل شده و آگاهانه ضروری است. به عنوان مثال، مصرف یک تخم مرغ در هفته به افراد مبتلا به دیابت، فشار خون بالا یا بیماری قلبی توصیه می شود. مصرف تخم مرغ آب پز نیز توصیه می شود. البته مصرف تخم مرغ به صورت املت و املت برای این افراد مشکلی ندارد. به شرطی که از روش پخت سالم پیروی کنند. مثلا برای درست کردن نیمرو از روغن های سالم مثل روغن زیتون استفاده کنند یا اگر از چربی های اشباع مثل کره استفاده می کنند باید خیلی کم باشد. زیرا پختن تخم مرغ با چربی های ناسالم و تکرار این کار می تواند سلامت افراد مبتلا به دیابت و فشار خون را به خطر بیندازد. این افراد برای پخت نیمرو نیز باید از نمک کمتری استفاده کنند.
233236
منبع: www.khabaronline.ir