روزی که مسئول وزارت بهداشت از آلودگی هوا نوشت/ آمار وحشتناک مرگ و میر ایرانیان



به نقل از یوبیک آنلاین، این روزها آلودگی هوا بسیاری از ایرانیان را آزار می دهد و این پدیده مانند سال های گذشته فقط برای ساکنان تهران و شهرهای بزرگی مانند اصفهان، مشهد و تبریز نیست، بلکه شهرهای صنعتی و مراکز استانی مانند اراک، کرج و … قزوین، قم. ارومیه، اهواز و یزد نیز درگیر آلودگی هوا ناشی از فعالیت های صنعتی، احتراق سوخت در بخش های خانگی و تجاری یا تردد بیش از حد وسایل نقلیه آلاینده هستند. این در حالی است که برخی از شهرهای کشورمان به ویژه استان خوزستان نیز به دلیل گرد و غبار درگیر آلودگی هوا هستند و برخی دیگر از شهرهایی که حتی برخی از آنها پایتخت استان محسوب نمی شوند یا به دلیل آلودگی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی و یا به دلیل تشدید گرد و غبار و گرد و غبار، آلودگی هوا.

دیده بان ایران در نقل ازی نوشت: کارشناسان پزشکی بارها از تاثیر تاسف بار آلودگی هوا بر تشدید علائم بیماری های قلبی عروقی، تنفسی، بیماری های عصبی و برخی بیماری های دیگر صحبت کرده اند و آمارهای متعدد نیز از افزایش مرگ و میر حکایت دارد. ایرانیان در روزهایی که هوای شهرهای ما آلوده است. قابل انتشار است. در آخرین آمار در این زمینه، محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد که آمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در ایران به 50 هزار نفر در سال رسیده است، این در حالی است که در نقل از های قبلی وزارت بهداشت. سلامت، اعلام شد سالانه 40 هزار نفر در کشور ما بر اثر آلودگی هوا یا عوارض آن جان خود را از دست می دهند.

در این میان در شرایطی که چندی پیش آلودگی هوا در کنار کمبود گاز و برق و سرمای هوا به یکی از دلایل مهم تعطیلی شهرهای مختلف کشورمان تبدیل شده است. حسین کرمانپور، رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت: وی مشاهدات خود از تاثیر آلودگی هوا بر افزایش مراجعات به اورژانس بیمارستان‌های تهران را اینگونه در توییتر بازگو کرد: «تازه از یکی از شلوغ‌ترین بیمارستان‌های تهران بیرون آمده‌ام، هشداری حتی بالاتر. این است که بخش قابل توجهی از بیماران با حملات قلبی-ریوی مراجعه می کنند و افراد جوان با سردرد و سوزش چشم به پزشک مراجعه می کنند که علت آن چیزی جز آلودگی هوا نیست لازم نیست خانه را ترک کنید، پنجره ها را بسته نگه دارید، مایعات بنوشید، مخصوصاً شیر و لبنیات، و اگر بیرون می روید، از ماسک استفاده کنید.

آلودگی هوا بیشتر از همه بیماران قلبی عروقی را آزار می دهد

در این راستا از دکتر کرمانپور این متخصص فوریت های پزشکی در گفت و گو با خبرنگار اورژانس ایران این سوال را مطرح کرد که آیا آمار رسمی وزارت بهداشت مانند مشاهدات اخیر خود حکایت از افزایش مراجعات به اورژانس به دلیل عوارض ناشی از آلودگی هوا دارد. دیده بان ایران: ارتباط بین آلودگی هوا و افزایش مراجعات به اورژانس بیمارستان ها هیچ ربطی به این روزها ندارد و هر ساله شاهد آن بوده ایم که شاخص آلودگی هوا در شهرهایی که درگیر هستند. این پدیده زیاد است. می رود، تعداد مراجعات به اورژانس به دلیل شکایات ناشی از عوارض برخی بیماری ها افزایش می یابد که در این میان بیماری های قلبی عروقی در راس آن ها قرار دارند.

رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت ادامه داد: آمار افزایش مراجعات به اورژانس بیمارستان ها در روزهای با هوای آلوده در بین بیماران قلبی و عروقی بسیار بالاست به طوری که در روزهایی که شاخص آلودگی هوا بالا می رود، در شهرهایی که درگیر این پدیده هستند، آمار مراجعه بیماران قلبی عروقی تا 100 درصد افزایش می یابد. حتی در شهرهایی که آلودگی بیشتر است، این آمار 150 تا 160 درصد افزایش می یابد. البته در شرایط تشدید آلودگی هوا، مراجعه به بیمارستان ها با علائم سرماخوردگی مانند گلودرد، آبریزش بینی، سوزش چشم، سردرد و سرگیجه نیز افزایش می یابد. افرادی که این علائم را تجربه می کنند احساس می کنند ممکن است سرماخوردگی یا آنفولانزا داشته باشند، اما بسیاری از آنها به سادگی از آلودگی هوا رنج می برند.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در روزهایی که شاخص آلودگی هوا افزایش می یابد، سالمندان به دلیل تشدید علائم بیماری های قلبی عروقی بیشتر به اورژانس مراجعه می کنند، اما جوانان و همچنین کودکان و نوجوانان بیشتر به دلیل تبدیل شدن به یک بیماری به بیمارستان مراجعه می کنند. دکتر علائم سرماخوردگی کاذب و حساسیت کاذب ناشی از آلودگی هوا است. بیشتر نگرانی این افراد سوزش چشم و سردرد است که گاهی اوقات به مسکن جواب نمی دهد. آمار در این زمینه در تمامی شهرهای دارای هوای آلوده مشخص است و علاوه بر مشاهدات همکاران، آمارهای رسمی نیز حکایت از همین موضوع دارد.

ارتباط معنی دار بین تشدید علائم بیماری های قلبی عروقی و آلودگی هوا

کرمانپور با تاکید بر اینکه در ایران و البته سایر کشورهای دنیا معمولاً بیماری های قلبی عروقی حتی در روزهای عادی در راس مراجعات اورژانس قرار دارند، تصریح کرد: صحبت از این نیست که در روزهایی که آلودگی هوا افزایش می یابد، بیماران قلبی – بیماران عروقی به اورژانس مراجعه می کنند و در روزهای دیگر تعداد ویزیت این بیماران کمتر است، اما صحبت ما این است که همیشه شاهد مراجعه بیماران قلبی عروقی به اورژانس هستیم، اما در روزهای با هوای آلوده، تعداد مراجعات این بیماران به اورژانس بیمارستان ها افزایش چشمگیری می یابد. بنابراین می توان گفت که بین تشدید علائم بیماری های قلبی عروقی و آلودگی هوا رابطه معناداری وجود دارد.

رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: تشدید علائم بیماران قلبی عروقی به دلیل افزایش شاخص آلودگی هوا به قدری خطرناک است که در برخی موارد شاهد هستیم افرادی که با این موارد با اورژانس تماس می گیرند. علائم در همان آمبولانس می میرند. یا زمانی که به بیمارستان می رسند، نمی توانند CPR (احیای قلبی ریوی) موفقیت آمیز داشته باشند و می میرند. به همین دلیل به بیماران قلبی و عروقی توصیه اکید می کنیم در صورت عدم خروج از منزل در روزهایی که هوای آلوده دارند در خانه بمانند.

بیماران تنفسی معمولاً به درمان آلودگی هوا پاسخ می دهند

کرمان پور با بیان اینکه در روزهایی که هوای آلوده داریم به دلیل تشدید علائم بیماری های تنفسی شاهد افزایش مراجعه مردم به بیمارستان ها هستیم، گفت: زمانی که شاخص آلودگی هوا افزایش می یابد، مراجعه به بیمارستان ها به دلیل بیماری های تنفسی بیشتر می شود. نسبت به بیماری های قلبی عروقی کمتر است، اما به هر حال، کم نیستند کسانی که در چنین روزهایی شاهد تشدید علائم بیماری ریوی، تشدید آلرژی و افزایش حملات آسم هستند. به گونه ای که افراد مبتلا به این بیماری ها که گاهاً از اسپری استفاده می کنند، در روزهایی که هوای آلوده دارند، ممکن است دیگر اسپری روی آن ها اثر نداشته باشد و دچار تنگی نفس شدید و ناتوانی در تنفس موثر و مراجعه به بیمارستان شوند.

این کارشناس فوریت های پزشکی یادآور شد: زمانی که افراد مبتلا به بیماری های تنفسی در روزهای تشدید آلودگی هوا مراجعه می کنند، بیمارستان ها با تزریق برخی داروها و رعایت پروتکل ها و دستورالعمل هایی که برای این بیماران وجود دارد، آنها را درمان می کنند. خوشبختانه حتی در روزهایی که هوای آلوده وجود دارد، اکثر این افراد به درمان پاسخ می دهند. با این حال، برخی از بیماران قلبی عروقی ممکن است در شرایط آلودگی هوا به درمان پاسخ ندهند، به خصوص که این بیماری ها هم افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهند و هم درمان آنها تا حدودی دشوارتر است.

وی با بیان اینکه افزایش مراجعات به بیمارستان ها به دلیل عوارض ناشی از آلودگی هوا در کلانشهرها و شهرهای صنعتی بیش از سایر شهرهای کشورمان است، گفت: معمولاً در کلانشهرهایی که با ازدحام زیاد و تردد بیش از حد وسایل نقلیه مواجه هستند و همچنین شهرها صنعتی که در اطراف آن کارخانه‌ها و شهرک‌های صنعتی بزرگ زیادی وجود دارد، در روزهایی که شاخص آلودگی هوا افزایش می‌یابد، بیش از سایر شهرها شاهد افزایش مراجعات است. بیماران قلبی عروقی و سایر بیماران به ما بیمارستان هستیم.

جمع آوری داده ها در حوزه سلامت در ایران دارای مشکلاتی است

کرمانپور در پاسخ به این سوال که به دیده بان ایران گفت: در حالی که سالانه مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا در کشورمان 40 هزار نفر بود، اما اخیرا وزیر بهداشت این آمار را 50 هزار نفر اعلام کرده است. : در سال های گذشته سامانه های مربوط به جمع آوری آمارهای مرتبط با حوزه سلامت چه در حوزه بیماری های واگیر و چه در حوزه بیماری های غیرواگیر و همچنین در موضوعاتی مانند آلودگی هوا تا حدودی با مشکل مواجه شده بود. البته در دولت جدید سیستم ها در حال اصلاح است و وزیر محترم بر اساس آخرین اطلاعات آمار فوت سالانه 50 هزار نفر بر اثر آلودگی هوا را اعلام کرده اند.

رئیس مرکز اطلاع رسانی وزارت بهداشت ادامه داد: اساساً اینکه گاهی آمارها تغییر می کند به این دلیل است که جمع آوری داده ها در ایران و برخی کشورهای منطقه مشکل دارد و دولت باید برنامه ریزی کند که داده های ما چیست. در یک بازه زمانی مشخص خواهد بود. بیماری ها و چه موارد دیگر، تا به حقیقت نزدیکتر شود. به عنوان مثال در دوره کرونا شاهد بودیم که جمع آوری داده ها مشکل داشت و آمار تا حدودی با واقعیت فاصله داشت. اینها به این دلیل است که در برخی شهرها جمع آوری داده ها همچنان به صورت دستی انجام می شود و بلافاصله پس از ورود داده ها وارد سیستم متمرکزسازی نمی شود که باعث می شود گاهی آمارها مغایرت داشته باشند.

وی در پایان تصریح کرد: چه آمار مرگ و میر سالانه بر اثر آلودگی هوا در ایران را 50 هزار نفر، چه 40 هزار نفر یا 30 هزار نفر در نظر بگیریم که در برخی نقل از های قبلی به آن اشاره شده بود، در هر صورت تعداد فوتی های ناشی از آلودگی هوا. در ایران این پدیده به هیچ وجه کم نیست، در کشور ما هم که نگرانی از کاهش رشد جمعیت زیاد است، گویی می خواهیم جمعیت تولید کنیم. از بالای رودخانه، اما به پایین رودخانه، به دلیل مسائلی مانند آلودگی هوا و تصادفات مجبوریم. رانندگی، جسد انبوه انجام می شود اما می توان این مسائل را مدیریت کرد و با برنامه ریزی بهتر شاهد کاهش مرگ و میر ناشی از این پدیده ها باشیم.

47236



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7215

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *