زهرا نژاد بهرام: هنوز نتوانسته ایم راه آینده را پیدا کنیم/ عضویت مردم در شبکه های اجتماعی برابر است با اختلاف اندک مراکز استان ها و شهرستان ها.



به نقل از خبرگزاری اخبار آنلاینبه نقل از کانال باشگاه اندیشهاولین پنل همایش امکان و موانع وحدت ملی در ایران امروز با همکاری گروه صلح انجمن جامعه شناسی ایران، چهارشنبه 30 آبان 1403 با حضور سعید معیدفر، صادق زیباکلام، علی محمد هاشمی، احمد بخارایی زهرا نژاد بهرام و همچنین حسن امیدوار در باشگاه. فکری برگزار شد. مهمترین موضوعات مطرح شده توسط دکتر زهرا نژاد بهرام به شرح زیر است:

***

* از آنجایی که در کنار دوستانم حضور داشتم از زوایای مختلف به موضوع نگاه کردم و احساس کردم که باید با حضور در این فضا به موضوع رفاه و همگرایی بپردازم. هدف من ایجاد همگرایی بین رسانه ها و ایده وحدت است. یا شاید رسانه به نحوی اجتناب ناپذیر است و این ترکیب را به خودی خود ایجاد کرده است. من خودم دانشجوی علوم سیاسی و ارتباطات هستم و به همین دلیل فکر می کنم بتوانم از ظرفیت های این رشته ها استفاده کنم.

*در شرایط ایده آل وقتی از مسائل کشور صحبت می کنیم می توانیم دیدگاه های مثبت و راه حل های بهتری پیدا کنیم اما در شرایط اضطراری باید به دنبال راه حل هایی باشیم که ما را از بن بست های موجود رها کند. متأسفانه بسیاری از اتفاقات کشور نتوانسته ما را از این بن بست ها خارج کند و فقط فشار را بیشتر کرده است. ما هنوز راه روشنی برای آینده خود پیدا نکرده ایم. به نظر من ایده اجماع و همگرایی در این شرایط می تواند نسبتاً مؤثر باشد. با نگاهی نسبی به ایده هایی مانند ایده های دکتر هاشمی می توان این اجماع را به صورت عملی در جامعه پیاده کرد. لازم نیست همدیگر را به طور کامل بپذیریم، بلکه باید همدیگر را بپذیریم. این همان چیزی است که رسانه ها می توانند در آن نقش اساسی داشته باشند. رسانه ها باید بتوانند این باور را ایجاد کنند که دیگران وجود دارند و نظرات متفاوتی دارند.

* برای رسیدن به اجماع باید از ظرفیت های رسانه ها به درستی استفاده کرد. در شرایطی که جامعه به شدت نیازمند راه حل برای حل مشکلات است، رسانه ها می توانند پلی باشند که ایده های مختلف را به هم پیوند می دهد. به همین دلیل است که آقای مزیکیان باید از ظرفیت رسانه ها به عنوان ابزاری برای همگرایی و وفاق اجتماعی استفاده کند. در نهایت به نظر من رسانه ها نه تنها باید اخبار را انعکاس دهند، بلکه باید در ایجاد هماهنگی اجتماعی و بازنمایی دیدگاه های متفاوت نقش فعال داشته باشند اگر بتوانیم از رسانه ها برای ایجاد فضای پذیرش و تفاهم استفاده کنیم برای غلبه بر وضعیت موجود و دستیابی به همگرایی بیشتر در جامعه.

* بیش از 15 میلیون تحصیلکرده در کشور ما وجود دارد و مردم ایران جزو کاربران پیشرو شبکه های اجتماعی در منطقه خاورمیانه هستند. ارتباط مردم ما با این شبکه ها بسیار نزدیک و فعال است به طوری که کشورمان از نظر رتبه بندی جزو کشورهای پیشرفته است. کشوری با این همه ظرفیت، این همه دانش و این رسانه های توانمند می تواند ابزار بسیار موثری برای پیشبرد اهداف اجتماعی و سیاسی خود داشته باشد. اگر دولت آقای مزیکیان بتواند از این ظرفیت ها استفاده کند، رسانه ها می توانند اولین بازوی ایجاد پل هایی باشند که برای همگرایی و وفاق اجتماعی لازم است. ابزار این کار در جامعه موجود است. تمام آنچه برای تحقق این هدف نیاز است در داخل کشور و جامعه ماست.

*مردم ما در زمینه نوآوری های فناوری بسیار سریع هستند و در این زمینه رشد چشمگیری داشته اند. آماری که بررسی کردم نشان می دهد که میزان عضویت در شبکه های اجتماعی در مناطق مختلف کشور تنها با یک تفاوت کوچک بین مراکز استان ها و شهرستان ها است.با این ظرفیت های ارتباطی و با حجم بالای آموزش در کشور، جای انکار نیست که مردم اگر می خواستند مشکلاتشان حل نشود، اقدامی نمی کردند. اما اگر کسی بتواند از این ظرفیت ها استفاده کند و مشکلات را حل کند، قطعاً دولت است. زیرا دولت ابزارهای قدرت را در اختیار دارد و می تواند با برقراری ارتباط موثر با نهادهای مدنی و مردم به پیوستن به این سه گانه صلح کمک کند. حل این تعارض تنها با اراده دولت و ورود آن به این عرصه امکان پذیر خواهد بود و در این راه رسانه ها نقش بسیار مهمی در پیوستن این بخش ها به یکدیگر دارند.

رسانه ها می توانند تغییرات اساسی در جامعه ایجاد کنند. برای مثال، در ده روز اول پس از وقوع یک بحران یا رویداد بزرگ، رسانه‌های جریان اصلی ممکن است تبلیغات گسترده‌ای را منتشر کنند که بر احساسات و واکنش عمومی تأثیر بگذارد. در نتیجه تغییراتی در رفتار اجتماعی و حتی اعتراضات عمومی مشاهده می شود. حتی دولت ها و رژیم های استبدادی نیز از این قدرت آگاه هستند و از آن برای پیشبرد اهداف خود استفاده می کنند.

بیشتر بخوانید:
معیدفر: رسیدن به هماهنگی یک توهم است/ افراد با حجاب های مختلف در مترو یا خیابان به یکدیگر احترام می گذارند/ حاکمیت مانع از تعامل آزادانه افراد و گروه ها می شود.
خشونت میان چپ و راست روشنفکر در جلسه گفت و گو/ لبیب: هیچ خشونتی را تایید نکرده ایم و تحمل نخواهیم کرد/ سابقه 27 سال مدارا و عدم خشونت
ضربات سخت و جبران ناپذیر بر پیکر ایران / نگرانی عمیق استاد کدکنی از امروز و فردای ایران

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7217

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *