به نقل از پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان در کتاب بحارالانوار جلد 75 صفحه 45 روایتی است که (امام علی علیه السلام) می فرماید:
سومین نگهبانان، مبارک است، اگر برای شما ظاهر شد، نعمت است، پس خدای متعال را حمد و ستایش کنید، و اگر به تأخیر افتاد، روزی را پس بگیرید، پس از خدا آمرزش بخواهید، و اگر به شدت آسیب دیدید، بیش از گفتن بگویید. هیچ قدرت و قدرتی نیست مگر به خدا.
سه عمل است که هر که آنها را حفظ کند و بر آنها استقامت کند، خوشحال و رستگار می شود. هر گاه نعمتی آمد، خداوند متعال را حمد و ستایش کنید. وقتی روزت دیر رسید و نیازمند شدی، از خدا طلب آمرزش و مغفرت کن. هر وقت با مشکل و دردسر شدیدی مواجه شدید، آن را زیاد ذکر کنید «لا قوه و لا قوه الا بالله» بگو
شرح این حدیث بر اساس درس آیت الله آقا مجتبی تهرانی را در ادامه بخوانید:
به خدا پناه می برم از شر شیطان. بسم الله الرحمن الرحیم
فکر می کنم باید این داستان را قبلا می خواندم. این را هم تکرار کردم؛ چون بازدیدهای زیادی داشتم. در روند زندگی ما در دنیا این گونه است، اصلاً در دنیا این گونه است; دنیا به هر شکلی که شما حساب کنید زندگی است، فرض کنید مادی نیست، فراز و نشیب دارد، زندگی ما در دنیا یکنواخت نیست. در نهایت راه برگشتی نیست، از جهاتی فراز و نشیب دارد.
حال امیرالمومنین علیه السلام در این روایت توجهشان به فراز و نشیب زندگی انسان در دنیاست. خب حالا چه باید کرد؟ سه چیز می فرمایند: می گوید اگر مواظبت می کنی سه چیز را حفظ کن، «ثلاث من حافظ» سه چیز است، اگر به این مواظبت کنی، سعد اینجاست. اینجا خوش شانس خواهی بود، مرفه و به تعبیر من مشکلاتت حل می شود.
“سه چیز که من را ایمن نگه می دارد” خوب، سه چیز وجود دارد.
اول: «هنگامی که لطف خدا بر شما ظاهر شد، الحمدلله»; وقتی نعمتی بر تو ظاهر شد; یعنی به شما رسید، حالا به تعبیر ساده من اینجا خدا را فراموش نکنید، شکر خدا باشید، شکر خدا باشید. این حمد الهی، حالا از نظر ظاهر، الحمدلله، الحمدلله که امثال آن به قول ما مظهر حمد درونی انسان است. هنگامی که روزنه ای برای خود دیدی، خداوند تو را فراموش نکند. فهمیدی؟! اینجا جایی است که زندگی در آن بالاست، توجه کنید! فراز است سپس به نقطه ضعف آن می رسیم. اولین مورد ظهور زندگی است. «اگر ظاهرت نعمت است»; در اینجا «فهمد الله تعالی» در اینجا شکرگزار خدا باشید. خب الان نمیخوام وارد بشم مسیرش هم معلومه چون شکر خودش باعث افزایش هان میشه؟ بر اساس آیه شریفه نعمت می شود. حالا به سراغ جنبه منفی آن می رویم. اول می گوید.
حضرت به زوال خود می فرماید:«و اگر رزق به تأخیر افتاد» ; اگر ببینی برایت سختی می آورد. آیا درست است
«و اگر رزق به تأخیر افتاد»; الان چیکار کنم افتادم تو چاله میخوای از این سوراخ بیرون بیای، نه؟! بگویم “غفران الله” استغفار کن، بسیار طلب بخشش کن. البته این یک اشاره است، ها! این “غفران الله”; یعنی این را بدانید! جایی گناه کردی، اشتباه کردی،
تو در حق خدا گناه کردی. خدا می خواهد گوشت را بپیچاند. شد؟! اینجا استغفار کن، فهمیدی؟ با بخشش چه کنیم؟ پر کردن سوراخ شد؟! این منجر به چه چیزی برای شما می شود؟ برای باز شدن از این سوراخ خارج شوید. روایت را خیلی ساده کردم.
ثالثاً: و او این است که یک وقت گرفتاری پیدا می شود، چیزی نیست که بگوییم روز ماست; مثلاً بگوییم مشکل مالی داشتم، مشکل مالی بود. «وَ إِذَا تَخْرَرُ الْرزَقْتِ فَاسْتَغْفِرُوا مِنَ اللَّهِ» بسیار خوب است. نه! گره هست، درسته؟! پولی وجود ندارد. این گره با پول باز نمی شود. درسته یا نه؟ گره های زیادی در زندگی انسان وجود دارد، اگر دنیا و مافیا را هم بدهید، درست است؟! گره باز نمی شود. آیا درست است که گره گشا کیست؟ این یکی دیگر است، درست است؟ او باید آن را باز کند.
سوم: «وَ إِذَا تَصْتَبُونَ»، شدت میگوید بلا نیست. به این سخنان علی علیه السلام توجه کنید. مشکل، ما به آن می گوییم. مشکلی پیش آمد. مصیبت این است که مثلاً یک نفر بمیرد. در ظاهر این است. اما حضرت به شدت می فرماید. مشکل برای شما پیدا شده است. شد؟! که گاهی اینطور تعبیر می کنم: چه کنم، چه کنم، می افتی. درست است؟ الان باید چیکار کنم؟ در اینجا می فرماید: «وَ إِنَّ أَذْبَتُکُمْ فَقْلُوا بِالْقَوْلَ وَ لا حَوْرَ إِلاَّ بِاللَّهِ» این را زیاد بگو.
علی (علیه السلام) سه ذکر می آموزد. شد؟! یک ذکر فزاینده در زندگی شما هان!؟ سر با کیفیت من مستقیما به شما می گویم. ذکر جایی که از نظر مالی فقیر شدید. ذکر، برای چه؟ جایی که کارت به این صورت بسته می شود; مشکلی که با هیچ چیز حل نمی شود، حتی با پول. شما را به یاد سه ذکر می اندازد. بگو: الحمدلله الحمدلله فرقی بین این دو نیست. شد؟! دومی: استغفیرالله، بعد سومی را بگو «لا قوه و لا قوه الا بالله». شد؟! اینها هم یک رقم دارند، این «لا قوه و لا قوه الا بالله» من خودم در روایت دیدم اگر انسان روزی صد بار بگوید به حرف من گوش می دهید؟ آن گره ها در مشکلات باز می شوند. روایت را خودم دیدم الان نمی خواهم بگویم چون زمان می برد. دقت کردی چی گفتم؟ اما سه نفر از آنها را به اصطلاح پیشوایانشان علی علیه السلام می گوید. زندگی، بدان! در دنیای پرفراز و نشیب؛ در هر دو صورت خداوند; اما در چه شکلی؟ او الگوهای خود را تحویل می دهد.
منبع: www.khabaronline.ir