سه نشانه ای که از طریق آن ها انسان با تقوا مشخص می شود



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، در کتاب الکافی، غررالحکم و درر الکلم، صفحه 548 حدیثی است که (امام علی علیه السلام) می فرماید:

برای پرهیزگاران سه نشانه است: طهارت عمل، کاخ امید و تملک مال.

انسان پرهیزکار دارای سه علامت و نشانه است: تمام اعمالش خالصانه و خالصانه برای خداست. رویاهایش کوتاه است و از فرصت ها استفاده می کند

شرح این حدیث بر اساس درس آیت الله آقا مجتبی تهرانی را در ادامه بخوانید:

به خدا پناه می برم از شر شیطان. بسم الله الرحمن الرحیم

من در گذشته داستانی در مورد این که انسان کار نیک انجام می دهد گفتم. سرا هم این کار را می کند! چند نفر از ما به همین داستان رسیدیم. سپس این را به عنوان راز برای او می نویسند که معادل هفتاد کار خیر است که آشکارا انجام دهد. یک بار روایت می کند، می گوید علنا ​​این اتفاق می افتد، حذف می کنند، روایت گذشته ما این بود، حذف می کنند. کارهای خوبی را که انجام داده اند، علناً می نویسند، آنقدر. گفتم: شصت و نه بار گم می شود. بار دوم می گوید. وقتی گفت حذف می کنند، این را ریاکارانه می نویسند. خوب نفاق در مقابل او چیست؟ صداقت درست است یا نه؟ ریشه کار چه بود که به اینجا آورده شد؟ آدم چه آدم عاقلی، ها؟! انسان متقی و عاقل که نمی خواهد کاری را که کرده انجام دهد چه کند که هفتاد مرتبه ثواب بگیرد، این کار را بکند؟ اینجوری بذر بکاره اونوقت خالی میشه ریا هیچی! بلکه باید عکس باشد. این از عدم تقوا است، خواستم این را بگویم. این روایت تکرار شده، امروز خواندم. اکنون برای این مطلب می خوانم و آن به این دلیل است که می خواهم یک نکته را بیان کنم و آن این است که اگر انسان از نظر تقوا عنایت داشته باشد، مرتبه اول تقوا; یعنی دوری از گناه، آیا به آنچه می خواهم بگویم گوش می دهی؟ اگر داشته باشد آن مسائل برایش پیش نمی آید. توجه کن! یعنی شیطان نمی آید او را فریب دهد که عمل نیکش را بازگو کند، بعد بار دوم بازگو کند، آخرش چیست؟ شیطان به دو صورت انسان را فریب می دهد، من به طور کلی می گویم.

1: و اگر می توانست او را به گناه می کشد. این راه اول است، فهمیدی؟!: گناه، گناه. درسته یا نه؟ اگر نگیرد، هر کاری می تواند بکند! نمیشه، نه؟! دروغ بگوید، غیبت کند، مال مردم را بخورد، همینطور، بیاید گناهانی که ما داریم، گناهان. درسته یا نه؟ نمیتونه بیاد اینجوری بی پناه میشه. او راه دوم را انتخاب می کند. گوش کن

راه دوم این است که بیاید و حسناتش را از بین ببرد. دو راه راه اول اگر بسته شود ببیند نمی تواند او را به گناه برساند چه می کند؟ این راه دوم است. حال، این راه دوم که بعداً در اینجا ترسیم خواهد شد. دقت کردی چی گفتم؟! دلیلش این است که اساس تقوای او ضعیف است.

علی (علیه السلام) می فرماید: «للمتقین سه نشانه است»; متقی را علی (علیه السلام) آیا به آنچه می خواهم بگویم گوش می دهی؟ اگر در روایات جمع کند این همه نشانه به او گفته است، شاید نزدیک به صد نشانه. میفهمی چی میگم؟! در یکی از خطبه هایش، شاید حدود پنجاه، شصت گفت; اما در اینجا او سه دانه را لمس می کند. سه دانه.

اول: «اخلوصو العمال»; یعنی چی؟ يعنى اولين كسى كه خالصانه و خالصانه براى رضاى خدا عمل كند، جز خدا چيزى نباشد. این ریشه در تقوا دارد. رسیدی…؟ اگر اینطور باشد، شیطان را شکست می دهد. به عرض من رسیدی؟! یعنی این اولین قطعه بود. او دیگر نمی تواند به کارهای خوب آنها دست بزند. به این ترتیب نمی تواند او را فریب دهد. مهم این است که انسان آنچه را که برای خدا انجام می دهد، به عنوان فضایل خود، فضایل خود انجام دهد. او باید مقید باشد که حتی رضایت خودش هم در او نیست. نه رضایت دیگران، یعنی ریا، درسته؟ نبايد رضاي من باشد، فقط رضاي خدا باشد. شد؟ شیطان در اینجا هیچ کاری نمی تواند بکند. از این روست که علی علیه السلام می فرماید: یک: «اخلاص الأمال»; سپس دوم خود را می گوید; و آن چیست؟

“کاخ امید”؛ و آن این است که یا آرزوهایش کوتاه است، همان طور که قبلاً گفتم، دیگر آن ها را باز نمی کنم، تذکر می دهم و رد می کنم، یا اگر نه، در دنیا بودنش، درازی آرزوهایش. یعنی من الان یک آدم هستم. نه او هرگز فکر نمی کند که من الان در دنیا هستم، همیشه فکر می کند که من الان نباید بمیرم، «قصرالعمال»; معنای آن این است. او همیشه به این فکر می کند که ما نباید زمین بخوریم، حالا مثل بقیه که افتادند و مردند، در گودال می افتیم. ما استثنایی نیستیم، نه؟ سومی نیز بعداً می گوید: «وَ أَغْتَنَمُ الْمَحلِ»; یعنی چی؟ یعنی این زمان را زمان زندگی خود در این دنیا گنج می داند. توجه کن! مکان یعنی زمان و همان فرصتی که از نظر زمانی دارد. و از آن برای چه استفاده می کند؟ هان! آخرت به حالت تعلل توجه کن، به قول ما، الان انجامش می دهم، بعد، بعد.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7245

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *