سید حسن نصرالله شاگرد کدام علما بود؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانسید حسن نصرالله در 31 اوت 1960م/9 شهریور 1339 شمسی در محله فقیر نشین کارانتینه در شرق بیروت به دنیا آمد. پدرش «سید عبدالکریم» و مادرش «مهدیه صفی الدین» اهل روستای «البزوریه» از توابع شهر صور در جنوب لبنان بودند که به بیروت مهاجرت کرده بودند. سید حسن سه برادر و پنج خواهر دارد و در نوجوانی با برادرانش در میوه فروشی پدرش کار می کرد.

دوران کودکی و نوجوانی

دوران کودکی و نوجوانی سید حسن در حومه بیروت گذشت. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه النجاح در شرق بیروت و بخشی از تحصیلات متوسطه را در دبیرستان التربیه در محله مسیحی نشین سن الفائل به پایان رساند. او در این سال ها برای کمک به مغازه پدرش می رفت، مغازه ای که عکس امام موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان را به دیوار آن آویخته بود. سید حسن شیفته امام موسی صدر بود و آرزو می کرد روزی مانند او شود. سید مانند سایر بچه های محله وقت خود را به فوتبال و شنا در دریا نمی گذراند، بلکه برای نماز جماعت به مسجد کارانتینا می رفت و با اینکه هیچ یک از اعضای خانواده اش روحانی نبودند، علاقه زیادی به رعایت امور دینی داشت. و این علاقه از حد انجام فرایض معمول دینی خارج بود. مثل نماز و روزه فراتر رفته بود.

تأثیر رفتار و گفتار امام موسی صدر

او در جوانی تحت تأثیر رفتار و گفتار امام موسی صدر قرار گرفت. او برای خرید کتاب های دست دوم از فروشندگان به محله البرج در مرکز بیروت و میدان شهدای فعلی می رفت. کتاب های اسلامی و سیاسی می خرید و اگر گاهی کتاب علمی و فکری خاصی به دستش می رسید و محتوای آن را نمی فهمید، آن را کنار می گذاشت تا وقتی بزرگ شد آن را بخواند.

عضویت در جنبش امل

امام موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان در اوایل سال 1975 میلادی (1354 شمسی) طی سخنانی پر شور به مناسبت سالروز عاشورای حسینی، مردم لبنان را به تشکیل گروه مقاومت نظامی فراخواند. در برابر تجاوزات رژیم اشغالگر قدس و توطئه‌های موذیانه دولت اسرائیل، او خواستار اخراج لبنانی‌ها از سرزمین‌هایشان شد. هفت ماه بعد در یک کنفرانس مطبوعاتی به صراحت از تأسیس گروهی مسلح به نام نیروهای مقاومت لبنان (AML) در حیات سیاسی و مذهبی لبنان خبر داد.
در همان سال با شروع جنگ های داخلی در لبنان، سید حسن 15 ساله به همراه خانواده به روستای بزوریه، زادگاه پدرش در جنوب لبنان نقل مکان کرد و تحصیلات متوسطه خود را در شهر صور ادامه داد. . وی در روستای بزوریه به صفوف جنبش امل پیوست. این پیوستن بر اساس میل قلبی او بود، زیرا مانند همه مردم جنوب لبنان به امام موسی صدر، بنیانگذار جنبش امل بسیار علاقه داشت. روستای بزوریه در آن روزها مانند دیگر مناطق لبنان، محل پرورش روشنفکران چپ به ویژه هواداران حزب کمونیست لبنان یا گروه های فلسطینی بود. به هر حال طولی نکشید که سید حسن و برادرش سید حسین با اینکه جوان بودند مسئولیت نهضت امل روستای بزوریه را بر عهده گرفتند.

سفر به نجف

آن روزها شوق تحصیل علوم دینی سید حسن جوان لحظه ای آرام نمی گرفت. وی که بسیار تحت تأثیر اندیشه امام موسی صدر قرار گرفته بود، به روحانیت علاقه مند شد و وارد حوزه علمیه امام علی (علیه السلام) در شهر بعلبک شد و مقدمات علوم دینی را نزد اساتید آن حوزه فرا گرفت. . موسس این منطقه امام موسی صدر بود که در آن زمان توسط شهید سید عباس موسوی اداره می شد. علاوه بر سید حسن نصرالله، شیخ علی کریم، شیخ حسن یاسین و شیخ محمد خاتون نیز در این ناحیه تحصیل کرده و نزد وی شاگردی کردند.

مقدمه ای بر آیت الله سید محمد باقر صدر

وی در مدت اقامت خود در جنوب لبنان با سید محمد غروی امام جمعه شهر شیعه نشین صور آشنا شد. او سید حسن را به تحصیل در حوزه علمیه نجف تشویق کرد و سرانجام سید عازم حوزه علمیه نجف شد. سید محمد غروی یادداشتی به سید حسن داده بود که در آن این طلبه جوان به حضور شهید و مقام معظم رهبری آیت الله سید محمد باقر صدر، متفکر، عالم و مجاهد وارسته عراقی معرفی شد.
هوش سرشار دانش آموز جوان و تلاش مجاهدانه او مورد عنایت شهید صدر قرار گرفت. به طوری که از شهید سید عباس موسوی خواست تا وضعیت علمی نصرالله را زیر نظر داشته و به او کمک کند. بدین ترتیب روابط دوستانه و صمیمانه ای بین آن دو شکل گرفت. در واقع سید عباس نه تنها دوست و برادر بزرگ سید حسن، بلکه استاد و همراه او نیز بود. زیارت شهید صدر برای سید حسن جوان نیز مایه خیر و برکت بود.
عالم فرزانه ای که در عین برخورداری از هوش سرشار و ظرافت ها و دقت های علمی، نوآوری های فراوانی در زمینه های مختلف علوم دینی انجام داد و در زدودن شبهات از چهره درخشان اسلام کوشید.

بازگشت به لبنان

سید حسن نصرالله پس از بازگشت به لبنان قصد ادامه تحصیل در حوزه علمیه را داشت. چندی پیش بود که سید عباس موسوی با همکاری تعدادی از علمای لبنان، حوزه علمیه امام منتظر عجل الله فرجه الشریف را در شهر بعلبک تأسیس کرد.
این منطقه یکی از مراکز نمونه محسوب می شد و نقش تبلیغی بسیار مؤثری در منطقه بقاع و مناطق دیگر مانند بیروت و جنوب لبنان داشت. سید حسن نصرالله هم در سطوح عالی در این رشته تحصیل کرد و هم به شاگردان جدید آموزش داد.

از امام خمینی اجازه بگیرید

در پانزدهم آبان 1360، پیروان نهضت امل به همراه سید حسن نصرالله در جماران به حضور امام خمینی (ره) رسیدند. سید حسن نصرالله در همان روز در سن 21 سالگی حکم اجازه دریافت وجوهات شرعیه را از امام دریافت کرد.
این در حالی بود که امام خمینی به ندرت چنین شرایطی را برای کسی ایجاد کرده بود. هفت سال بعد (23 آبان 1367) شیخ صبحی توفیلی از رهبران مقاومت و شهید سید عباس موسوی اولین دبیرکل حزب الله نیز به دستور ایشان اجازه تصدی امور اسلامی و شرعی را دریافت کردند. امام

تأسیس حزب الله

به دنبال اختلافات در جنبش امل، مقدمات انشعاب در جنبش فراهم شد. سید حسن نصرالله به همراه بسیاری از کادرهای برتر نهضت امل مانند سید عباس موسوی، سید حسین موسوی، شیخ صبحی توفیلی و سید ابراهیم الامین از این جنبش کناره گیری کردند و هسته اصلی حزب الله را تشکیل دادند. در سال 1989 (1363 شمسی) سازمان حزب الله با انتشار بیانیه ای سرگشاده به نام «پیام به ضعیف ترین جهان» رسما اعلام موجودیت کرد. همزمان با فعالیت های نظامی رزمندگان مقاومت اسلامی و قبل از صدور اعلامیه رسمی، تلاش رهبران و بنیانگذاران حزب الله برای سازماندهی تشکیلات خود و یافتن چارچوبی سیاسی که بتواند روحانیون و شخصیت های سیاسی مبارز را هماهنگ و سازماندهی کند. آینده، ادامه یافت
در همین راستا هیئتی 9 نفره از علما و شخصیت‌های مستقل شیعه تشکیل شد و با انتشار بیانیه‌ای پایبندی خود را به فقه و جنگ با اسرائیل اعلام کرد.

عزیمت به قم و تحصیل در محضر علمای حوزه

در سال 1990 میلادی (1369 شمسی) با برقراری آرامش نسبی در لبنان، سید حسن نصرالله که همچنان تشنه معارف و معارف اهل بیت علیهم السلام بود، توانست برادران خود را در شورای مرکزی حزب الله (برخلاف میل آنها) که به شهر مقدس قم بروند. او می دانست که با فراگیری هر چه بیشتر علوم اهل بیت علیهم السلام می تواند قوی تر و با دستان پر به میدان مقاومت بازگردد تا مسئولیت خود را موثر ادامه دهد و این بار بین المللی بازی کند. نقش.
ارتباط سید حسن نصرالله با اوضاع لبنان با آمدن وی به قم قطع نشد. ایشان با اینکه در حوزه علمیه قم حضور داشتند، اوضاع لبنان و حزب الله را با دقت دنبال می کردند. وی برای کسب علم بیشتر و فراگیری مباحث فقهی و شرکت در کلاس درس طلاب امام خمینی(ره) به قم آمد و با کسب علم و عرفان بیشتر توانست نهضت مقاومت اسلامی لبنان را تشکیل دهد.
وی نه تنها در دروس فقه و علوم مقدماتی شرکت می کرد، بلکه در کلاس های تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی نیز شرکت می کرد. به طور نامنظم در اکثر دروس بحث خارج از حوزه فقه شرکت می کرد. از جمله دروس مباحثه آیت الله فاضل لنکرانی و آیت الله سیدکاظم حائری.
ایشان در محضر بزرگانی چون آیت الله بهجت و آیت الله کشمیری حضور داشتند. پس از پایان اقامت در قم و بازگشت به بیروت، هرگاه به ایران می آمد، از برادران مسئول می خواهد که مقدمات دیدار ایشان با آیت الله بهجت و آقایان کشمیری و حسن زاده آملی را فراهم کنند. وی با دیگر علمای بزرگ که در عرفان و ارشاد مشهور بودند و در تهران و مشهد سکونت داشتند ملاقات کرد و از آنان اصول عرفان عملی و هدایت الی الله را جویا شد.

ادغام دانشجویان لبنانی و خارجی

در آن دو سال تلاش کرد تا ارتباط و هماهنگی بین طلاب لبنانی قدیم و جدید حوزه علمیه قم برقرار کند، برای آنان جلسات فرهنگی برگزار کرد و برخی از شخصیت های ایرانی را برای سخنرانی برای طلاب لبنانی دعوت کرد. و آیت الله مصباح یزدی دعوت شدند. با دیگر طلاب خارجی حوزه علمیه قم نیز ارتباط برقرار کرد. با توجه به اینکه ایشان از چهره های حوزوی نبودند و در واقع میهمان حوزه بودند، برخی از مدارس طلاب غیرایرانی از ایشان برای سخنرانی در مناسبت های سیاسی دعوت کردند.
وی علاوه بر اتحاد دانشجویان لبنانی و عرب، با دانشجویان پاکستانی و افغانستانی نیز روابط دوستانه برقرار کرد و سعی کرد تجربه تأسیس حزب الله را به آنها منتقل کند.

دبیرکل حزب الله لبنان

پس از شهادت سید عباس موسوی در 25 بهمن 92، سید حسن نصرالله با اجماع به عنوان دبیرکل حزب الله لبنان انتخاب شد. 32 ساله بود که به عنوان دبیرکل حزب الله پذیرفته شد.

شهادت کودک

در تاریخ 1376/09/12، سید هادی فرزند سید حسن نصرالله در درگیری با گشت‌های رژیم صهیونیستی در جنوب لبنان به شهادت رسید و پیکرش به دست صهیونیست‌ها افتاد و یک سال بعد به لبنان بازگردانده شد. در عملیات مبادله بین اسرائیل و حزب الله. سید حسن نصرالله در اولین روز شهادتش گفت: شهادت سید هادی نشانه ای است که نشان می دهد ما در رهبری حزب الله فرزندان خود را برای آینده تربیت نمی کنیم، ما به فرزندانمان که به خط مقدم می روند افتخار می کنیم. وقتی آنها شهید می شوند ما افتخار می کنیم.»

شهادت

سید حسن نصرالله سرانجام در 6 اکتبر 1403 در حمله جنایتکارانه رژیم صهیونیستی به حومه جنوبی بیروت به شهادت رسید. ارتش رژیم صهیونیستی شامگاه جمعه یک منطقه مسکونی در حومه جنوبی بیروت را هدف قرار داد. این حمله علاوه بر شهادت و مجروح شدن ده ها لبنانی، ویرانی های گسترده ای بر جای گذاشت.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7224

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *