نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، فخرالدوله از شاهزادگان قاجار بود که در مهر 1262 در تبریز به دنیا آمد و در دی ماه 1334 در سن 73 سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت.
به روایت همشهری، او نهمین دختر مظفرالدین شاه و مادر «علی امینی» نخست وزیر ایران بود که با وساطت رضاشاه و خاندان قاجار از خونریزی و اعدام افراد مشهور جلوگیری کرد. این شاهزاده خانم قجری همچنین موسس یک شرکت تاکسیرانی خصوصی در ایران است که تاکسی های این شرکت را در اختیار رانندگان خود قرار داده است. ساخت کارخانه قند کهریزک، تأسیس مدرسه رشدی و اداره پست به روشی مدرن و مدرن با همت و برنامه ریزی وی انجام شد.
مسجد «فخر» که در منطقه 12، ابتدای کوچه فخرالدوله در محله شمیران قرار دارد، توسط وی ساخته شده است. مسجدی با مناره که دارای گنبد کاشیکاری است و از پنجره های کوچکی در سقف گنبد برای هدایت نور به داخل مسجد استفاده می کند.
به گفته کارشناس تهران «نصرالله حدادی»، این مسجد توسط فخرالدوله و با تشویق علامه فلسفی (واعظ معروف کشور) ساخته شده است. حدادی می گوید: «یک روز آقای فلسفی به فخرالدوله گفت: مگر نمی خواهی برای خودت باقی مانده و مهارت داشته باشی؟ دوله دستور ساخت مسجد فخر را می دهد.
ساخت این مسجد در سال 1324 در بخشی از پارک امین الدوله آغاز شد و 4 سال بعد به پایان رسید. تک مناره بودن از ویژگی های این مسجد است که در تاریخ ۴ مهر ۱۳۸۳ با شماره ۱۱۲۰۵ به عنوان یکی از آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است.
معمار مسجد شخصی به نام مارکوف بود که از معماران معروف آن زمان بود و بناهای زیادی در تهران و شهرستان ها از جمله ساختمان دبیرستان البرز ساخت.
این اثر تاریخی با کاشی هایی به رنگ های کرم، فیروزه ای و لاجوردی تزئین شده است. بنای اصلی به شکل مکعب آجری شامل 2 شبستان و دارای گنبد اصلی بزرگ است. همچنین دارای 4 نیم ستون آجری است که بالای هر یک گنبد کوچکی دارد.
سرپرستی 28 دختر
حدادی می گوید: در تاریخ از فخرالدوله با نام نیک یاد شده است، وی دارای ویژگی های مردانه بود، زن باهوشی بود و از حوادث پیرامون خود آگاه بود.
به گفته حدادی، این شاهزاده از کار به نفع مردم ابایی نداشت و از پدرش شنید که او را در کوچه زغالی نزدیک چراغ برق دید که چادری از پشت بسته بود و زغال به خانه می آورد. مردم تا در زمستان سوختشان تمام نشود.
وی به یکی دیگر از اقدامات خیرخواهانه فخرالدوله اشاره می کند: «دکتر حکیم زاده (موسس آسایشگاه کهریزک) به او گفت که ما زمینی می خواهیم برای نگهداری از سالمندان، او هم پاسخ می دهد؛ من زمین کهریزک را وقف می کنم. به نام من به همین منظور «این داستان مربوط به دهه 30 است و از آن پس نام خانم امینی به عنوان اهدا کننده زمین های آسایشگاه کهریزک در اسناد این مرکز آمده است.»
فخرالدوله 7 پسر و یک دختر داشت و سرپرستی 28 دختر را برای تامین مخارج زندگی آنها پذیرفت. او نیز مانند بسیاری از شاهزادگان قاجار در کربلا برای خود قبری خریده بود، اما پس از مرگ فرزندش «محسن» ضربه روحی شدیدی خورد و وصیت کرد که در کنار فرزندش به خاک سپرده شود. به همین دلیل پیکر وی در سال 1334 در قبرستان ابن بابویه شهرری به خاک سپرده شد.
منبع: www.khabaronline.ir