
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، پاسخ های استاد شیخ حسین انصاریان به سوالات جوانان را می خوانید:
خداوند در این آیه می فرماید: «ثم تردون الی العالم الغیب و الشهدا»; پس از مرگ به سراغ کسی می روید که از عالم غیب و شهود آگاه است و او شما را از اعمال شما آگاه می کند. بنابراین، انسان پس از مرگ به عالم ماده باز نمی گردد، هر چند ممکن است گاه روح مرده پس از مرگ و قبل از قیامت به جهان بازگردد; زیرا جایگاه ارواح مردگان پس از مرگ عالم برزخ است.
قرآن كريم مي فرمايد: «… و پشت سرهم برزخ است تا روز قيامت؛… و پشت سر آنها برزخ است تا روزي كه زنده مي شوند». غیب در اصل به معنای پوشیده و پنهان است و چون عالم ماورای حواس از حواس ما مخفی است به آن غیب می گویند. غیب و شهود دو متضاد یکدیگرند، شهود عالم حواس است و عالم غیب فراتر از حواس است. خداوند سبحان در سوره جمعه آیه 8 می فرماید: … سپس به سوی دانای پنهان و آشکار بازگردانده می شوید; سپس شما را از کاری که انجام می دادید آگاه می کند. البته باید به این نکته نیز توجه داشت که غیب و شهادت، معانی نسبی هستند; یعنی ممکن است یک چیز شهادت به غیب باشد و به چیز دیگر.
پس غیب و شهادت برای عالم و نادان فرق می کند. هر چه انسان بیشتر بداند، چیزها کمتر از او پنهان می شود; پس برای خدایی که علمش نامحدود است و چیزی خارج از دایره و دایره علمی او نیست، همه چیز شهادت و روشن و آشکار است و برای او غیب و آشکار نیست. بنابراین منظور از علم غیب و شهادت خداوند این است که در حقیقت همه چیز برای او شهادت است. غیب و شهود مخلوقات نسبت به یکدیگر همه گواهی برای خداوند است.
به عبارت دیگر، منظور از آیه «اعلام الغیب و الشهداء» این است که چیزهایی که ممکن است با علم صاحبان علم احاطه داشته باشد و اموری که خارج از حدود وجودی آنها نیست و همچنین اموری است. که نمی توان آن را به علم صاحبان علم نسبت داد، زیرا وجود خارجی خارج از حدود وجود آنها، هر دو قسم نزد خداوند متعال روشن است; زیرا او کاملاً توسط همه چیز احاطه شده است. «… ولى تمام مفعول محيط است، آگاه باشيد كه خداوند بر همه چيز احاطه دارد، در سوره جمعه يهود را تهديد كرد و به آنها گفت: چه بخواهند چه نخواهند مرگ آنها را فرا خواهد گرفت، سپس روى مى آورند. خداوند با ظلم و گناه، و خداوند به صحت افعال ظاهری و پنهانی آنان آگاه است، زیرا خداوند از غیب و شهادت آگاه است و هیچ یک از اعمال آنان بر خداوند پوشیده نیست و عوالم غیر مادی و منظور از شهادت، آگاهی خداوند از اعمال ظاهری آنهاست.
برای مطالعه بیشتر به منابع زیر مراجعه کنید:
کتاب قیامت، تالیف محسن قرائتی – تفسیر المشون، ج 1، ص 138. 1، ص 73-70; جلد 10، ص. 139، ج. 18، ص. 278; جلد 24، ص. 118.
منبع: www.khabaronline.ir