
آدولف آیشمن مسئول سازماندهی و مدیریت حمل و نقل یهودیان و سایر اقلیت های هدف رژیم نازی به اردوگاه های کار اجباری و مرگ بود. او برنامه ریزی لجستیکی و عملیاتی برای دستگیری، انتقال و اخراج دسته جمعی این افراد را به منظور اجرای سیاست های نژادپرستانه نازی ها در سطح وسیع تری مدیریت کرد. نقش او شامل آماده سازی و هماهنگی قطارها، نظارت بر مسیرها و اطمینان از تحویل افراد به اردوگاه های مختلف بود. آیشمن وظایف خود را با وسواس و موشکافی انجام داد و با این مدیریت اجرایی میلیون ها نفر قربانی نقشه های نابودی نازی ها شدند.
آدولف آیشمن پس از دستگیری در آرژانتین، در محاکمهاش در اسرائیل ادعا کرد که هیچ خصومت یا نفرتی شخصی نسبت به قربانیان احساس نمیکند و صرفاً «دستورات مافوق خود» را اجرا میکند. این ادعا با هدف ایجاد تصویری از او به عنوان یک «کارمند وظیفه شناس» بود که خود را تنها مجری قانون می دانست. گفته اند که آیشمناو خود را آنقدر اخلاق مدار می دانست که کوچکترین فسادی در این پرونده نداشت و در جریان محاکمه با افتخار گفت: «می توانستم یک یهودی اهل آشویتس را وادار کنم که عبری را رایگان به من بیاموزد، اما بهای آن را به او می دادم. “
هانا آرنت، فیلسوف آلمانی-آمریکایی، در کتاب آیشمن در اورشلیم، از این ویژگی او به عنوان «ابتذال شر» یاد کرده است. آرنت به جای اینکه یک هیولای تشنه به خون باشد، معتقد بود که آیشمن بیشتر یک بوروکرات مطیع و بی فکر است که بدون هیچ گونه تعهد اخلاقی یا شخصی نسبت به اعمال خود، صرفاً در چارچوب سازمان عمل می کند.
با این حال، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آیشمن او اعتقادات متعصبانه ضد یهود داشت و از کار خود لذت می برد و به آن اعتقاد داشت.
تجزیه و تحلیل استراتژیک و تجویز
هانا آرنت در تبیین ابتذال شر، فرآیند آیشمن شدن یک فرد عادی را توضیح داده است. (توضیح ساده این فرآیند این است اینجا می توانید بخوانید). به عنوان نمونه عادی شدن انجام کاری که برای جامعه کشنده است، می توان به اظهارات سخنگوی دولت در صفحه شخصی خود در شبکه اجتماعی ایکس اشاره کرد: «شرط عدالت نیست که بخشی از جامعه برای تولید برق هزینه آن را با جان خود می پردازد. بر اساس دستور رئیس جمهور، سوختن مازوت در سه نیروگاه اراک، کرج و اصفهان که دارای شرایط ویژه هستند، برای مدت محدودی جایگزین «تعطیل منظم» می شود.تولید سمبرای همه شهروندان کرد.
خواندن این خبر با نگاهی سخت گیرانه یادآور آیشمن است. سوال اینجاست که چگونه در این سالها آن مقام مسئول با علم به سمی بودن و تهدید جان شهروندان، دستور به انجام چنین کاری داده است؟! شاید توضیح آن ابتذال شر است.
همه ما بخشی از سیستم هستیم و اقدامات ما بر خروجی های سیستم تاثیر می گذارد. می توان با آگاهی و تفکر انتقادی، پرسش از پیامدها، مسئولیت فردی، پرهیز از سکوت در برابر بی عدالتی، رعایت وجدان و اخلاق در محیط کار و بهبود مستمر و عبرت گرفتن از گذشته برای ایجاد محیطی عادلانه تر و انسانی تر عمل کرد. . آگاهانه تر بسازیم.
216216
منبع: www.khabaronline.ir