عوامل تحریم نمی خواهند مردم راه های خودسازماندهی را بیاموزند



فروزان آصف نخعی: موسسه چیست؟ طبق ویکی پدیا سازمان غیر دولتی (سمان) یا NGO (سازمان غیردولتی) سازمان ها سازمان‌های غیردولتی سازمان‌های مستقل و غیرانتفاعی هستند که بدون کنترل دولت فعالیت می‌کنند و اغلب توسط افراد یا گروه‌هایی از افراد با علایق و اهداف مشترک برای رسیدگی به مسائل اجتماعی، زیست‌محیطی یا بشردوستانه تشکیل می‌شوند. ویژگی سازمان های مردم نهاد ایجاد سازمانی برای کمک به دیگران است، نه برای فقیر ماندن، بلکه توانمند شدن و رهایی از چنگال فقر فعلی، هر نوع فقر. از این منظر، به گفته کورتون، او در کار خود در این زمینه، سه مرحله تکاملی را برای سازمان‌های غیردولتی ذکر می‌کند:

در مرحله اول، نوع خاصی از سازمان های مردم نهاد مبتنی بر امداد و بهزیستی تشکیل شد.. خدمات امدادی را مستقیماً به ذینفعان ارائه کرد. توزیع غذا، تامین سرپناه و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی از جمله این خدمات سازمان های مردم نهاد بود. در واقع در این مرحله سازمان های غیردولتی نیازهای روزمره مردم را شناختند و سعی در برآوردن آن داشتند.

در مرحله دوم تکامل، NGOها از نظر وسعت و اندازه کوچکتر شدند و به گروههای محلی مستقل و خودکفا تبدیل شدند.. در این مرحله از تکامل، NGOها امکانات جوامع محلی را گسترش دادند تا بتوانند نیازهای خود را با «اقدامات محلی مستقل» برآورده کنند.

کورتن مرحله سوم تکامل و شکل گیری سازمان های غیردولتی را «توسعه سیستم های پایدار» می نامد. در این مرحله سازمان های غیردولتی سعی در ایجاد تغییر در سیاست ها و نهادها در سطوح داخلی، ملی و بین المللی دارند.; آنها از نقش سابق خود در ارائه و ارائه خدمات عملیاتی فاصله گرفته اند کاتالیزوری بر عهده گرفت این سازمان به تدریج از «سازمان امداد» به «سازمان توسعه و توسعه» تغییر ماهیت داد.

در ایران نیز در تعریف سازمان غیردولتی در «منشور اجرایی تأسیس و فعالیت سازمان‌های مردم‌دولتی» (مصوب شماره ۲۷۸۶۲/ت۳۱۲۸۱ح – ۸/۵/۸۴ هیأت وزیران) تأکید شده است که: «غیر -سازمان دولتی به سازمانی گفته می شود که توسط گروهی از غیردولتی طبیعی یا تشکیل شده است نهادهای حقوقی با رعایت مقررات مربوطه به صورت داوطلبانه تأسیس شده و دارای اهداف غیرانتفاعی و غیر سیاسی است. امور زنان، آسیب های اجتماعی، حمایت، بهداشت و درمان، توانبخشی، محیط زیست، عمران و مانند آن یا مجموعه ای از آنهاست.» اما همانطور که کورتون گفت، نقش جدید سازمان های غیردولتی توسعه کشور است. مردم یاد می گیرند که در پناه خودسازماندهی و نهادینه شدن، رهایی از قید فقر و به ویژه فقر توانایی، و به ماهیگیران متکی به خود تبدیل می شوند. این چیزی است که دلالان تحریم نمی خواهند پس راه نجات مردم و ایران رفتن به سمت تحصیل و توسعه فردی و اجتماعی زندگی جمعی است.

ویژگی داوطلبانه و خودسازماندهی در این تعریف به معنای پذیرش ورود جامعه به حل مشکلات خود است. موضوعی که دکتر روح الله جلیلی در مورد نقش سازمان های مردم نهاد که فیلم آن در کانال جرعه منتشر شده است می گوید و سعی دارد در سخنان خود به مهم ترین وظایف نهضت داوطلبانه اشاره کند.

او در سخنان خود تاکید می کند که اگر سازمان های مردم نهاد یا سازمان های مردم نهاد به دنبال کسب قدرت هستند نه قدرت سیاسی، برای توانمندسازی دیگران است. او می گوید: اگر یک سازمان مردم نهاد به دنبال قدرت است، برای توانمندسازی دیگران است، مثلاً اگر یک NGO داریم که برای بچه های بازمانده از تحصیل کار می کند، قصدش این است که آن بچه ها را توانمند کند.

روح الله جلیلی در ادامه به ابعاد مختلف حرکت داوطلبان اشاره کرد و گفت: دوستانی داشتیم که می خواستند یک NGO برای فعالیت در بیمارستان ها ثبت کنند. بیشتر فعالیت های آنها بر اساس امداد رسانی به بیماران مستاصل بود. این بدان معناست که افراد این سازمان غیردولتی به بیمارستان ها رفتند و در قسمت پذیرش ایستادند و سعی کردند به مردم مستاصل کمک کنند. به عبارت دیگر، اگر بیمار در شرایطی باشد که نمی تواند علامت را بخواند یا آن را می خواند، اما به دلیل بیماری نمی تواند خود را جمع و جور کند و به سمت مقصد حرکت کند. وقتی از مسئول اطلاعات می پرسند آزمایشگاه کجاست، به شما چه می گوید، خط قرمز را بگیرید و بروید، به آزمایشگاه می رسید. یعنی او شما را به عنوان یک شی می بیند. اما مسئولانی که بیمار را به بخش خاص هدایت می‌کنند، روایت این فرد که فرزند، همسر و خودش هم بیمار هستند، در این شرایط چندان دیده نمی‌شود. فقط یک خط قرمز دیده می شود که بازدیدکنندگان را به مقصد می رساند. اما آیا او متوجه نیست که این ناامیدی چقدر برای جامعه هزینه دارد و فردی که باید این درد را تحمل کند چه کارهای دیگری باید انجام دهد؟ بنابراین آنها می خواستند یک NGO ثبت کنند تا به مردم مستاصل بگویند، من دست شما را می گیرم و شما را به هر نقطه از بیمارستان که می خواهید بروید، می برم.

وی افزود: این یک تلاش مهم برای دیگری و توانمندسازی او و همچنین به ارمغان آوردن منفعت برای دیگری است. دیگری که در حوزه کاری خود قادر به کسب درآمد نیست و این فعالیتی است که سازمان های مردم نهاد می توانند در آن نقش موثری داشته باشند. نقشی در توسعه کسب و کارها و پایدار ساختن آنها دارد.

روح الله جلیلی در ادامه به اشتباه صورت گرفته در نامگذاری سیمان ها اشاره کرد و گفت: در سال 1383 ابتدا آیین نامه سازمان های مردم نهاد و سازمان های مردم نهاد مطرح شد و سپس سازمان های مردم نهاد مطرح و ابلاغ شد. در سال 1394 کلمه “سازمان” به سازمان های غیردولتی تغییر یافت اما جالب اینجاست که در مصاحبه ها می خواستند برای یافتن معادل فارسی برای NGO، و مخفف سازمان های مردم نهاد به «سمان» تغییر یافت، پس از تغییر نام به سازمان های غیردولتی، مخفف آن «تامان» شد و هنوز هم می گویند سازمان های مردم نهاد داخل پرانتز سمن هستند، اما می توان بحث کرد که چرا از کلمه «سازمان» به کلمه «سازمان» تبدیل شده است موضوع جدایی است

وی همچنین با اشاره به تعریف خود از سازمان های مردم نهاد گفت: اگر بخواهم تعریف مختصری از سازمان های مردم نهاد، رسمی، مستقل، اجتماعی، داوطلبانه و جامعه ای از مردم ارائه کنم که منافع مشترکی را برای افراد غیرعضو فراهم می کنند. آنها در تلاش هستند تا اطمینان حاصل کنند که منافع مشترک موجود به دست افرادی برسد که تحت گروه آنها نیستند.

وی سپس به تفاوت اساسی انجمن ها و انجمن ها اشاره کرد و گفت: اگر انجمن جامعه شناسی به عنوان یک تشکل غیردولتی در نظر گرفته شود، انجمن در راستای منافع اعضای خود فعالیت می کند. یعنی NGO مانند فعالیت داوطلبانه ای نیست که ما اینجا بحث می کنیم. گروه‌های ذینفع خود را دارد و زیرگروه‌هایی که اعضای آن هستند در راستای منافع پیش می‌روند. اما وقتی در مورد سمن ها و NG های آنها صحبت می کنیم، در این قسمت یک قدم جلوتر می رویم. از اعضا نام برده نمی شود، اتفاقاً به غیر اعضا اشاره می شود. شما برای شخص دیگری وارد سیستم می شوید که هیچ رابطه عضویت مستقیمی با شما ندارد. سازمان‌های غیردولتی یا سازمان‌های غیردولتی بازیگر میانجی جامعه مدنی هستند که تفسیری پویا از آنها را هدایت می‌کنند. این گام به سوی دولت و گامی به سوی جامعه نیازمند تفسیر مکرر و پویا است، به این معنا که سازمان های مردم نهاد حلقه اتصال قدرت عمودی هستند و شبکه های افقی تعامل مدنی را فراهم می کنند. »

بیشتر بخوانید:

216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7238

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *