Farzan Asif Nakhaei: توسعه بدون دولت به طور کلی غیرممکن است. اگرچه در تاریخ و در برخی از جوامع ، اشکال اساسی توسعه بدون مداخله مستقیم دولت وجود داشته است ، اما پیشرفت پایدار و جامع در دنیای مدرن به نقش فعال دولت نیاز دارد. بنابراین ، محققان توسعه معتقدند که دولت و جامعه قدرتمند به طور همزمان در جبران توسعه توسعه یافته نقش دارند. مایکل مان ، یک جامعه شناس برجسته انگلیس ، نقش دولت را در توسعه جوامع در کتاب معروف خود “دولت ، جنگ ، سرمایه داری” ترجمه شده توسط میلاد یزدان پانا بررسی کرده است. او معتقد است که دولت یکی از چهار منبع اصلی قدرت اجتماعی است. سه منبع اقتصادی ، ایدئولوژیک و نظامی از دیگر منابع اصلی قدرت اجتماعی هستند.
استدلال های مایکل مان را می توان در چهار محور خلاصه کرد. وی ابتدا به نقش دولت در ایجاد نظم و امنیت اشاره می کند. دولت با ایجاد سازمان های حقوقی و اجرای قانون ، نظم و امنیت را در جامعه ایجاد می کند ، که یکی از پیش نیازهای اساسی برای توسعه است. دوم نقش دولت در ارائه خدمات عمومی است. دولت وظیفه دارد خدمات عمومی مانند آموزش ، بهداشت ، زیرساخت ها و غیره را ارائه دهد. این خدمات نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی مردم و جامعه در حال توسعه دارند. نقش دولت در محور سوم نقش دولت ها در مقررات اقتصادی است. دولت با اتخاذ سیاست های اقتصادی مناسب می تواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک کند. همچنین ، دولت می تواند با تصویب قوانین و مقررات و جلوگیری از انحصار و فساد ، از حقوق کارگران و مصرف کنندگان محافظت کند. و سرانجام ، در محور چهارم نقش دولت در توسعه فرهنگی ، دولت می تواند با حمایت از فعالیت های فرهنگی و هنری به توسعه فرهنگ و ترویج آگاهی جامعه کمک کند.
طبق نظریه مایکل مان و سایر شواهد تاریخی ، توسعه بدون دولت غیرممکن است. دولت با ایفای نقش های مختلف در زمینه های سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی نقش مهمی در توسعه جوامع ایفا می کند. البته این بدان معنا نیست که دولت باید در همه امور مداخله کند. در عوض ، با اتخاذ سیاست های مناسب و کارآمد ، دولت باید مبنای فعالیت بخش خصوصی و جامعه مدنی را فراهم کند و از توسعه پایدار و جامع حمایت کند. به همین دلیل مایکل مان در کار خود بر نقش قدرت اجتماعی در توسعه تأکید می کند. وی معتقد است که توسعه فقط با تکیه بر دولت امکان پذیر نیست و نیاز به مشارکت همه نیروهای اجتماعی ، از جمله طبقات اجتماعی ، گروه های تأثیرگذار و جامعه مدنی دارد. در همین راستا ، با اشاره به کتاب منابع قدرت اجتماعی توسط مایکل مان می تواند مخاطبان را با نظرات خود آشنا کند.
دکتر محمد فازلی ، محقق ، در مورد نظرات مایکل مان در مورد ضرورت و نقش دولت در توسعه ایران در برنامه عصر دوشنبه در مرکز مطالعات خاورمیانه صحبت کرد. به گفته خبرگزاری اخبار آنلاین بخشی از سخنان وی برای کسانی است که نمی دانند که در ایران ، دولت هنوز تأسیس نشده است و به دنبال دموکراسی است.
برای بحث در مورد بحث ، Fazeli برای اولین بار به نکته ای در مورد تمایز مفهومی بحث خود اشاره می کند و می گوید: “نکته در مورد تمایز مفهومی ، تمایز بین زیرساخت های دولت و قدرت سرکوب دولت است ؛ وقتی این دو را از هم جدا می کنیم ، و سپس به روند تاریخی نگاه کنید و سپس این تمایز را در کنار نظم و نزول سیاسی فرانسیس فکویاما قرار دهید ، می فهمیم که او تقریباً سه دهه پس از این کتاب استدلال می کند که بشریت در تاریخ با ظهور دولت روبرو شده است. یعنی اولین ساختمان دولتی ساختمان دولت “دوم پس از ساختمان دولت ، حاکمیت قانون است و در مرحله سوم ما با دموکراتیک سازی روبرو هستیم.”
“از این زاویه ، من معتقدم که در ایران ، من معتقدم که از سر او منفجر شده است. یعنی قبل از دولت -ساخت و قبل از قانون ، تمایل به دموکراتیک آنچه وجود ندارد ؛ تمایل به دموکراتیک سازی دولت که هیچ قدرت زیرساختی ندارد. ”
فاضلی در تحلیل خود از وضعیت مالی دولت در ایران ، مقایسه جالب بین دوره قانون اساسی و عصر فعلی را مقایسه می کند. وی با اشاره به دستور مورگان شوستر برای ادغام حساب های دولت ، وی نشان می دهد که این مسئله اساسی حتی پس از بیش از یک قرن حل نشده است. “هنگامی که مورگان شوستر ، هنگامی که در سال 6 وارد ایران شد ، دستور مهمی صادر کرد و دستور داد که حساب های درآمد و هزینه دولت ایران در یک مکان خاص یکپارچه شود تا بداند دولت ایران چقدر می داند که چقدر است. این حکم همچنین در برنامه توسعه ششم جمهوری اسلامی ایران ، حسابهای درآمد دولت را دارد. اساساً نمی داند چقدر است. ”

مایکل مان ، نویسنده “ایالتی ، جنگ ، سرمایه داری”
به گفته فازلی ، یکی از مهمترین دلایل مشکلات اقتصادی ایران ، فقدان یک دولت قدرتمند است که می تواند یک سیستم مالی شفاف و دقیق ایجاد کند. این امر باعث شده است كه دولت از میزان دقیق درآمد و هزینه ها بی خبر باشد و در نتیجه نتواند تصمیمات اقتصادی مناسبی اتخاذ كند. وی در ادامه بر روی مواردی که نشان دهنده فقدان اساسی ترین آمار زیرساخت ها است ، تأکید می کند: “هزینه و درآمد این کشور تجلی دولت است که می تواند هر کاری انجام دهد ، اما نمی تواند حساب های خود را کنترل کند ، چه رسد به هزینه های آن.”
محمد فازلی با ارائه نمونه ای از تفاوت شدید در آمار مصرف آب در کشور ، خاطرنشان می کند که هیچ آمار دقیقی حتی در مناطق حیاتی مانند منابع آب وجود ندارد. این نشان می دهد که دولت در مدیریت منابع کشور با چالش های جدی روبرو است. “همان دولتی که می تواند کنترل زیادی کند ، وقتی از او می پرسیم سالانه چقدر آب در این کشور داریم ، یکی می گوید ما 2 میلیارد متر آب مکعب داریم ، دیگری می گوید 2 میلیارد متر آب مکعب داریم. متر مکعب و یکی می گوید ما 2 میلیارد متر مکعب آب داریم ، این تفاوت 2 میلیارد متر مکعب آب است. یکی می گوید 2 میلیارد متر مکعب و دیگری می گوید 2 میلیارد متر مکعب آب مصرف می کنیم. “
اما هرج و مرج در این منطقه چه می تواند باشد؟ برای توضیح این وضعیت ، وی به نظریه مایکل مان متوسل شد و گفت: “این همان چیزی است که مایکل مان به عنوان قدرت زیرساخت می نامد. یعنی قدرتی که می تواند یک کالای جمعی را با جامعه ایجاد کند می تواند قدرت خدمات ، تولید کالاهای عمومی را تعیین کند. “
وی سرانجام به ضعف بزرگی در مورد دیدگاه منتقدین اشاره می کند و می گوید: “نکته مهم در تاریخ ایران این است که منتقدین ، تحلیلگران اندیشه اجتماعی و روشنفکران ایران و البته ، مستثنی نیستند ، همیشه دولت دولت است. زاویه سرکوب او آن را خوانده و تفسیر کرده است. توسعه اساساً بدون دولت امکان پذیر نیست. ”
بیشتر بخوانید:
استاد دانشگاه برکلی: کاهش قدرت اقتصادی و سیاسی مردم منجر به فاجعه / تأمین رونق مردم در تعادل بین جامعه و قدرت دولت می شود
نسل زای به سیاست و خانواده: نسل های قبلی به اوضاع / غیبت جوانان در کمیته های پزشکی می روند / بدون تولید Z ، اجماع ناسالم
شاه به مغادام ، رئیس سازمان برنامه ریزی و بودجه ریزی: بازگرداندن مزخرفات / حاکمیت در موضوعات تخصصی / تحقیر نتیجه با شاه در اولویت های کشور
چرا بانک ها در رویدادهای سال 2 مورد حمله قرار گرفتند؟
روایت میانه از الزامات امنیتی در ایران / بدون توانمندسازی ..
1
منبع: www.khabaronline.ir