
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، انجمن حجتیه یک تشکل مذهبی بود که در سال ۱۳۳۲ (۱۹۵۳) توسط شیخ محمود حلبی در ایران تأسیس شد. هدف اصلی این انجمن مقابله با مذهب بهائیت و دفاع از اسلام شیعه در برابر ادعاهای بهائیت بود. حلبی با الهام از تجربیات شخصی خود و با حمایت مراجع تقلید از جمله آیت الله بروجردی، این انجمن را به عنوان یک سازمان علمی و تبلیغی برای تربیت کادری برای مناظره و دفاع از اسلام در برابر بهائیت ایجاد کرد. این انجمن با نام «انجمن خیریه حجتیه مهدویه» فعالیت خود را آغاز کرد و به تدریج به شبکه ای گسترده با بیش از 12000 عضو در سراسر ایران تبدیل شد.
به نقل از تسنیم، انجمن حجتیه در زمان رژیم پهلوی از حمایت دولت و مراجع تقلید برخوردار بود و به صورت یک تشکل نیمه سری فعالیت می کرد. این انجمن با نفوذی که در جامعه بهایی داشت، اطلاعات گسترده ای در مورد آنها جمع آوری کرد و در سرکوب آنها پس از انقلاب اسلامی ایران نقش مؤثری داشت. اعضای این انجمن در دستگیری، اعدام رهبران بهایی و فلج کردن زندگی روزمره آنها مشارکت داشتند، اما انجمن حجتیه در سال 62 و پس از انتقاد شدید از امام خمینی (ره) فعالیت عمومی خود را متوقف کرد. اما نفوذ آن در دولت و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ادامه یافت.
انجمن حجتیه از نظر فکری قبل از ظهور امام زمان (عج) مخالف تشکیل حکومت اسلامی بود و معتقد به جدایی دین از سیاست بود. این مواضع در تضاد با دیدگاه امام خمینی (ره) و جمهوری اسلامی ایران بود. انجمن حجتیه به عنوان یک جریان مذهبی محافظه کار نیز نقش مهمی در خنثی کردن فعالیت های سیاسی گروه مذهبی به ویژه جوانان داشت. پس از انحلال رسمی، برخی از اعضای این انجمن در قالب هیئت های مذهبی و تفسیر قرآن به فعالیت خود ادامه دادند و توانستند افراد جدیدی را جذب کنند.
در سال ۱۳۷۶ سید حسن افتخارزاده سبزواری رئیس انجمن حجتیه شد. وی پیش از این به عنوان یکی از چهره های فعال و موثر در تبلیغات و پیشبرد اهداف انجمن شناخته می شد و نقش بسزایی در گسترش فعالیت های آن داشت. انجمن حجتیه در دوران ریاست ایشان به عنوان یک تشکل نیمه سری به فعالیت خود ادامه داد و با حفظ اصول خود سعی کرد در فضای سیاسی و مذهبی ایران تأثیرگذار باقی بماند.
در گفتگو با حجت الاسلام علی محمدی هوشیار از اعضای گروه فلوولوژی مهدویت پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی.Yمبانی اعتقادی انجمن حجتیه، دلایل ارتباط این انجمن با نظام و انقلاب و علت عدم برخورد صحیح قضایی با این تشکل را بیان کردیم.
انجمن حجتیه هیچ نظام فکری منسجمی ندارد
وی با بیان اینکه باید درباره چگونگی تشکیل انجمن حجتیه بحث کرد، البته بررسی اینکه آیا این انجمن مبنای علمی دارد یا خیر، مهمتر است. واقعیت این است که انجمن حجتیه مبنای علمی ندارد و حتی قابل مقایسه با اخباریون نیست. زیرا روزنامه نگاران حداقل اصول خاصی دارند. انجمن حجتیه هیچ منظومه فکری منسجمی ندارد، بلکه مجموعه ای از باورهای پراکنده و تا حدی التقاطی است که از جریان های مختلف گرفته شده و در کنار هم قرار گرفته است. این باورها محصول کار و تحقیق قبلی نیست، بلکه نتیجه یک روند تاریخی است; به این ترتیب عده ای دور هم جمع شدند و با هدف خدمت به امام زمان عجل الله تعالی فرجه و محدود ساختن این خدمت به مبارزه با بهائیت، به تدریج برای خود یک بنیان فکری ایجاد کردند.
انجمن حجتیه فقط یک مجموعه ادواری و بدون پایه علمی است
هوشیار معتقد است که اساس انجمن حجتیه بیش از آنکه مذهبی باشد ساختاری و تشکیلاتی است و با تدوین اساسنامه و تعیین سلسله مراتب ساختار تشکیلاتی مشخصی را ایجاد کرده اند. این انجمن مانند نهادی است که به گفته خودشان تا ظهور امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف منحل نمی شود. در مسائل ساختاری و تشکیلاتی، انجمن حجتیه به دنبال شاگردی است و دچار رکود تشکیلاتی شده است، در فهم مسائل حوزوی نیز اشتباه می کنند.
وی با طرح این موضوع که می توان هر یک از آموزه های انجمن حجتیه را با نمونه های مشابه در جریان های دیگر مقایسه کرد و گفت: آنها تظاهر به پشتوانه فکری کرده اند و منتقدان ناخواسته به این موضوع دامن زدند. منتقدان تصور میکردند که هر انجمنی بهطور خودکار رویکردی تفکیکشده دارد، در حالی که این به نفع انجمن حجتیه بود. من انجمن حجتیه را یک گروه تفکیک شده نمی دانم. چون مکتب تفکیک (با همه ایرادات و ایراداتش) روشی علمی با مبانی و مدافعان خاص خود بوده و هست، بنابراین بهتر است انجمن حجتیه را یک گروه با ساختار و اهداف دوره ای بدانیم تا یک گروه علمی.
این کارشناس فرقه درباره علت تأسیس این انجمن گفت: هدف اصلی آنها مبارزه با بهائیت بود و همه دیدگاه ها و فعالیت هایشان حول این موضوع شکل گرفت. برخی معتقدند رژیم پهلوی نیز در شکل گیری آن نقش داشته است اما من نظر قطعی در این مورد ندارم.
این انجمن در مورد ایده تشکیل غیردولتی با بابیت موافق است
هوشیار در پاسخ به این سوال که تصور عدم اجازه تشکیل حکومت اسلامی تا زمان ظهور قائم از انجمن حجتیه، گفت: این تصور که فقط امام می تواند حکومت کند و هر حکومتی قبل از او باشد، یک امر است. ظالم نیز ریشه در اندیشه های بابیت دارد، بابیت و هر دو بهایی به این امر اعتقاد داشتند و در این مورد با انجمن حجتیه هم عقیده بودند، با این حساب انجمن قبلاً چنین تصمیمی اتخاذ کرده بود. اعتقاد و در واقع انجمن حجتیه مبنای مستقلی از خود ندارد، اما در روش های سازمانی نوآوری هایی داشته و از روش های منحصر به فردی در ساختار سازمانی خود استفاده می کند.
استکبارستیزی در نظام اولویت دار انجمن حجتیه جایی نداشت
وی تاکید کرد: برای محققین بسیار مهم است که بدانند انجمن حجتیه سوار بر موج بی اساس است. آقای حلبی که روحانی منبری بود مردم را دور هم جمع کرد و با تفکرات سطحی به این مسائل پرداخت. آنها مدعی بودند که هدفشان خدمت به اسلام است و در نظام اولویت هایشان مبارزه با بهائیت از حساسیت خاصی برخوردار بوده و به همین دلیل درک عمیقی از مسائلی مانند جنگ با آمریکا یا مفهومی نداشتند. از “شیطان بزرگ”؛ زیرا استکبار نه در نظام اولویت ها و نه در نظام حساسیت هایشان جایی نداشت. آنها رویکرد ثابتی نداشتند و مواضعشان همیشه در حال تغییر بود و فردای روشنی در اتاق تاریک آنها وجود نداشت.
عادی سازی روابط با نهادهای رسمی ترفند انجمن حجتیه بود
این کارشناس جریان مهدویت در پاسخ به این سوال که چرا برخورد قانونی مناسبی با این فرقه صورت نگرفت، گفت: تعریف و تمجیدی از نظام در کارنامه انجمن وجود ندارد. آنها همیشه ادعا می کردند که فعالیت سیاسی نمی کنند و هرگز علیه نظام موضع نمی گیرند. آنها خود را گروهی از افراد متدین معرفی می کردند که به فعالیت های مذهبی می پردازند. در دهه 70 مدتی با آنها برخورد شد و تعدادی از اعضای آنها دستگیر شدند، اما این روند ناگهان متوقف شد. من این موضوع را در لایه نفوذ ارزیابی می کنم. همانطور که در یادداشتی توضیح داده ام، آنها به سمت عادی سازی روابط با برخی از اقشار مختلف جامعه از جمله بیوتات مراجع تقلید و ارکان فرهنگی حرکت کرده اند. آنها مدعی شدند که دغدغه امامت و دین مردم را دارند و از مسئولان می خواهند که خودشان اقدامات سیاسی انجام دهند.
برخی با وجود تذکرات امام نسبت به حجتیه ها نگاه بی طرفی دارند
وی افزود: از سوی دیگر عده ای دیگر معتقد بودند که انجمن باید به فعالیت های مهدوی بپردازد به همین دلیل عرصه کار را به آنها واگذار کردند. من عادی سازی روابط را ترفندی از سوی آنها می دانم. اگر سراغ برخی افراد بروید متوجه می شوید که نسبت به انجمن حجتیه نگاه بی طرفی دارند. آنها انجمن را پذیرفته اند در حالی که امام (ره) نسبت به خطرات آن هشدار داده بودند. اما الان همه ما را متهم می کنند و می گویند باید این موضوع را کنار بگذاریم، نتیجه این می شود که برخی شخصیت های برجسته درباره آقای افتخارزاده پیام دادند.
منبع: www.khabaronline.ir