فضای مجازی چگونه حریم خصوصی و حیا را از بین می برد؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، حیا از حسنات و فضایل اخلاقی یعنی شرم از ارتکاب زشتی. حیا حالتی عاطفی است که موجب متانت و وقار و پرهیز از انجام رفتار ناشایست می شود.

به روایت شبستان، در روایات شیعه حیا را کلید حسنات، مایه عفت و پیشگیری از زشتی دانسته اند و عقل و ایمان را از علل آن برشمرده اند. همچنین به مواردی از حیا مانند حیا از علم آموزی، شرم از کسب درآمد حلال، خدمت به میهمان، احترام به پدر و مادر و مطالبه حقوق اشاره شده است، اما امروزه یکی از معضلات بزرگ جامعه ما ترویج است. از حیا که و عوامل زیادی دارد. مشکل اینجاست؛ امروزه این اهمیت در جامعه کمتر شده است و خانواده ها دیگر مانند گذشته در تربیت فرزندان به آن توجه نمی کنند. لذا در این راستا، حجت الاسلام والمسلمین «سید محمد محسن میرمرشیدی» تهیه کننده و پژوهشگر بازی های رایانه ای و دبیر ستاد مدیریت بازی های رایانه ای حوزه علمیه گفت وگویی انجام دادیم که مشروح آن را در ادامه تقدیم می کنیم.

فضای مجازی به دلیل عدم نظارت، زمینه عبور از مرزهای اخلاقی را فراهم می کند

حجت الاسلام میرمرشیدی با اشاره به آسیب شناسی فضای مجازی گفت: حیا یعنی حفظ حریم خصوصی و چارچوب. سه نوع حریم خصوصی را می توان نام برد. حریم خصوصی خارجی، حریم خصوصی فکری، حریم خصوصی اخلاقی و گرایشی؛ برای محافظت از حریم خصوصی خارجی، ابتدا باید از حریم خصوصی فکری و حریم خصوصی گرایش محافظت شود. فضای مجازی به دلیل احساس عدم نظارتی که برای کاربر ایجاد می کند و گردش محتوای بی ضابطه، زمینه را برای عبور از مرزهای اخلاقی و اخلاقی فراهم می کند. همچنین به دلیل غلبه نگاه های ضد دینی در فضای مجازی و تولید محتوای ضد دینی، زمینه عبور از حریم های فکری را نیز فراهم می کند.

انواع تکنیک های فضای مجازی در شکستن حریم خصوصی و حیا

وی با اشاره به تکنیک های فضای مجازی در شکستن حریم خصوصی و حیا، تصریح کرد: ردر دسترس قرار دادن جلوه های ضد شرم، جذاب کردن جلوه های ضد شرم، نشان دادن اثرات ضد شرم به صورت جهانی (القای این که همه این اثرات ضد شرم را انجام دهند)، نشان دادن متانت و ارزش گذاشتن اثرات ضد شرم و تکرار به تعداد زیاد برای عادی نشان دادن از جمله این تکنیک ها هستند.

محتوای فضای سایبری پالایش نشده است

دبیر ستاد مدیریت بازی های رایانه ای حوزه علمیه گفت: برخلاف تصور کاربران از عدم نظارت در فضای مجازی، باید بگوییم که هم پلتفرم ها و پلتفرم های خارجی و هم داخلی بر رفتار افراد در فضای مجازی نظارت می کنند، اما کاربران فکر می کنند هیچکس نیست. نظارت بر رفتار آنها ببند، بنابراین جرأت شکستن حریم خصوصی را پیدا می کنند، از طرفی محتوای فضای مجازی پالایش نمی شود و انواع مطالب را در آن می بینیم. علاوه بر این، فضای مجازی در اشغال افرادی است که دارای دیدگاه های ضد دینی و تفکر سکولار هستند.بنابراین تولیدات آنها در این فضا دارای محتوای ضد دینی یا غیردینی است. یعنی برخی آشکارا با دین در تضاد هستند، اما برخی بی بند و باری اخلاقی و قانون گریزی را ترویج می کنند. این باعث می شود که زمینه برای عبور از مرزهای فکری فراهم شود.

وی خاطرنشان کرد: در واقع جوانان ما آرام آرام تحت تاثیر کلیپ ها، پوسترها و عکس های خلاف اعتقاد ما قرار می گیرند. یعنی این جوان خدا و پیامبر (ص) را قبول دارد، اما در فضای مجازی با شبهات مختلفی درباره موضوعات دینی، پیامبر (ص) و احکام اسلامی مواجه است. با گذشت زمان شک دینی به سراغ این جوان می آید و مرزهای فکری او شکسته می شود. از سوی دیگر با نمایش انواع مطالب سخیف، غیراخلاقی، سبک، غیر مذهبی و مادی گرایشات درونی او به تدریج تغییر می کند و مرزهای اخلاقی او شکسته می شود; یعنی جوانی که به خدا و پیامبر (ص) ایمان دارد ایمانش را از دست می دهد یا جوانی که به هر عکسی نگاه نمی کند، هر حرفی را نمی زند و هر کاری را انجام نمی دهد، کم کم این کارها را انجام می دهد.

این پژوهشگر بازی های رایانه ای تصریح کرد: مقام معظم رهبری می فرمایند: برای دور زدن سیم خاردارهای خارجی ابتدا باید سیم خاردار خودمان را دور بزنیم به این معنا که هیچکس حریم خارجی را نشکند. مگر اینکه ابتدا حریم درونی خود را بشکند یا کسی در هیچ کار بیرونی موفق نباشد. مگر اینکه ابتدا بر نفس خود غلبه کرده باشد. شاید وقتی انسان به خیابان می رود به حرام نگاه نمی کند و مرتکب چنین گناهانی نمی شود اما وقتی در خلوت خود وارد فضای مجازی می شود یک سری شبهه های فکری برایش ایجاد می شود و یک سری تصاویر به راحتی در دسترس است. به او ، بنابراین او تصاویر را تماشا می کند. شاید در ابتدا بترسد یا دست و پایش بلرزد، اما به مرور زمان برایش عادی می شود. پس از شکسته شدن چارچوب های حیا و ذهنی افراد، به تدریج این رفتار در فضای بیرونی نیز خود را نشان می دهد. یعنی شخص جرأت می کند آن کار زشت را در فضای بیرونی انجام دهد. فردی که قبلا با نگاه هوس آلود به دیگران نگاه نمی کرد، پس از آلودگی چشم در فضای مجازی، به راحتی در فضای بیرون نیز نگاه آلوده ای پیدا می کند.

ابزار فضای مجازی ابزاری برای شکستن حریم خصوصی و فروتنی است

وی بیان کرد: ابزار فضای مجازی با وجود همه خوبی هایی که دارد اما وسیله ای برای شکستن حریم خصوصی و حیا، دسترسی آسان به جلوه های ضد حیا، نمایش جذاب و نمایش عمومی آنهاست. ; یعنی القا می کنند که انگار همه مردم این اعمال ناپسند را انجام می دهند تا قبح آن را بشکنند و برای مخاطبان فضای مجازی سهولت در ارتکاب آن عمل زشت ایجاد کنند.

حجت الاسلام میرمرشیدی تصریح کرد: همچنین نمایش تمدنی رفتارهای غیراخلاقی یکی دیگر از این ابزارهاست و مدعی هستند در عصر حاضر باید این گونه رفتار کنید. مثلاً به خانم ها می گوید: حجاب را بردارید، آرایش کنید یا با همسرتان اینطور رفتار کنید و… متاسفانه فضای مجازی باعث شده ما که خانه هایمان را در داخل دیوارهایمان خلوت می کردیم دیگر نداشته باشیم. حفظ حریم خصوصی حتی در داخل خانه های ما ما نگه نمی داریم این باعث شده خیلی ها به راحتی از زندگی دیگران باخبر شوند و حتی بدانند آن زن با همسر و فرزندش چگونه رفتار می کند یا برای ناهار چه چیزی درست کرده یا از مغازه چه چیزی خریده است و غیره. با فروریختن حریم خصوصی خانه ما عملا خودنمایی و خودنمایی را افزایش داد و آنها را به شکلی متمدن به نمایش گذاشت.

دبیر ستاد مدیریت بازی های رایانه ای حوزه علمیه در ادامه افزود: فردی که تنها برای همسرش آرایش می کرد، لباس های زیبا می پوشید و یا حرف های عاشقانه می زد، اکنون می تواند به راحتی این کارها را در فضای مجازی در حضور دیگران انجام دهد. انجام می دهد و به آن افتخار می کند یا فردی که نشان دادن وسایل منزل خود را به دیگران بسیار زشت می دانست، امروزه نشان دادن سفرها، خریدها، هدایا و جشن هایش برایش ارزشی شده است تا جایی که حتی آبی که می خورد. داستانی در مورد خودش می گوید روزی کسی که فرزندش را با سگ مقایسه می کند. این بسیار توهین آمیز بود و امروزه مردم به راحتی به حیوان خانگی خود محبت می کنند به گونه ای که تا به حال حتی یک بار هم چنین محبتی را به فرزند خود نشان نداده اند. یا خصوصی ترین رفتارها را با همسرشان در فضای مجازی توضیح می دهند. روزی کسی که از بیان گناهان و اعمال ناشایست خود در حضور دیگران احساس بدی می کرد و امروز مردم با افتخار در فضای مجازی به تبیین بدحجابی می پردازند.

تکرار و عادی سازی رفتار زشت تبدیل به ارزش می شود

وی ادامه داد: شاید برخی از رفتارها برای افراد در حالت عادی زشت باشد، اما وقتی مشاهده می کند، خیلی ها این رفتار را انجام می دهند، تکرار و عادی شدن آن برایش یک ارزش می شود; به عنوان مثال، برخی از پسران و دختران رفتارهای غیرعادی از خود نشان می دهند. برخی افراد در خیابان کارهایی را انجام می دهند که نامناسب می دانند، اما در فضای مجازی به راحتی انجام می دهند. چون معتقدند آن رفتار در آن فضا اشکالی ندارد. این در حالی است که اگر کاری را در خیابان انجام دهید شاید 10 نفر آن را ببینند اما در فضای مجازی هزاران و شاید میلیون ها نفر آن را تماشا کنند و تاثیر کار زشت شما بسیار بیشتر خواهد بود.

سه لایه حیا با عناوین بیرونی، فکری و گرایشی تحت تاثیر زندگی مجازی بسیار قابل توجه است.

او با گفتن اینکه سه لایه حیا با عناوین بیرونی، فکری و گرایشی متاثر از زندگی مجازی امروز ماست و این بسیار قابل توجه است.. گفت: اگر به دنبال اصلاح آن هستیم، ابتدا باید از لایه درونی شروع کنیم. اول از همه مواظب باشیم که حریم عقاید و افکارمان شکسته نشود، شبهات را به راحتی نادیده نگیریم و با مطالعه و پرسش از افراد آگاه آن را برطرف کنیم. روشن و منظم کنیم و در مسائل دینی و اخلاقی جدی عمل کنیم. به عنوان مثال وقتی در فضای مجازی می بینیم افرادی علیه مادر شدن صحبت می کنند، نقش مادری را زیر سوال می برند و نگهداری از حیوانات خانگی را ترویج می کنند، باید سعی کنیم روابط خانوادگی خود را تقویت کنیم، به مادر و همسر خود احترام بگذاریم و موضوعات مذهبی را حفظ کنیم. ما را جدی تر بگیرید.

وب ادامه داد: اگر این کارها را انجام دهیم و حریم اعتقادی و حریم خصوصی را در درون خود حفظ کنیم، می توانیم در خارج از فضای مجازی جلوی خود را بگیریم و به راحتی حریم خصوصی را نمی شکنیم و می توانیم بر این نیروی بازدارنده غلبه کنیم. از آنچه خدا در درونمان قرار داده استفاده کنیم. معمولاً کسانی که برای خود ارزش کمتری قائل هستند در فضای مجازی کارهای زشتی انجام می دهند و این نشان از همین حدیث است که می فرماید: هرکس برای خود ارزش کمتری قائل باشد به راحتی مرتکب آلودگی و گناه می شود. کسی که برای خودش ارزش قائل است به راحتی حریم خصوصی خود و دیگران را از بین نمی برد.

فرهنگ سکولار مردم را از انسان واقعی دور نگه می دارد

حجت الاسلام میرمرشیدی گفت: متأسفانه فرهنگ سکولار شما را با شعارهایی از جمله زندگی در لحظه زندگی کن هر چه پیش بیاید کم کم انسان را از انسان واقعی دور می کند. شاهد بودیم فردی که در فضای مجازی از همسرش این همه تعریف و تمجید کرد، او را کشت، تکه تکه کرد و در چمدان انداخت و در واقع این افراط و بی شرمی و درهای باز در فضای مجازی و در هم شکستن ذهنیت. و حریم خصوصی مذهبی منجر به این نقض حریم خصوصی و صحنه های بیرون می شود. به هر حال باید هر لحظه خود را تسلیم خدا کنیم و مراقب وسوسه ها و نگاه های شیطانی شیطان و نفس خود باشیم.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7215

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *