فلسفه غیبت امام عصر (عج) چیست؟



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغاناگرچه در همه ادیان و مکاتب اعم از الهی و غیر الهی، کم و بیش از ظهور مصلح و منجی عالم وجود دارد، اما بر اساس دلایل معتبر و معیارهای صحیح ثابت شده است که بیشترین اطلاعات کامل و موثق در خصوص سیرت و ابعاد مختلف زندگی جهانی موعود از قبیل ولادت، غیبت، ظهور، حکومت و … در مجموعه روایات اهل بیت علیهم السلام ارائه شده است، اما می توان پرسش هایی را مطرح کرد. همیشه مطرح شود و نیاز به تحلیل دارد و تفسیر دارد.

ایکنا نوشت: آنچه در طول تاریخ عصر غیبت مطرح شده این است که چرا امام زمان(عج) غایب شد و ما با او ارتباطی نداریم؟ تفاوت این دوران با دوران گذشته چیست؟ آیا امام وظیفه هدایت بشر نیست؟ اگر هست پس چرا ما او را نمی بینیم؟ لذا وی در خصوص تحلیل و تفسیر علت غیبت امام زمان (عج) با حجت الاسلام مرتضی عباسی پژوهشگر حوزه مهدویت همدان گفت وگویی داشته است که مشروح آن را در ادامه می خوانید:

جایگاه امام زمان (عج) در قرآن و کلام معصومین چیست؟

تسلط اسلام بر سایر ادیان در متون اسلامی از جمله قرآن كريم و روايات به اين موضوع اشاره كرده اند كه در آخرالزمان دين اسلام بر همه اديان و عدل غالب خواهد شد و حكومت خداوند و توحيد سراسر جهان را فرا خواهد گرفت. خداوند در آیه 33 سوره توبه می فرماید: «او کسی است که رسولش را با هدایت و دین حق فرستاد و خود را با دین حق فرستاد تا مردم را هدایت کند تا بر همه ادیان تسلط و برتری یابد. دنیا…”

استدلال به این آیه پایان می یابد اگر ضمیر «لزهرا» را به دین حق برگردانیم نه «رسول» و این نیز صحیح است. همچنین شیخ مفید در زمینه تغییر مال بر حسب تغییر حالات می گوید: «ثروت بندگان با اختلاف حالاتشان تغییر می کند، عاقل تدبیر و تربیت فرزندان و دوستان و نزدیکان خود را بر عهده می گیرد. بندگان و… و علم و آداب را به آنها می آموزد و آنها را به کار نیک وا می دارد تا در میان مردم محبوب شوند و سزاوار ستایش و تمجید و تعظیم باشند آنها چگونه به درستی تجارت کنند و …

حال اگر به دستورات و اهداف تربیتی او عمل کنند، آن خردمند به راهنمایی های او ادامه می دهد و راه درست را برای آنها هموار می کند. اما اگر از دستورات سرپیچی کردند و تحت تربیت او قرار نگرفتند و راه حماقت و ظلم و بازیگوشی را در پیش گرفتند، در این هنگام، آن عاقل مصلحت را در قطع موقت رحمت از آنان می بیند تا به خود بیاید و قدردانی کند. برکت به آنها اطلاع دهید و این عمل هیچ منافاتی و مغایرتی با اهداف و برنامه های یک انسان عاقل و عاقل ندارد.

علاوه بر این، بدون شک هر کار اجتماعی کوچک و بزرگی نیاز به آماده سازی ظرفیت های مناسب دارد تا اینکه به یک انقلاب اجتماعی جهانی و فراگیر در همه زمینه ها اعم از عقیدتی، سیاسی، اخلاقی و اقتصادی تبدیل شود. به عبارت دیگر انقلابی که در طول تاریخ نمونه ای برای آن یافت نمی شود.

روشن است که چنین قیامی مستلزم آمادگی و استعداد در میان مردم از جمله پیشرفت انسانی از نظر ظرفیت دینی و اسلامی حتی در قشر خاصی از آنها و نیز پیشرفت بشر در فناوری برای توسعه و گسترش حکومت در جامعه است. سطح جهانی است

بی شک دین غالب در عصر ظهور نیازمند پیشوا و امامی مسلط است که شرایطی را داشته باشد که دنیا تمام قوانین مورد نیاز بشر را رعایت کند، قدرت فوق العاده ای داشته باشد و همچنین از گناه و خطا و خطا به دور باشد. .

آیا از طریق روایات می توان به وجود امام دوازدهم اشاره کرد؟

بخاری در سند خود از جابر بن سمره نقل کرده است که طبق روایاتی که از طریق شیعه و سنی نازل شده است، پیامبر اکرم (ص) دوازده امام و خلیفه را پس از خود تا روز قیامت معرفی کرد. از پیامبر (ص) شنیدم که فرمود: «بعد از من دوازده شاهزاده خواهند بود». بنابراین از مجموع روایات و ادله عقلی وجوب وجود حجت در زمین استفاده می شود که بقای امام معصوم و اثبات خدا در زمین تا قیامت از امور ضروری است. مانند حدیث ثقلین، یکی از علل گوشه گیری انبیا و رسولان، ترس از کشته شدن برای حفظ جان و به امید گسترش احکام آنها بود. می گوید: از تو گریختم که از تو ترسیدم.

خداوند متعال از زبان شخصی از بنی اسرائیل خطاب به حضرت موسی (علیه السلام) فرمود: «ای موسی، درباریان فرعون با تو مشورت می کنند تا تو را بکشند». بنابراین ترس یکی از دلایلی بود که موسی بن عمران را مجبور به فرار از مصر کرد و او را به شعیب کشاند.

امام مهدی منتظر (عج) نیز هیچ وسیله دیگری برای حمایت و کمک و قدرت و قدرت دشمنان، ترس از زندان نداشت، اما مرگ و دار زدن برای او بود، پس از ابتدا چاره ای جز بازنشستگی نداشت. و سکوت کن تا فرمان خدا صادر شود و ظهورش مشخص شود.

به همین دلیل در روایتی که صدوق در سند خود از امام صادق (علیه السلام) نقل کرده، آمده است: برای قائم قبل از قیام غیبت است. زراره گوید: از او پرسیدم: به چه سمتی؟ گفت: چون می ترسد خود را بکشد.

بر اساس روایات، برخورد امام زمان (عج) با حاکمان عصر چگونه خواهد بود؟

یکی از دلایل غیبت امام زمان (عج) که در روایات ذکر شده، بیعت نکردن ایشان با حاکمان زمان خود است. شیخ صدوق در کمال الدین از امام صادق علیه السلام نقل می کند که فرمود: قائم علیه السلام قیام می کند در حالی که بیعت هیچکس بر گردن او نیست. و نیز در سند خود از حضرت علی بن موسی الرضا (علیه السلام) نقل می کند که فرمودند: «گویا در غیبت چهارمین فرزندم حال شیعه را می بینم؛ یعنی غیبت حضرت مهدی (عج). چگونه مردم به دنبال او می روند، اما او را نمی یابند، سپس حسن بن فضل به او گفت: ای فرزند رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: به چه سمتی می رود؟ شمشیر بر گردن او بیعت نیست».

آیا می توان در غیبت ظاهری از هدایت امام زمان (عج) بهره مند شد؟

چهار نوع هدایت وجود دارد. هدایت فطری خداوند متعال می فرماید: «پس تو ای رسول [با همه پیروانت‏] مستقیماً از دین ناب اسلام و پیوسته از طریق دین خدا که فطرت مردم بر آن آفریده شده است پیروی کنید و هیچ تغییری در خلقت خداوند ایجاد نشود. و این دین استوار حق است، ولی بیشتر مردم از حقیقت آن آگاه نیستند.

راهنمایی قانونگذاری؛ این نوع هدایت به معنای هدایت است که مبتنی بر حضور امام در اجتماع است. خداوند در آیه 213 سوره بقره می فرماید: «پس خداوند پیامبران را فرستاد تا نیکوکاران را بشارت دهند و آنان را بیم دهند».

هدایت تکوینی؛ که تصرف و برنامه ریزی در نظام خلقت است. خداوند می فرماید: «کسی که به علم کتاب الهی دانا بود [آصف بن برخیا یا خضر یا سلیمان‏] گفت: قبل از اینکه از چشمت غافل شوی، تخت او را به اینجا می آورم [و همان دم حاضر کرد]. وقتی سلیمان تخت را با او دید; فرمود: این توانایی از فضل خدای من است…

هدایت درونی (ارائه به مطلوب)؛ که بخشی از استان توسعه است. این نوع هدایت بر اساس وجود امام زمان (عج) است نه حضور ایشان. خداوند متعال به این نوع هدایت اشاره می کند که می فرماید: «ما آن پیامبران را پیشوایان مردم قرار دادیم تا مردم را به فرمان ما هدایت کنند».



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7258

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *