قرآن در تعارض با آیات قرآن بس است



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، مجید معارف، استاد دانشگاه تهران، یکی از ویژگی های معارف اسلامی در صد سال اخیر را رشد فوق العاده مطالعه قرآن و حدیث عنوان کرد و گفت: سه انگیزه نقش بسزایی دارد. در این موضوع». و تأثیراتی داشته است که یکی از آنها موج عمومی بیداری اسلامی در بین مسلمانان بوده که موجب بازگشت به قرآن کریم شده است; بسیاری از کشورهای اسلامی مانند الجزایر، عراق و… تحت سلطه و استعمار بودند، اما بیدار شدند و شعار بازگشت به قرآن مطرح شد و در هر جامعه ای که بازگشت به قرآن باشد. ، بازگشت به حدیث نیز مطرح است زیرا حدیث تفسیری است. بر اساس عبارات قرآنی است.

به نقل از ایکنا، وی با بیان اینکه یکی از این انگیزه ها علمی است، افزود: در دایره المعارف لیدن که با انگیزه علمی نوشته شده است، بیش از 600 مدخل انتخاب شده و درباره قرآن نوشته اند و بعداً ترجمه شده است. پنج جلد توسط مترجمان خبره. فارسی ترجمه شده است و من ناظر علمی این پروژه به زبان فارسی بوده ام. حال اگر در موتورهای جستجو جستجو کنید، از زمانی که ترجمه این اثر انجام شده است، خواهید دید که به دنبال این ترجمه چند پایان نامه و مقاله علمی انجام شده است که ممکن است به بیش از صد مقاله برسد.

معارف با بیان اینکه تنها در نقدهایی که بر آثار گلدزیهار و بلاشر نوشته شده است، شاهد رشد چشمگیر تولیدات علمی هستیم، تصریح کرد: یکی دیگر از انگیزه هایی که باعث رشد مطالعه قرآن و حدیث در دوره معاصر شد، افشاگری بود. اسلام به نیازهای علمی جدید. خود قرآن مدعی است که مردم را هدایت می کند، پس مردم باید برای رفع نیازهای اجتماعی، سیاسی و فرهنگی خود به قرآن مراجعه کنند، پس باید نشان دهیم که قرآن در این موارد راهکار ارائه می دهد.

استاد دانشگاه تهران افزود: شهید صدر با این نظر کتاب «اقتصاد» و علامه حکیمی «الحیات» را در 12 جلد نوشتند و این اثر با الهام از آیه 24 سوره مبارکه انفال «یا آیه ها الذیننا امانوا». استاجیبووا لیلّه و والرّاسول و اِذا داعاکم لیماما» یحیائیکم و بدانید که خداوند بین روح و قلب حرکت می کند و اوست که ویران می کند، زیرا نویسندگان الحیات معتقد بودند که قرآن پاسخگوی نیازهای انسان معاصر است و با این اندیشه وارد این امر شدند. گردآوری این اثر که تنها سه جلد آن در مورد اقتصاد است. دارالحدیث نیز کتاب حکمنامه پیامبر اعظم (ص) را منتشر کرد که شامل حکمت سیاسی، تربیتی، حقوقی و اقتصادی و… است.

معارف با بیان اینکه اگر نتوانیم نقش اسلام و قرآن را برای مدیریت صحیح جوامع تبیین کنیم، مانند این است که دست بلند کرده و تسلیم شویم. مطالعات میان رشته ای قرآن و علوم انسانی و طبیعی از دستاوردهای این نوع نگاه است.

اولویت حدیث پژوهان معاصر

وی با اشاره به اولویت های پژوهشگران قرآن و حدیث در صد سال اخیر گفت: در کتابی که در این باره نوشته ام نیز به این رویکردها پرداخته ام. به نظر من مهمترین دغدغه اهل حدیث در عصر معاصر، تحلیل صحت حدیث بوده است و اگر حدیث صحیح است دلیلش چیست و اگر نیست دلیلش چیست؟ این دغدغه مهم ترین دغدغه محدثان شیعه، سنی و مستشرق بوده است.

استاد دانشگاه تهران افزود: به نظر بیننده، اعتبار حدیث چند مراتب دارد. برخی از سطوح مختص مسلمانان است، اما برخی از سطوح بین مسلمانان و غیر مسلمانان مشترک است. یکی از این مراتب، اعتبار شرعی حدیث است که در واقع همان صحت حدیث است. دوم اعتبار تاریخی و سوم اعتبار علمی حدیث.

وی افزود: اعتبار شرعی و صحت حدیث از مبانی مبانی فقهی است. البته حدیث راوی سنت و اقوال و افعال و تفاسیر است و حدیث راهی است که ما را به سنت پیامبر (ص) می رساند. بنابراین، حدیث با سنت برابر نیست، مگر اینکه متواتر باشد، وگرنه احتمال می‌رود که اخبار غیر متواتر به سنت برسد. بنابراین باید به این تفاوت توجه کنیم.

حجیت سنت پیامبر (ص)

معارف افزود: تا جایی که به باور عمومی مسلمانان مربوط می شود، حجیت سنت پیامبر(ص) بر این است که پیامبر با مقام و عصمت خود، دستورات خداوند را اطاعت می کند، لذا تمام سخنان ایشان تبیین قرآن است. «جمع انیک»، لذا فقها به سنت بعد از قرآن مراجعه می کنند. و پس از تأیید صحت آن، سنت را در تفسیر به کار می برند. البته رجوع به روایات تفسیری در کنار رجوع به ادبیات و لغت و… است.

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه برخی قرآن را تنها منبع اجتهاد می دانند و تفسیر پیامبر(ص) از قرآن را منحصر به زمان خود ایشان می دانند و امروز به درد ما نمی خورد که آنها را قرآن بنامیم. او ادامه داد: آنها در هند و مصر بزرگ شدند. و افکار آنها بر کشورهای دیگر نیز تأثیر داشت. بنابراین، اعتقاد عمومی مسلمانان، اعتقاد به حجیت حدیث و سنت است، به استثنای مواردی که ذکر کردیم، از جمله نظر قرآنیان.

معارف افزود: تا آنجایی که به ابتدای اسلام برمی گردد، معتقدم کتاب الله یک شعار سیاسی بود، زیرا رسول خدا می خواست وصیت نامه خود را بنویسد، اما برخی دوست نداشتند که این وصیت نامه نوشته شود. چون وصیت تاییدی بر امامت حضرت علی علیه السلام است نه حقانیت کسانی که می خواهند خود را جانشین پیامبر (ص) معرفی کنند لذا شعار حسبنا کتاب الله را سر دادند. زمانی که خودشان خلافت را به دست گرفتند، علاوه بر کتاب خدا، باید به احادیث پیامبر(ص) نیز مراجعه می کردند.

وی افزود: خلیفه دوم به شریح قاضی نامه نوشت که هنگام قضاوت ابتدا به قرآن مراجعه کنید و اگر در قرآن جوابی نیافتید به سنت پیامبر (ص) مراجعه کنید و اگر در سنت نیست، به اجتهاد خود اعتماد کنید، و اگر در قرآن جوابی پیدا نکردید، به مرکز خلافت بفرستید تا ما راهی پیدا کنیم و فتوا بفرستیم.

قرآن ما را به سنت ارجاع می دهد

استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه محمد توفیق صدقی در مقاله ای نوشته است که اسلام قرآن است نه قرآن و سنت، گفت: احمد صبحی منصور کتابی به نام قرآن و کافی مصدره برای تشریع اسلام نوشته است. و معتقد بود که قرآن به عنوان منبع شرع و تشریع اسلامی کافی است. من معتقدم اگر کسى بگوید من اهل قرآن هستم و در این ادعا اخلاص داشته باشم، قرآن دست او را در دست سنت پیامبر(ص) مى گذارد. قرآن فرموده است: ای کسانی که ایمان آورده اید خدا را اطاعت کنید و از رسول و اولین خود اطاعت کنید. یا «وَ أَمْرُکُمْ رَسُولُ أَمْرُکُمْ وَ مِنْهُمْ أَنْعَمْتُکُمْ».

وی با بیان اینکه از نظر احمد منصور انتقاد کردم، تاکید کرد: خود اهل سنت نیز کتاب های خوبی در نقد قرآن نوشتند که از جمله آنها می توان به مصطفی صبایی و محمد نعمان سلفی اشاره کرد که کتاب مکانه السنه فی تشریح الاسلامی یا حسین را نوشته اند. عبدالغنی در این باره کتابی نوشته است. پس دست و پای خود را در مقابل قرآنیان گم نکنیم.

معارف تاکید کرد: از نظر علامه طباطبایی، قرآن به سنت پیامبر(ص) اعتبار می دهد و سنت پیامبر(ص) نیز به روایات اهل بیت(ع) اعتبار می دهد. ) زیرا پیامبر (ص) حدیث ثقلین را مطرح کرد و این دو را کنار هم گذاشت. بنابراین، حدیث ثقلین، اعتبار شرعی احادیث است.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7237

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *