ماهیت و ماهیت «دنیا» از کلام امام علی (ع)


نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، در کتاب بحارالانوار جلد 75 صفحه 32 روایتی است که (امام علی علیه السلام) می فرماید:

پس تو این دنیا چی میگی؟ (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمود: «در دنیا چه گویم، اول غم و آخرش مرگ است، و بر آن متاسفم و از آن کم نیستم، غم در آن، حساب در حلال. و آتش در حرام

از خانه ای که اولش غم و آخرش مرگ است چه بگویم؟ هر کس در دنیا دستش را از امور دنیوی پر کند، احساس کمبود می کند. هر که دستش از امور دنیوی خالی باشد زانوهای غم را در آغوش می گیرد. اگر چیزهایی که به دست می آورد از راه حق و حلال باشد به حسابش رسیدگی می شود و در کجا خرج کرده اید و اگر حلال و صحیح نباشد و از راه حرام باشد دچار آتش جهنم می شود.

شرح این حدیث بر اساس درس آیت الله آقا مجتبی تهرانی را در ادامه بخوانید:

ماهیت و ماهیت

به خدا پناه می برم از شر شیطان. بسم الله الرحمن الرحیم

در روایتی از علی (علیه السلام) پرسیدند درباره دنیا چه می گویی؟ البته در این روایت نداریم. مثل این است «فاما تقول» بعد، وسط ها، یکی پرسید از دنیا چه می گویی؟ شاید از آخرت می گفت، بعد پرسیدند الان درباره دنیا چه می گویی؟

پیامبر در پاسخ به این امر فرمود: چه می گویم؟ به این گوش کن! معمولاً در جایی گفته می شود که اگر می خواهید جهان را تعریف کنید، می خواهید این را از منظر جهان بودن به قول ما بگویید؟ الان بهت میگم در مورد خانه چه بگویم؟ با وارد شدن به او، با اندوه وارد می شوی. این طعنه است، خخ. اولین فرزندی که به دنیا می آید چه می کند؟ توجه کنید. “در وهله اول چه می گویم؟” از آن خانه ای که برای اولین بار پا گذاشتی، با گریه وارد آن می شوی. غم و اندوه؛ چون از آن جا جدا شدی، نمی خواهی از آن رحم جدا شوی، بیا. پس آغاز و پایان چیست؟

«و عاقبت مرگ است»; این اولین و آخرین مرگ است. این هم مال اوست برای تعریف دنیا به تعبیر من می گوید دنیا بما انَّها دونیا یعنی از منظر عالم پیامبر.

«من استغنای فیها-افتار»; هر که در دنیاست از دید دنیوی به آن بنگر! همه چیز در آن کانال دنیوی است، معظم له می فرمایند; چون می گفت دنیا را برای من تعریف کن. شد؟ از نظر دنیوی، اگر دستش پر از دنیا باشد، پرتر، گدا; میفهمی یعنی چی؟ سیرتر، گدا. من تو را اینگونه راحت می کنم؛ یعنی حرصش بیشتره ولی من خوشمزه ترم میدونی چی میگم؟ زیاد نیست! هی، گرسنگی اش بیشتر می شود، “من براش متاسفم”; گداتر می شود. حالا اگر دستش خالی باشد غمگین می شود. غم یعنی غم، دنیا.

«در حلال حساب است و در حرام آتش»; شد؟! حالا او گرفتار شد. خیلی خوبه! اگر از راه حلال و شرعی بگیرد، می گویند بیا حساب را پس بده، باشه؟! تا آن پادشاهی که به قول قدیمی ها دیگر نیست، حالا که افتاده است. هم شاهی و هم آخرین سناری (باید برگردانده شود). از کجا تهیه کردید و چگونه از آن استفاده کردید؟ هر دو منظورم را می فهمید؟ یک چیزی نیست، این اکانتی که می گویند این را بگویم، اکانت هایی که شنیدی، همه در یک کانال می روند، از کجا آوردی، نه، دو تا هستند. از کجا تهیه کردید و چگونه از آن استفاده کردید؟ هر دو، محاسبه را می فهمید؟! باید پس بدهی شد؟! این «فی الحلال الحساب و فی حرام النار» است; اگر از راه حرام باشد عقاب. گوش کن این را شاید قبلاً اینطور به شما نگفته بودند «فی حرامه النار» یعنی از راه حرام گرفتی عقاب؟ نه! از راه حلال گرفتی; اما در حرام مصرف کردی باز عقاب. فهمیدی اینطوری باید انجام بشه فهمیدی؟! هر دو چین وجود دارد. از اونجایی که اولی رو دیدی، چه منظوری برایت داشتم؟ «فی حلاله»؛ این طرف هم هست. دنیا را برایت تعریف کنم؟! من این دنیا را برای تو تعریف کردم. به امیرالمومنین (علیه السلام) توجه کن که در دنیا چه می گویی؟ از ابتدا تا انتها توجه کنید. اوضاع همینه، دنیا همینه، برات توضیح دادم.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7237

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *