
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان، آموزه های دینی اسلام بر مثبت اندیشی و نگاه امیدوارانه به زندگی تأکید فراوان دارد. این رویکرد نه تنها باعث آرامش خاطر و بهبود کیفیت زندگی می شود، بلکه افراد را به تلاش و پیشرفت بیشتر دعوت می کند. این مقاله به بررسی فواید مثبت اندیشی از منظر آیات، روایات و حکایاتی می پردازد که حکایت از سنت پیشوایان پاک دارد.
در روایت تبایان، مثبت اندیشی به زبان ساده یعنی دیدن جنبه های خوب و امیدبخش زندگی و تمرکز بر نکات مثبت در هر موقعیتی، حتی اگر شرایط سخت باشد. یک فرد مثبت اندیش و خوش بین به جای تمرکز بر مشکلات و تمرکز بر تهدیدها به راه حل ها، فرصت ها و چیزهایی فکر می کند که می توانند به خوبی پیش بروند. او هرگز مسائل منفی را تصدیق نمی کند، بلکه معمولاً سعی می کند از بدترین شرایط بهترین نتیجه را بگیرد.
می توان گفت که مثبت اندیشی یک فرآیند عمدی و انتخابی است و زمانی که به دنبال خوبی هستید، احتمال پیدا کردن آن بیشتر است.
مثبت اندیشی در آیات قرآن
با تعریف مثبت اندیشی مشخص می شود که مثبت اندیشی به معنای انکار واقعیت یا ندیدن مشکلات نیست. بلکه به معنای جستجوی راه حل و ساختن آینده ای بهتر با نگرشی امیدوارانه و منطقی است. قرآن کریم همواره مردم را به امید و دوری از ناامیدی دعوت می کند، حتی اگر مرتکب خطا شوند. از جمله می گوید:
«بگو اى بندگان اسراف كنندگان از رحمت خدا نااميد نشويد كه خداوند همه گناهان را مى آمرزد».
“[از قول من به بندگانم] بگو: ای بندگان من که به خود ستم کرده اید، از رحمت خدا ناامید نشوید که خداوند همه گناهان را می آمرزد. [با توبه و بازگشت واقعی به او] او می بخشد که او آمرزنده و مهربان است.
قرآن در آیه ای دیگر یادآور می شود که آسانی همیشه از سختی زاییده می شود، اما با هر آسانی، سختی نیست و این لطف خداوند است که روحیه مثبت اندیشی را در شرایط سخت تقویت می کند:
“زیرا با اواخر بعد از ظهر است، با اواخر بعد از ظهر است”
“پس آسان پس از سختی است، آری با هر سختی روزنه ای هست”
احادیث درباره مثبت اندیشی چه می گویند؟
در حديث قدسي آمده است: «من در محضر حسن نظر بنده بر خود هستم».
داشتن ایمان خوب به خدا باعث می شود انسان به آینده امیدوار باشد و با نگرش مثبت زندگی کند. شاید به همین دلیل است که اسلام فیل خوب را امضا و مهر فال بد قرار می دهد.
بر اساس نقل از های تاریخی، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نه تنها به فال نیک می پردازد، بلکه به خوش بینی و فال گیری سفارش می کند و می فرماید:
“برای یافتن آن ثروتی به دست آورید”
در ماجرای صلح حدیبیه وقتی پیامبر صلی الله علیه و آله دید که سهیل بن عمرو از طرف سران مکه برای مذاکره آمده است، فرمود: اکنون کار بر شما آسان شده است.
همینطور وقتی خبر دادند که خسرو پرویز نامه پذیرش اسلام را پاره کرده و در جواب مشتی خاک فرستاده، آن را به فال نیک گرفتند و گفتند: به زودی مسلمانان صاحب خاک کشورش خواهند شد.
شواهد مثبت اندیشی در زندگی پیشوایان دینی (علیهم السلام)
1. مثبت اندیشی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله
پیامبر صلی الله علیه و آله در اوج گرفتاری ها و مشکلاتی مانند محاصره شعب ابی طالب یا هجرت به مدینه هرگز ناامید نشد. در غار ثور، هنگامی که همراهش ابوبکر ابی قحافه نگران بود که قریش مخفیگاه خود را پیدا کنند، پیوسته او را دلداری می داد و می گفت: نترس، خدا با ماست.
2. مثبت اندیشی حضرت یوسف علیه السلام
حضرت یوسف علیه السلام در زندگی با سختی های فراوانی مواجه شد; از جمله آزار و اذیت برادران و انداختن او در چاه، دوری طولانی از خانواده، سالیان متمادی زندانی شدن به ناحق و تحمل رنج بیگانگی و تنهایی، اما پس از ۲۵ سال دوری با خانواده اش آشنا شد. از این مصائب شکایت نکرد، بلکه به جای شکایت از سختی ها و نعمت های خدا گفت:
خداوند به من لطف کرد و مرا از زندان آزاد کرد و ما را دوباره گرد هم آورد، این اختلافات ناشی از وسوسه های شیطان بود و خداوند دانا و حکیم است.
او نه تنها از سختی ها سخنی به میان نیاورد، بلکه با دیدی مثبت، حتی علت مشکلات را به شیطان نسبت داد، نه برادرانش. این رفتار اوج مثبت اندیشی و ایمان عمیق به حکمت خداوند را نشان می دهد.
3. مثبت اندیشی حضرت زینب سلام الله علیها
حضرت زینب سلام الله علیها نیز پس از واقعه کربلا و شهادت برادر و عزیزان سختی های بسیاری را متحمل شد. با این حال، وقتی از او در مورد وقایع سؤال شد، پاسخ داد:
“ما به شما رای می دهیم به جز زیبا”
(من چیزی جز زیبایی ندیدم)
این جمله کوتاه اما پرمحتوا نشان دهنده نگرش مثبت و عمیق حضرت زینب سلام الله علیها است. همه سختی ها را در راه انجام فریضه الهی و وفای به وعده های الهی می دید. این منظره زیبا به ما می آموزد که حتی در سخت ترین لحظات نیز می توان جنبه های الهی و ارزشمند وقایع را مشاهده کرد.
درسی برای زندگی ما مجموع این آموزه های دینی به ما می آموزد که ما انسان ها به شدت تحت تأثیر نگرش های خود هستیم. اگر نگرش مثبت داشته باشیم حتی در شرایط سخت هم می توانیم چیزها و فرصت های خوب را ببینیم و از آنجایی که مثبت اندیشی ریشه در ایمان به حکمت و عدالت خداوند دارد، اگر معتقد باشیم که خداوند مهربان و حکیم است، سختی ها را راحت تر تحمل می کنیم. کافی است به جای شکایت از مشکلات، بر نعمت ها و عنایت خداوند تمرکز کنید.
منبع: www.khabaronline.ir