محل مار و نیش عقرب ؛ با تیغ یا مکیدن چه باید کرد؟



علی حسن رحمان ، متخصص مسمومیت و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی Ahvaz Jundishapur ، گفت: “وجود گرمای هوای زیاد در بیشتر ماه های سال پایه و اساس حیوانات وریدی بالا مانند مارها و عقرب است.”

ایسنا در یک خبرنامه نوشت: وی توضیح داد: آغاز فصل نیش معمولاً از هفته دوم آوریل است و اوج آن در ماه مه و ژوئن دیده می شود. نیش در ماه ژوئیه کاهش می یابد و ممکن است در ماه آگوست به دلیل شرایط آب و هوایی دوباره افزایش یابد. البته در ماه سپتامبر و اکتبر نیش هایی وجود دارد ، اما شدت آن کمتر است. بین 5 تا 5 درصد از نیش های مار و عقرب کشور در خوزستان رخ می دهد. حتی در فصول سرد مانند پاییز و زمستان ، ما برای مارها یا عقرب در بیمارستان بستری هستیم.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی Ahvaz Jundishapur گفت: معمولاً 5 تا 6000 بیت در سال در کل کشور وجود دارد که از این تعداد حدود 6000 به خوزستان اختصاص داده شده است. بیمارستان Ahvaz Razi یک مرکز ارجاع نیش های بزرگسالان در استان است و روزانه 2 تا 5 مار یا عقرب دارد. استان خوزستان یکی از استانهای ارجاع این کشور در این زمینه است.

متخصص مسمومیت همچنین گفت: فعالیت های عشایری ، حومه شهر ، کشاورزی و مشاغل در فضای باز مانند ساخت و ساز و فعالیت در ساخت و ساز باعث افزایش تماس مستقیم افراد با این حیوانات می شود و حضور در محیط های طبیعی خطر قرار گرفتن در معرض مارها ، عقرب ، عنکبوت و زنبور را افزایش می دهد.

یکی از اعضای دانشگاه علوم پزشکی Jundishapur در Ahvaz در مورد گونه های مهم و خطرناک عقرب در خوزستان توضیح داد: همه عقرب ها مسمومیت دارند ، اما در بین آنها ، سه گونه از نظر شدت از اهمیت بیشتری برخوردار هستند که دو مورد از آنها بسیار خطرناک است. خطرناک ترین گونه عقرب است که زرد و دارای چنگال های سیاه است. این کشنده ترین عقرب در ایران و حتی در جهان است و بیش از 2 ٪ از مرگ و میر مبتنی بر عقرب در کشور مربوط به این نوع است.

وی گفت: “شایع ترین نیش ها توسط عقرب توسان رخ می دهد ، که زرد است ، اما خطر مرگ ندارد و اغلب باعث ایجاد علائم موضعی مانند درد و التهاب می شود.”

دکتر رحمان گفت: سیاه عقرب گونه دیگری از عقرب ها است که بیشتر در کودکان خطرناک است و می تواند باعث تشنج و مرگ و میر در کودکان شود. در بزرگسالان ، این عقرب باعث اسپاسم شدید عضلات می شود ، اما تا به امروز ما در استان مرگ نداشته ایم.

کارشناس مسمومیت گفت: برخلاف درک عمومی ، رنگ یا اندازه عقرب شدت زهر را تعیین نمی کند. یک عقرب زرد کوچک ممکن است کشنده باشد ، در حالی که عقرب بزرگ سیاه فقط می تواند فقط باعث درد محلی شود.

دانشیار دانشگاه علوم پزشکی Jundishapur در Ahvaz همچنان به خصوصیات زهر و علائم حیاتی نیش اشاره کرد و گفت: “سم عقرب گادیم گلبول های قرمز را از بین می برد ، به طوری که ادرار بیمار کاملاً خون است و هیچ تفاوتی با کیسه خون ندارد و سپس اختلال انعقاد ، نارسایی کینی.

وی افزود: “آنچه مهم است این است که در بسیاری موارد نیش قابل رویت نیست و علائم اساسی مانند درد یا تاول دیده نمی شود و عوارض سمی تا 4 ساعت به نظر می رسد.” بنابراین ، در این شرایط تأکید می شود که بیمار باید در بیمارستان بستری شود حتی اگر علائم خفیف باشد.

دکتر رحمان نیز در مورد مارهای مسموم مشترک توضیح داد: در ایران ، 5 ٪ از مارها سمی نیستند. اما Echis Carinatus رایج ترین مار مسموم در ایران است. این مار کوچک به طول 1 تا 2 سانتی متر ، بسیار پرخاشگر و با مقیاس مقیاس ها صدای هشدار دهنده ایجاد می کند.

وی گفت: گونه های دیگر شامل گرزمار ، افی زنجانی ، داماوندی افی ، مار شاخدار ، دم -بابی و سیستان و بلوچستان کبرا است. مار جعفری گرچه از نظر اندازه کوچک است ، اما علت بیش از 5 ٪ نیش های خطرناک در کشور است.

یکی از اعضای دانشکده دانشگاه علوم پزشکی Ahvaz Jundishapur در مورد اقدامات اولیه برای با نیش های موجود بیان شده است: در صورت امکان ، برای شناسایی مراکز پزشکی ، عکس یا نمونه ای از حیوان (با ایمنی) ارسال کنید. حیوان را از بدن جدا کنید. زیرا ممکن است چندین بار نیش بزند. در این شرایط ، فرد مجروح ، به ویژه کودکان را آرام کنید و اندام گزیده را در حال حرکت و پایین تر از سطح قلب نگه دارید. جواهرات یا لباس های تنگ را از اندام آسیب دیده جدا کنید.

دکتر رحمان همچنین توصیه کرد: هرگز تیغ هرگز یا نیش نزنید ، زیرا زهر به سرعت آزاد می شود و این کمکی نخواهد کرد. از فشرده سازی ، فشار دادن یا بستن محکم عضو نیش خودداری کنید. این اقدامات می تواند آسیب را افزایش دهد.

“هرگونه علائم غیر طبیعی مانند درد شدید ، تورم ، خارش ، کبودی ، تغییر رنگ ادرار یا مشکلات تنفسی باید به عنوان زنگ در نظر گرفته شود ، و اگر شخصی مار یا عقرب را نمی شناسد ، باید بلافاصله به مرکز بهداشت برود ؛ تأخیر در ارجاع مهمترین علت مرگ است.

وی گفت: در کلیه مراکز پزشکی پادزهر وجود دارد ، اما مراکز اصلی ارجاع در استانهایی مانند خوزستان ، بیمارستان رازی برای بزرگسالان و ابو دورا برای کودکان است.

به گفته وبدا ، دکتر رحماني به افراد در مورد راه هاي جلوگیری از نياسي توصیه كرد: هنگام كار در فضای باز ، شما باید از پوشش محافظ ، دستكش ، چکمه و لباس استفاده كنید و قبل از پوشیدن کفش یا لباس ، آن را به خوبی بررسی كنید. البته نگرانی زیادی در مناطق آپارتمان وجود ندارد ، اما در ویلاها و خانه های روستایی باید آگاه تر باشید. همچنین تأکید می شود که هنگام نیش توسط مار یا عقرب ، از خود درمانی خودداری کنید. از آنجا که عمل اشتباه می تواند آسیب را شدیدتر و سخت تر کند.

223217



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 8877

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *