
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانتقریباً 20 سال پس از تاجگذاری آقا محمدخان قاجار در تهران و انتخاب این شهر به پایتختی، بنای مسجد شاه فعلی (امام خمینی (ره)) روی زمین گذاشته شد. در واقع علت ساخت این مسجد نذری بود که آسیه خانم مادر فتحعلی شاه برای به سلطنت رسیدن پسرش کرد.
همشهری نوشت: مسجد امام خمینی (ره) پژوه به گفته علی رضازمانی، تهران یکی از زیباترین مساجد چهار ایوانی و کاملترین نوع مساجد ایرانی است که ۱۱ هزار متر مربع مساحت دارد. بنای این مسجد مربع شکل چرخشی نسبتاً ملایمی به سمت قبله دارد. معماری آن دارای صحن مرکزی، گنبد، شبستان های ستون دار، چهار ایوان در چهار گوشه، رواق ها، دروازه های شمالی، شرقی و غربی است.
این تهران شناس وجود ساعت آفتابی برای تعیین طول روز و جهت قبله در وسط صحن مسجد را از دیگر ویژگی های معماری دومین بنای قدیمی تهران ذکر می کند و می گوید: در کنار حوض در در وسط صحن مسجد، یک پایه سنگی وجود دارد که نشانی کوچک بر روی آن جهت نشان دادن قبله وجود دارد خورشید از شرق به غرب و با تشکیل یک سایه.
بزرگترین ایوان این مسجد که در شمال قرار دارد به ایوان تابستانی معروف است و در تابستان برای اقامه نماز جماعت استفاده می شد. بر فراز این ایوان، گلدسته های کاشی کاری شده، منظره زیبایی به مسجد داده است که نظر هر رهگذری را به خود جلب می کند. بنا بر تعریف تاریخی بنای گنبد در قسمت جنوبی مسجد قرار دارد و این گنبدها از دو قسمت تشکیل شده است. همچنین در این مسجد دو نمازخانه در قسمت گنبد آن ساخته شده است. وجود منبر 12 پله ای مسجد که از سنگ مرمر ساخته شده است از دیگر جاذبه های مصلی امام خمینی (ره) است.
منبع: www.khabaronline.ir