
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغان،حجت الاسلام بلدستیان کارشناس مرکز تخصصی مهدویت در نشستی که به همت مرکز مهدویت دانشگاه معارف اسلامی قم با موضوع «وقایع اخیر سوریه و تطبیق آن با روایات آخرالزمانی» برگزار شد، گفت: در یک نگاه کلی. نشانه های قیام امام مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به دو دسته تقسیم می شوند: نشانه هایی که بیش از یک سال از قیام فاصله دارد. و نشانه هایی که کمتر از یک سال با آنها فاصله دارد.
بر اساس روایت تسنیم، نشانه های دسته اول را می توان «نشانه های دور از قیام» و دسته دوم را «نشانه های نزدیک» و ملحق به ظهور و قیام آن حضرت دانست.
نشانه های دور از قیام امام مهدی (عج)
وی افزود: از نشانه های قیام می توان به حوادثی اشاره کرد که برخی از آنها رخ داده است، مانند سقوط حکومت امویان، قیام ابومسلم خراسانی، جنگ های صلیبی که مدت ها به طول انجامید، قیام زنگیان، تعطیلی حکومت بنی امیه. پلی که بغداد را به بغداد وصل می کند و سیل. آب فرات وارد کوچه ها و خانه های مردم شده است. همچنین اختلاف در حکومت بنی عباس نیز یکی از این نشانه هاست. این وقایع با سرنخ ها و شواهد بیشتری همراه است و در کتاب هایی مانند «ارشاد» شیخ مفید رحمت الله الهی و «تحلیل تاریخی نشانه های ظهور» تألیف مصطفی صادقی به تفصیل شرح داده شده است. این نشانه ها را می توان فرض دانست و روایاتی در ارتباط با آنها وجود دارد. نشانه های قیام چیست؟ امیدبخشی، جلوگیری از یأس و ناامیدی، تقویت اصل این اعتقاد.
گروه دیگری از نشانه های دور از قیام را می توان «نشانه های وقوع مشکوک» نامید. این اصطلاح اشاره به نشانه هایی دارد که در روایات آمده است و وقتی به آنها نگاه می کنیم می بینیم که کم و بیش در جامعه ما وجود دارد. با نگاهی به گذشته، متوجه می شویم که این نشانه ها قبلاً به نوعی وجود داشته اند. این امر باعث می شود که نتوانیم با قاطعیت بگوییم که آیا این وقایع همان مواردی است که امام باقر (علیه السلام) ذکر کرده است یا ممکن است در آینده رخ دهد. این عدم قطعیت در تشخیص دقیق زمان و مصداق این علائم، آنها را به عنوان علائم مشکوک وقوع معرفی می کند.
برخی از نشانه های آخرالزمانی با زمان حال سازگار هستند
وی با ذکر نمونه ای گفت: شیعه و سنی این روایت را از امام صادق یا امام باقر علیه السلام نقل کرده اند که از امام پرسیدند قیام اهل بیت شما کی قیام می کند؟ حضرت می فرمایند: «إِنَّ الْأَرْجُ الْأَنْسَابِ وَ الْأَنْسَ بِالْأَرْسَ» یعنی زمانی می رسد که مردان به شکل زنان و زنان به شکل مردان در می آیند. همچنین اشاره می کنند که «امات الناس الصلات» به معنای ترک نماز توسط مردم و «رکبت ذوات الفرجه» یعنی سوار شدن زنان بر ارابه های زین شده که امروزه می توان آن را به دوچرخه، موتور و وسایل مدرن تعمیم داد. . . اکنون که به این نشانه ها نگاه می کنیم، در جامعه وجود دارد. اما به طور قطع نمیتوان گفت که آیا این حوادث دقیقاً همان مواردی است که امام باقر (علیهالسلام) ذکر کرده است یا ممکن است در آینده به گونهای دیگر رخ دهد.
حجت الاسلام بالادستیان افزود: آیت الله مکارم شیرازی در کتاب «حکومت جهانی مهدی علیه السلام» 50 مورد از این نشانه ها را برگزیده و به عنوان نشانه های ظهور مطرح کرده است. من معتقدم این نشانه ها تصویری از جامعه آخرالزمانی را برای ما ترسیم می کنند. روایت اصلی در کتاب شریف کافی جلد 8 حدیث شماره 7 آمده است که وضعیت جامعه ای را که ظهور امام مهدی در آن رخ می دهد به تصویر می کشد. می گوید: وقتی همه جا ظلم می بینی، انگار قرآن فرسوده شده، برای مردم کهنه شده، دین خدا مثل ظرف است و واژگون شده است. وقتی می بینی اهل باطل از اهل حق جلوترند، مردان با مردان ازدواج می کنند، زنان با زنان ازدواج می کنند، اهل ایمان سکوت را انتخاب می کنند، کوچکترها به بزرگترها احترام نمی گذارند. جالب است که برخی از این موارد حتی در ادیان دیگر به عنوان نشانه های ظهور منجی بیان شده است.
وی ادامه داد: در جوامع آخرالزمانی شرایط به گونه ای می شود که بسیاری از ارزش های اخلاقی و دینی تحت تأثیر قرار می گیرد. در این شرایط مواردی مانند حفظ احترام در خانواده، مهربانی، چاپلوسی، گسترش فساد و گناه و ناتوانی در پیشگیری از رفتارهای ناسالم به وضوح دیده می شود. شرب خمر علنی می شود و راه کار خیر بسته می شود در حالی که ارتکاب گناه به راحتی امکان پذیر است. رشوه خواری در بین مقامات دولتی رواج دارد و پست های حساس به حراج گذاشته می شود. غیرت مردان از بین رفته و سرگرمی های ناسالم به طور گسترده ای گسترش یافته است. در این شرایط هیچکس نمی تواند دیگران را از این رفتارها باز دارد و مساجد به زیورآلات مزین می شود. در این میان حج هم محلی برای کسب و کار و کسب درآمد می شود نه عبادت خدا. بسیاری از کسانی که به حج می روند به دلایل مختلف از جمله تجارت یا رفع خجالت این سفر را انجام می دهند و در این بین نام خدا فراموش می شود. کسانی که به دنبال کسب درآمد حلال هستند مورد سرزنش قرار می گیرند و کسانی که به دنبال مال حرام هستند تشویق می شوند. در چنین شرایطی آلات بازی در مکه و مدینه آشکار می شود و نمونه های مختلفی از این فساد در طول تاریخ ذکر شده است.
این کارشناس مهدویت با بیان اینکه شرایط آخرالزمان به صراحت در روایات بیان شده است، افزود: به عنوان مثال در حدیثی آمده است که وضعیت به گونه ای است که مردم صبح با ایمان از خانه خارج می شوند اما وقتی به خانه برمی گردند در عصر، از ایمانشان خبری نیست. نیست این به خوبی نشان می دهد که در آخرالزمان فضای خانه از بیرون حتی ناامن تر می شود و این به دلیل تأثیرات فضای مجازی و ماهواره ها است که در دنیای امروز به وضوح قابل مشاهده است. امام صادق (علیه السلام) مسلمانان را در چنین مواقعی توصیه می کند که دین و ایمان خود را حفظ کنند و به گونه ای رفتار کنند که از این گروه ها دوری کنند.
نشانه های قیام؛ قطعیت ها و عدم قطعیت ها
حجت الاسلام بالادستیان گفت: اما نشانه هایی که نزدیک به قیام است شامل دو دسته می شود: علائم یقینی و علائم غیر حتمی. در مورد برخی از نشانه ها، اهل بیت علیهم السلام تصریح کرده اند که این نشانه ها قطعی و غیر قابل تغییر است. این پنج نشانه عبارتند از: خروج سفیانی، خروج یمانی، خودکشی زکیه، خسف بیداء و ندای بهشتی. در مورد علائم غیر یقینی، احتمال بداء وجود دارد، یعنی ممکن است به دلیل تغییر شرایط، این علائم به وجود نیاید یا به شکل دیگری ظاهر شود. اما در روایات متعددی علائم خاصی به تفصیل بیان شده است. مثلا خروج سفانی و یمانی در ماه رجب از قیام حضرت مهدی (عج) ندای آسمانی در ماه مبارک رمضان شنیده می شود و قتل زکیه در 25 ق. ذی الحجه، درست 15 شب قبل از قیام حضرت مهدی (عج). در این واقعه رسولی از حضرت مهدی (عج) در مسجد الحرام تلاوت می کند و خائنان به حرمین شریفین او را در حرم مطهر به شهادت می رسانند و ذبح می شود و سرش را برای سفیانی که دشمن آن حضرت است می فرستند. امام مهدی که در بیت المقدس حضور دارد. یا مثلاً قیام هایی مانند ظهور خراسانی، حسنی و شعیب بن صالح ممکن است اتفاق بیفتد، اما ممکن است رخ ندهد.
وی افزود: در روایات آمده است که قیام امام مهدی (عج) از عاشورای ماه محرم آغاز می شود. این موضوع با زمان خودکشی زکیه و فاصله 15 روزه آن تا عاشورا مطابقت دارد. همچنین یکی دیگر از نشانه های مطمئن فرو رفتن لشکری از لشکر سفانی به قدرت الهی در دل زمین است. این لشکر پیش از هر اقدامی قصد محاصره امام مهدی (علیه السلام) در مکه را دارد، اما به خواست خدا این نقشه به نتیجه نمی رسد.
خروج سفانی از مسلمات ظهور است
این کارشناس مهدویت خروج سفیانی از یقین ظهور را معرفی کرد و گفت: یکی از نشانه های قیام قریب الوقوع امام مهدی علیه السلام که در روایات معصومین به عنوان یقین ذکر شده است، خروج سفیانی ائمه احادیث مربوط به سفیانی دارند و روایات متعددی در این زمینه از پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم تا امام مهدی علیه السلام وارد شده است. از میان ائمه معصومین فقط امام حسن مجتبی، امام حسین، امام جواد و امام هادی علیهماالسلام حدیثی در مورد این علامت ندارند، اما سایر ائمه معصومین درباره سفانی صحبت کرده اند. این احادیث در منابع شیعه و سنی جمع آوری شده است و تعداد آنها بسیار است. در برآورد اولیه بیش از 200 روایت در این زمینه وجود دارد که در کتب معتبر شیعه و سنی ثبت شده است.
منبع: www.khabaronline.ir