
نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانیکی از باورهای ایرانیان باستان، اعتقاد به الوهیت ایزد میترا، نور و خورشید بود. در کتاب اسلام و عقاید و آراء بشری در صفحه 385 آمده است:
«طبق تحقیقات بسیاری از دانشمندان، ایرانیان باستان به تعدد #خدایان معتقد بودند و مهم ترین خدایان آنها آگنی یا الهه آتش و دیگری ایزدبانوی طبیعت و صاعقه و #میترا یا ایزدبانو است. نور و خورشید و وارونا یا الهه آسمان و آناهیتا یا الهه آب بوده است…
ایرانیان باستان اولین شب زمستان را به عنوان شب یلدا می پرستیدند زیرا معتقد بودند در آن شب ایزدبانو میترا و خورشید دوباره زنده می شوند و دوباره متولد می شوند.
دهخدا می نویسد: کلمه یلدا سریانی است و به معنای تولد است، چون ایرانیان شب یلدا را شب تولد میترا (الهه) می دانستند، آن را با تلفظ سریانی آن پذیرفتند.
از دیدگاه اسلام، مراسم شب یلدا به گونه ای است که اگر آن مراسم با اعتقاد به الوهیت میترا و الهه خورشید و تأثیر مستقل آن همراه باشد، بی شک اقدامی مردود است که رفع می کند. فردی از دایره اسلام، اما اگر به عنوان جشن بلندترین شب سال، بد نیست به این بهانه دید و بازدید و مرحمت کرد.
مفسر معروف آیت الله جوادی آملی در مفاتیح الحیه صفحه 758 می نویسد:
یکی از سنت های شب یلدا شب نشینی و دید و بازدید و صلوات رحم و استفاده علمی از فرصت آن با طرح مسائل علمی و تاریخی و خواندن اشعار به ویژه شعر حافظ و خواندن اشعار حافظ و احادیث دیگر است. یعنی شایسته است مؤمنان با زوایای زندگی و زندگی معصومین در جهت معنوی و علمی آشنا شوند. رشد و کمال در چنین فرصت هایی.
اگرچه برخی معتقدند تعظیم در این شب قابل قبول نیست، زیرا ریشه این تعظیم و تکریم به رویه ایرانیان باستان و اعتقاد نادرست آنان به ایزدبانو میترا و خورشید برمی گردد و در روایات آمده است که مسلمان نباید خود را با ملحدان و منحرفان همراه کند. اقدامات خاص آنها را شبیه سازی و انجام دهید.
منبع: www.khabaronline.ir