نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانکتاب های دست نویسی که هنرمندان مسلمان در طول تاریخ خلق کرده اند، میزان ارادت به پیامبر اسلام (ص) را نشان می دهد.
در تاریخ هنر ایران، ارادت به پیامبر اسلام و ائمه اطهار پیشینه طولانی دارد. هنر نگارگری اسلامی با این مضامین گره خورده است و نقاشان در دوره های مختلف تاریخی سعی در به تصویر کشیدن وقایع مربوط به این پیامبر و خاندانش داشته اند. پیامبر اسلام (ص) یکی از چهره های شاخص هنر و ادبیات ایران است و حضور ایشان در جنگ ها و فتوحات، ولادت و معراجش از جمله مضامینی است که بسیار مورد توجه قرار گرفته و با قلم های مختلف به تصویر کشیده شده است. اما خلق تصاویر پیرامون حضرت محمد (ص) فقط مختص ایرانیان نیست. مسلمانان سایر کشورها در طول قرون متمادی روایات مربوط به پیامبر اسلام را در کتب مختلف به تصویر کشیده و آثار مذهبی با ویژگی های تصویری خاص کشور خود خلق کرده اند.
سفره ولادت حضرت محمد (ص) از کتاب سیرالنبی
سفره ولادت حضرت محمد (ص) از کتاب سیار النبی حماسه ترکی درباره زندگی پیامبر اسلام. ساخت این کتاب چند جلدی که قرار بود کامل ترین تصویر از زندگی پیامبر را در قرن شانزدهم ارائه دهد، در زمان سلطان مراد سوم آغاز شد و در زمان جانشینی وی به پایان رسید. جلدهای مختلف این کتاب در موزه توپکاپ، کتابخانه عمومی نیویورک و موزه هنرهای ترکی و اسلامی استانبول نگهداری می شود.
گفتگوی موسی، محمد و جبرئیل در بخش هنر اسلامی موزه برلین
«گفتگو بین موسی، محمد و جبرئیل» در بخش هنرهای اسلامی موزه پرگامون، برلین، آلمان قرار دارد. این اثر متعلق به اواخر قرن شانزدهم است. احتمالاً در زمان سلطان مراد سوم عثمانی است و با جوهر، گواش روی کاغذ و تذهیب تهیه شده است. این صفحه از یک نسخه خطی، حضرت موسی، محمد (ص) و فرشته جبرئیل را در حال گفتگو با یکدیگر در بهشت نشان می دهد. پشت سر آنها پنج ابر است که فرشتگان بر آنها نشسته اند. متن این صفحه که به ترکی عثمانی نوشته شده است، بیانگر بحثی درباره تعداد نمازهای یومیه است.
نقاشی خطبه پیامبر از آثار اواخر قرن شانزدهم
تابلوی «خطبه پیامبر اکرم (ص)» از یک کتاب خطی مصور متعلق به اواخر قرن شانزدهم و منسوب به ترکیه یا عراق است. این اثر با جوهر، آبرنگ مات و طلا بر روی کاغذ خلق شده است و در این تصویر پیامبر اکرم در حال موعظه بر روی منبر با همراهی امام علی(ع) و فرزندانش امام حسن(ع) و امام حسین(ع) بر روی منبر دیده می شود. سمت چپ او واقع شده است. شخصیت های مقدس با هاله های شعله ور خود مشخص می شوند و توجه مخاطب را به خود جلب می کنند. در متن آمده است که این صحنه در داخل مسجد مدینه رخ می دهد. این اثر در موزه متروپولیتن نگهداری می شود.
محمد (ص) با پیامبران در بهشت از کتاب خاتم محمد (ص) در هرات
محمد (ص) در بهشت با حضرت اسماعیل، اسحاق و لوط ملاقات می کند. از کتاب ختم محمد (ص) که در سال 1436 در هرات افغانستان نوشته شده و اکنون در کتابخانه ملی انجیل پاریس نگهداری می شود.
معراج حضرت محمد (ص) در باغ سعدی در سال 1514م
نقاشی معراج معراج حضرت محمد (ص) به آسمان سوار بر اسبی براق. این نقاشی در صفحه ای از نسخه ای از بوستان سعدی به تاریخ 1514 میلادی دیده شده است. نقاش این اثر ناشناخته و خطاط آن سلطان محمد نورالله است.
اولین مکاشفه از تواریخ سال 1425
«اولین وحی و دعوت محمد (ص) به نبوت» از مجمع التواریخ در حدود سال 1425 و منسوب به افغانستان و هرات امروزی است. این اثر با آبرنگ، نقره و طلا روی کاغذ مات نقاشی شده است. در این تابلو فرشته جبرئیل بر پیامبر اکرم (ص) ظاهر می شود و از او می خواهد که کلام خدا را منتشر کند. او اولین آیات الهی را به محمد(ص) منتقل کرد که کتاب مقدس مسلمانان یعنی قرآن شد.
منبع: www.khabaronline.ir