واکنش وزارت بهداشت به نابینایی 9 نفر در یک روز: بسیاری از دستگاه ها از نوع یک بار مصرف نیستند/ نماینده مجلس: نام تجهیزات پزشکی یکبار مصرف خود گویاست.


به نقل از یوبیک آنلاین، «خسرو صادق نیت» مشاور وزیر بهداشت و سرپرست وزارت بهداشت در گفت و گو با خبرنگار ایلنا درباره بخشنامه سال 1396 معاونت پزشکی وزارت بهداشت در خصوص استریل سازی و استفاده مجدد از برخی تجهیزات پزشکی. وی ضمن تایید بی خطر بودن فرآیند عقیم سازی در بیمارستان های ایران، گفت: سرنوشت این امر را باید از معاونت درمان پیگیری کنید اما آنچه مسلم است این است که بیمارستان اجازه ندارد بدون عقیم سازی عمل کند.

مشاور وزیر بهداشت و سرپرست وزارت بهداشت ادامه داد: دستگاه های مختلف بسته به جنسیت و نوع (پلاستیکی و غیر پلاستیکی) به روش های مختلف و با دستگاه های مختلف استریل می شوند. یک نشانگر روی این دستگاه ها وجود دارد که تغییر رنگ آن در طی مراحل استریلیزاسیون نشان دهنده استریل بودن دستگاه داخل پک است. در صورت عدم وجود علامت، حتی اگر فرآیند استریلیزاسیون انجام شده باشد، دستگاه استریل تلقی نمی شود و مجاز به استفاده از آن نیست. اگر بسته ای باز شود، حتی اگر از آن استفاده نشود، علامت استریل نخواهد داشت و استفاده از آن ممنوع است.

رئیس سابق بیمارستان امام خمینی(ره) تصریح کرد: بنابراین هم دستگاه ها در هنگام استریل شدن در بسته بندی مخصوص قرار می گیرند و هم باید علامت خاصی وجود داشته باشد که حتی تاریخ داشته باشد و مشخص کند که دستگاه استریل شده چقدر استریل و قابل استفاده می ماند.

آیا استریل کردن مکرر برخی از وسایل پزشکی علمی است؟

وی در پاسخ به این سوال که آیا این عقیم سازی وسایل پزشکی علمی است؟ وی بیان کرد: بسیاری از دستگاه ها یکبار مصرف نیستند و تا زمانی که قابل استفاده هستند آنها را استریل کرده و مرتب استفاده می کنیم.

مشاور وزیر بهداشت و سرپرست وزارت بهداشت درباره ارتباط این موضوع با حادثه رخ داده در بیمارستان نقا توضیح داد: به طور کلی عفونت های بیمارستانی علل مختلفی دارد که یکی از آن ها می تواند خطای انسانی باشد.

وی در توضیح این موضوع گفت: در روال بیمارستان ها خطاها به حداقل می رسد و در بررسی های بعدی خطا کشف می شود و با چند روش از آن جلوگیری می شود تا با یک خطا فرد دچار عوارض نشود. اما به هر حال خطای انسانی در تمامی فعالیت هایی که با دخالت انسان انجام می شود رخ می دهد و احتمال وقوع این خطا در ارائه خدمات پزشکی وجود دارد.

وی ادامه داد: اما سیستم به گونه ای طراحی شده که این به حداقل برسد و ما در وزارت بهداشت و بیمارستان ها سیستمی برای بررسی و شناسایی ریشه خطا و رفع علت و جلوگیری از تکرار آن داریم.

واکنش وزارت بهداشت به نابینایی 9 نفر در یک روز: بسیاری از دستگاه ها یکبار مصرف نیستند / نماینده مجلس: نام

بخشنامه «استفاده مجدد از تجهیزات پزشکی» در بیمارستان ها که در سال 1396 ابلاغ شد

همایون سامیه نجف آبادی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفت وگو با خبرنگار ایلنا درباره بخشنامه سال 1396 معاونت بهداشتی وزارت بهداشت در خصوص عقیم سازی و استفاده مجدد از برخی از لوازم پزشکی، گفت: نام «لوازم یکبار مصرف پزشکی» است. خود توضیحی است؛ اکثر وسایل یکبار مصرف مانند سرنگ، آنژیوکت و غیره را نمی توان استریل کرد. این باید یک وسیله فلزی، بدون منافذ و مجاری باشد که بتواند خون، سایر محصولات یا بافت را در خود نگه دارد تا بتوان آن را استریل کرد. نمی دانم منظور این بخشنامه چیست. من در آن زمان چنین بخشنامه ای را به یاد دارم، اما شک دارم که اجرا شده باشد.

آیا استفاده مجدد از برخی وسایل پزشکی می تواند یکی از عوامل احتمالی فاجعه در بیمارستان باشد؟

نجف آبادی در واکنش به اینکه ممکن است مفاد بخشنامه مذکور منجر به فاجعه در بیمارستان شده باشد، گفت: چیزی که از درمانگاه می دانم این است که کلینیک بسیار بالا و گران قیمتی است و مراجعین آن افرادی با وضعیت بسیار بالا هستند. وضعیت مالی آنها خوب شکل می گیرند و نیازی به چنین کاری نیست و به نظر من انجام چنین کاری غیرمنطقی است.

وی ادامه داد: البته وقتی چیزی بخشنامه می شود برای همه بیمارستان ها قابل اجرا است. اما در اینجا دو مسئله وجود دارد. اولین موضوع شاید این باشد که مشکلات مالی بیمارستان های دولتی ایجاب می کرد که چنین بخشنامه ای صادر شود. البته من ندیده ام اما یادم هست که چنین چیزی وجود داشته است.

نابینایی 9 نفر در یک روز بی سابقه است

وی با تاکید بر اینکه نابینا شدن 9 نفر در یک روز بی سابقه است، گفت: قرار است همه این موارد در کمیسیون مطرح شود و بررسی کامل از آنها انجام شود. اگر هم چنین بخشنامه ای وجود داشت، غفلت مسئولان بیمارستان را پاک نمی کند. حتی اگر این کار را می کردند، باید مطمئن می شدند که همه مجموعه ها کاملاً استریل و قابل استفاده هستند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پاسخ به اظهارات مسئولان وزارت بهداشت و نظام پزشکی مبنی بر اجتناب ناپذیر بودن چنین حوادثی و تشبیه آن به خطای رانندگی، گفت: از یک سو می توان گفت: که قصور پزشکی اتفاق می افتد، اما من هرگز نشنیده ام که هر روز در یک درمانگاه به دلیل سهل انگاری، 9 نفر نابینا شوند. این بی توجهی بسیار بزرگ است و مسئولان بیمارستان باید پاسخگوی آن باشند.

47236



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7217

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *