وقتی دروغ با توجیه و فحش منتشر می شود



نقل از کردن پایگاه اندیشه و فرهنگ مبلغانمدرنیزاسیون در جهان اسلام در تمام ابعاد زندگی مسلمانان ظاهر شد.

مهر نوشت: از جلوه های آن می توان به توجه جدی به منابع اسلامی و نگاه نو به این منابع و اساسا حرکت بازگشت به مبانی غنی اسلامی اشاره کرد. کتاب نهج البلاغه که مجموعه ای از سخنان و مکاتبات امیرالمومنین علی (ع) است، به دلیل مفاهیم و موضوعات سیاسی خود منبعی برای حکمت اصول سیاسی اسلام است که دارای توجه همه را جلب کرد میرزای شیرازی و محمد عبده از پیشگامان توجه به نهج البلاغه هستند. نهج البلاغه در انقلاب مشروطه نقش جدی داشت و این نقش برجسته نهج البلاغه را می توان در کتاب مهم تنبیه الامامه و تنزیه المله آیت الله نائینی به خوبی مشاهده کرد. آیت‌الله مرتضی مطهری در کتاب نهضت‌های اسلامی در صد سال اخیر درباره تأثیر نهج‌البلاغه بر کتاب میرزای نایینی می‌گوید: «انصافاً هیچ‌کس تفسیر دقیقی از عملی، اجتماعی و سیاسی نمی‌دهد. توحید اسلام و علامه بزرگ و مجتهد میرزا محمد حسین نایینی. با ادله و شهادت ثابت شده، از قرآن و نهج البلاغه، در کتاب ذوقیمت تنبیه علما و تنزیه الملا نگفته است.

توجه مجدد به نهج البلاغه مصادف با آغاز نهضت اسلامی در اوایل دهه چهل و با تأکیدات امام خمینی (ره) و تلاش اندیشمندان، پژوهشگران و فعالان نهضت اسلامی از جمله آیت الله طالقانی، آیت الله خامنه ای، شهید است. مطهری، محمدرضا حکیمی، محمدتقی شریعتی و علی شریعتی و … که در نهضت اسلامی حضور جدی داشتند. در ایران معاصر از نهج البلاغه برای دستیابی به اصول حکمت سیاسی اسلامی استفاده شد.

وی در سلسله نقل از ها و مباحث «بازگشت به نهج البلاغه» به تبیین و تحلیل مسائل مربوط به این کتاب شریف و معارف آن می پردازد. آنچه در ادامه می خوانید قسمت بیستم این مجموعه است:

حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع محقق نهج البلاغه در خصوص نامه 69 نهج البلاغه مربوط به نامه امیرالمومنین(ع) به حارث حمدانی است که در آن به توصیه های عرفانی و اخلاقی به حارث حمدانی می پردازد. او را، و در بخشی از آن می فرماید: و یستحی منها فی العلنیه. از هر کاری که در خفا انجام می شود، اما آشکارا باعث شرمساری می شود، دوری کنید. یکی از گرفتاری های اکثر ما این است که با وجود اینکه در تئوری خدا را حاضر و ناظر بر اعمال می بینیم و به جای او تعقل می کنیم، چون خدا مادی نیست، جایی برای او پنهان نیست، اما بر خلاف این عمل می کنیم. .

حجت الاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع پژوهشگر نهج البلاغه درباره نامه 69 نهج البلاغه گفت: همه چیز در پیشگاه و شهادت خداوند است. پیامبر در حکمت 324 نهج البلاغه می فرماید: «از معصیت خدا در خلوت بترسید که گواه حاکم است». در خلوت از نافرمانی خدا بپرهیز، زیرا کسی که گواه است داوری می کند. یعنی در خلوت خود از گناهان خدا بترسید زیرا خداوند که در خلوت شاهد گناهان شماست در قیامت قضاوت می کند و گناهان شما آشکار می شود. برخی در خلوت گناهان را کوچک می کنند که پیامبر فرمودند اگر صاحبش آن را دست کم بگیرد بزرگترین گناه است، چون حضور خدا را کم می کند.

مهدوی ارفع تصریح کرد: حضرت امیر در خطبه سال 1359 وقتی می خواهند علم خدا را بیان کنند می فرمایند یعلامو عججة الوهوش فی الفلاوات و معاسی العباد فی الخلوات. خدا همان خدایی است که در صحرا بر فریاد و فریاد جانوران غلبه می کند و گناهان خود را می داند خدمتکاران در خلوت

در ادامه نامه به حارث می گویند که از شنیده هایش با مردم صحبت نکرد، پس از دروغ گفتن منصرف شد. هر چه شنیدی به دیگران بگو، همین کافی است تا تو را دروغگو بدانند. این روزها به خاطر فضای مجازی هر چه از این طرف می شنویم را بازگو می کنیم که معظم له می فرمایند یک جور دروغ است چون حرفی می زنید که درست نیست. یکی از نشانه های آخرالزمان، رواج زنا با توجیه، رواج دروغ با توجیه و سوگند بدون اضطرار است.

محقق نهج البلاغه گفت: در ادامه این نامه پیامبر اکرم می فرماید از همه کسانی که کاری داشتند روی نگردانید که من به این نادانی راضی هستم. هر چه شنیدی انکار نکن همین که تو را نادان بدانند کافی است. و اکظم الغیض و [احْلُمْ عِنْدَ الْغَضَبِ وَ تَجَاوَزْ عِنْدَ الْمَقْدِرَةِ] در برابر قدرت تجاوز کنید و در برابر خشم رویاپردازی کنید و فقط برای عواقب آن با دولت صادق باشید. خشم خود را فرو کن و در زمان قدرت عفو و بخشش کن و در هنگام غضب شکیبا باش و هر گاه توانستی از گناهان دیگران بگذر تا عاقبت به خیر شود. انسان از دو جهت عصبانی می شود. جایی که ارزش هایی مانند دین، وطن و ناموس در وسط قرار می گیرد، این عصبانیت به حق است. باید در مقابل دشمن قهر کرد زیرا نوعی ابزار دفاعی و خدادادی است. موشک سازی در جمهوری اسلامی نشانه خشم مقدس است. اما گاهی اوقات مردم به خاطر چیزهای جزئی عصبانی می شوند که این اشتباه است و معظم له فرمودند مخصوصاً وقتی قدرت گرفتید ببخشید.

مهدوی ارفع در ادامه افزود: در همان حکمت اول پیامبر می فرماید: اگر قدرت در مقابل دشمن است، شکر قدرت بر او. هنگامی که بر دشمنان خود غلبه کردید، به نشانه قدرت نسبت به آنها عفو کنید. یا اینجا که می‌گفتند در هنگام عصبانیت تواضع کن و در نامه 31 نهج البلاغه به پسرشان می‌گویند خشمت را قورت بده، من هرگز جرعه‌ای شیرین‌تر از خشمی که بلعیده می‌شود، تجربه نکرده‌ام.



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7307

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *