امام رضا علیه السلام در چه شرایط تاریخی ولایت عهدی مامون را پذیرفتند؟ شیوه و رفتار مامون در میان خلفای عباسی چگونه بود؟ حجت الاسلام والمسلمین محمود مرادیاین شرایط تاریخی را توضیح داده است. این کارشناس معارف اسلامی در پاسخ به این سوال که چرا امام رضا علیه السلام با حکومت طاغوت همراهی و تعامل کردند و حتی ولایت عهدی را در آن حکومت پذیرفتند، تصریح کرد: اولاً امام علیه السلام بر او منصوب از جانب خداوند و معصوم است; بسیاری از کارهایی که او انجام می دهد اسرار الهی است و نمی توان گفت چرا چنین رفتاری انجام داده است زیرا از درک مردم عادی خارج است و ثانیاً برای پاسخ به این سؤال باید از جنبه های اجتماعی و سیاسی آگاهی داشت. موقعیت و زمان و مکانی که امام در آن زندگی می کرد. و نیز شرایط موجود در زمان امام باید مورد بررسی و بررسی قرار گیرد. باید دید حاکمی که در مقابل امام است کیست و چگونه رفتار می کند.
مامون عالم ترین و باهوش ترین خلیفه عباسی است
حجت الاسلام مرادی با اشاره به شرایط سیاسی، اجتماعی و محیطی زندگی امام رضا(ع) تصریح کرد: ایشان در زمان یکی از عالم ترین و زیرک ترین خلفای بنی عباس، مأمون می زیستند که پس از پیروزی بر برادرش. امین تحت کنترل قرار گرفت. دادن همه عرصه های حکومت اسلامی; همچنین برای ایجاد محبوبیت برای خود و بقای حکومتش و علاوه بر مشروعیت بخشیدن به حکومت بنی عباس، تصمیم گرفت پس از مشورت با وزیر خود حکومت را به افضل آل ابی طالب بدهد.
وی ادامه داد: مامون ابتدا پیشنهاد واگذاری حکومت و خلافت را به امام رضا علیه السلام داد و نامه های متعددی به امام نوشت و از او خواست که به مرو، پایتخت آن زمان حکومت بنی عباس سفر کند و قبول کند. خلافت آن حضرت با توجه به اینکه از نقشه های مامون آگاه بود، این پیشنهاد را نپذیرفت. سرانجام مامون با تهدید و ارعاب امام (علیه السلام) را مجبور به پذیرش ولایت موعود کرد.
پذیرش ولایت احدی به دلیل تهدید
حجت الاسلام مرادی افزود: مامون همان گونه که عمر تهدید کرده بود و هنگام تشکیل شورای خلافت دستور داده بود که اگر یکی از افراد منصوب در مجلس شرکت نکرد، مامون به امام (علیه السلام) گفته بود که او را گردن می زنند. یعنی امام رضا (علیه السلام) نیز ناچار به ولایت عهدی است. قبول کن وگرنه کشته میشه در واقع پذیرش ولایت موعود توسط مامون به خاطر ارعاب و تهدید بود.
وی با بیان اینکه امام با پذیرش سوگند، توانست همه تهدیدها را به فرصت تبدیل کند و توطئه ها و نقشه های مامون را خنثی کند، تصریح کرد: از جمله این موارد، امام علیه السلام برای حفظ جان خود تلاش می کرد. و زندگی علویان. و دوستان را نگه دارید که جامعه اسلامی برای هدایت و روشنگری به حضور ائمه و شیعیان بسیار محتاج بود زیرا افکار و اندیشه های بیگانه در حال گسترش بود که کفر و الحاد را همراه خود آورد.
این کارشناس مذهبی یادآور شد: در واقع امام توانست از عباسیان اعتراف بگیرد که علویان نیز در حکومت حق و سهم دارند، زیرا بنی عباس و خلفای قبل از مامون وانمود کرده بودند که علویان حق ندارند. و در دولت شریک شوند. همچنین حضور امام در حکومت و سیاست باعث شد مردم احساس کنند که امام تنها اهل فقاهت و فتوا نیستند، اهل سیاست و حکومت هم هستند و در عمل برای ملت تلاش خواهند کرد.
امور مامون مورد تایید امام نبود
مرادی در ادامه بیان کرد: امام رضا علیه السلام با پذیرش ولایت عهدی توانست چهره واقعی مامون را برای مردم آشکار کند و زمانی که امام در آن نوشته شرایط پذیرش ولایت عهدی را بیان کردند فرمودند که ایشان. آن را به شرطی می پذیرد که هیچ گونه حذف یا نصبی انجام نشود. انجام ندادن و امر و نهی نکردن و تغییر نکردن چیزی که در حکومت بنی عباس ثبت شده بود و با این وضعیت امام نشان داد که امور مامون مورد تایید او نیست.
نقش حدیث سلسله الذهب
حجت الاسلام مرادی گفت: امام در بین راه و روزهایی که در مرو بودند با گفتار و رفتار خود و با برپایی مناظره های مختلف نشان دادند که حکومت بنی عباس و مأمون بر باطل است، به ویژه توسط بیان حدیث سلسله الذهاب که در نیشابور اتفاق افتاد. سلام هم توحید و هم امامت را بیان کرد و امامت و ولایت را حق خود دانست و تصریح کرد که حکومت مامون قانونی نیست.
وی افزود: در نهایت زمانی که مامون نتوانست به اهداف خود یعنی تخریب چهره مقدس امام برسد، مانع نفوذ امام شد. محبوبیت امام در میان مردم هر روز بیشتر می شد و چهره کوریای مامون آشکارتر می شد. تصمیم گرفت امام را با مسموم کردن او بکشد.
منبع: www.khabaronline.ir