چرا انقلاب ایران و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پیش بینی نشده بود / بعد از اتفاقات غیرمنتظره اغلب توجیه می کنند / تعصب شدید سیاه ما را نسبت به تحولات کور می کند


گروه اندیشه: در مدیریت سیستم، احتمالات غیرمحتملی که گاهی اتفاق می افتد بسیار مهم هستند. این دیدگاه در امر توسعه بسیار حیاتی است. زیرا می تواند وضعیت یک کشور را به کلی تغییر دهد. مثلا در سال 1356 که جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا به ایران آمد، در حضور شاه تاکید کرد که ایران جزیره ثبات در منطقه است. اما در دایره دانش کارتر، سیا و پنتاگون، چه موضوعی مغفول مانده بود که پس از گذشت یک سال از این پیش بینی، انقلاب در ایران رخ داد؟ مقاله زیر که خلاصه ای از کتاب سیاه قوی نوشته نسیم نیکلاس طالب با ترجمه محمدابراهیم محجوب می باشد در کانال علوم انسانی منتشر شده است و سعی دارد افراد متفکر و سیاستمداران را از خطر آگاه کند. این مقاله کوتاه زیر توجه شما را جلب خواهد کرد:

***

آیا کسانی که 100 سال پیش (1303) می زیستند تصور می کردند در سال 1357 سلطنت در ایران سقوط کند؟ آیا فروپاشی سلطنت در ایران یک قدرت سیاه بود؟ در طول تاریخ حوادث بسیار نادر، غیرقابل پیش بینی و با احتمال بسیار کم اما بسیار تاثیرگذار مانند جنگ جهانی دوم، فروریختن دیوار برلین، فروپاشی شوروی و بیماری کرونا رخ داده است که در چارچوب “نظریه قوی سیاه”.

نظریه قوی بلک چیست؟

در سال 2007، نسیم نیکلاس طالب، آماردان و تحلیلگر ریسک لبنانی-آمریکایی، نظریه سیاهی قوی را در کتاب سیاه قوی مطرح کرد. این نظریه به رویدادهایی اشاره دارد که غیرعادی و غیرمنتظره هستند، اما پیامدهای مهم و غیرقابل برگشتی دارند و ما سعی می‌کنیم وانمود کنیم که قابل پیش‌بینی بوده و به دروغ آنها را توجیه می‌کنیم. واقعیت این است که این اتفاقات نه قابل پیش بینی هستند و نه غیرمحتمل.

برای هزاران سال، مردم فکر می کردند که همه قوها سفید هستند، اما پس از مشاهده یک قو سیاه در استرالیا، باور خود را تغییر دادند و متوجه شدند که یک قو سیاه نیز وجود دارد. پذیرش این پدیده فراتر از تصور انسان بود. سیاه قوی استعاره ای برای توصیف رویدادهای بسیار شگفت انگیز و نادری است که پیامدهای ناگواری دارند.

چرا پدیده سیاه قوی رخ می دهد؟

نسیم طالب در کتاب قوی سیاه به ما یادآوری می کند که روند گذشته یک رویداد به تنهایی نمی تواند پیش بینی رویدادهای آینده را آسان کند. او به این موضوع مهم اشاره می کند که نادیده گرفتن مقادیر پرت (داده های پرت یا پرت) می تواند فاجعه بار باشد و منجر به پدیده سیاه قوی شود. داده‌های پرت به داده‌هایی اطلاق می‌شود که در پیش‌بینی رویدادها بی‌اهمیت تلقی می‌شوند، اما نقش مهمی در شکل‌گیری یک بحران یا سیاهی قوی دارند.

نسیم طالب در این کتاب می گوید همیشه باید هوشمندانه به اتفاقات و مسائلی که از پیش تعیین نشده اند فکر کنیم تا بتوانیم از بروز بحران جلوگیری کنیم و در بدترین شرایط بهترین تصمیم را بگیریم.

چرا انقلاب ایران و فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی پیش بینی نشده بود / بعد از اتفاقات غیرمنتظره اغلب توجیه می کنند / تعصب شدید سیاه ما را نسبت به تحولات کور می کند

چگونه سیاهی قوی را تشخیص دهیم؟

نسیم طالب در کتاب خود سه ویژگی را برای پدیده قوی سیاه در نظر می گیرد. او می گوید قدرت سیاه پدیده ای است که اولاغیرمنتظره، خارق العاده، غیرمحتمل و نادر است. دوما عواقب وحشتناک و جبران ناپذیری به دنبال دارد؛ و ثالثاپس از وقوع آن پدیده، افراد سعی در توجیه نادرست آن دارند.

به طور کلی هر نوع جنگ، انقلاب، کودتا یا بلایای طبیعی مانند بیماری‌های واگیر، سیل و زلزله که در پیش‌بینی‌ها و برنامه‌های کلان در نظر گرفته می‌شوند را نمی‌توان سیاه شدید دانست.

آیا پدیده سیاه قوی همیشه پیامدهای منفی دارد؟

سیاهی قوی لزوماً شامل رویدادهای منفی بعید و نادر نیست. در طول تاریخ، پدیده های مثبت و نادری مانند اختراع اینترنت و کشف پنی سیلین نیز رخ داده است که می توان آن را به قدرت سیاه نسبت داد.

همه ما در برابر پدیده قوی سیاه آسیب پذیر هستیم و اگر نتوانیم به موقع و هوشمندانه در برابر حوادث غیرقابل پیش بینی اقدام کنیم، با آسیب جدی مواجه خواهیم شد. در این شرایط ما در دام تعصب شدید سیاه افتاده ایم.

تعصب قوی سیاه چیست؟

سوگیری قوی سیاه زمانی اتفاق می‌افتد که تمایل داشته باشیم احتمال و تأثیر پدیده‌های غیرقابل پیش‌بینی و نادری را نادیده بگیریم یا آن‌ها را دست کم بگیریم. در واقع، سوگیری قوی سیاه، تمایل به نادیده گرفتن یا دست کم گرفتن تأثیر رویدادهای غیرقابل پیش بینی و نادر با پیامدهای ناگوار و تأثیرگذار است.

ما اغلب تمایل داریم که الگوهای قابل پیش بینی و منظمی را در ذهن خود به تصویر بکشیم و فراموش می کنیم که رویدادهای غیرقابل پیش بینی و نامنظم رخ خواهند داد. ما معمولا برنامه ها و انتظارات خود را بر اساس مشاهدات قبلی و آنچه اتفاق افتاده تنظیم می کنیم. تعصب شدید سیاه باعث می شود نتوانیم خود را برای تغییرات و بحران های ناگهانی آماده کنیم.

تعصب شدید سیاهان در سیاست

تعصب شدید سیاه در همه زمینه ها رخ می دهد. در سیاست، این سوگیری زمانی رخ می‌دهد که حاکمان سیاسی بر اساس ریسک‌های شناخته شده برنامه‌ریزی کنند و تصور کنند که رویدادهای آینده از الگوهای تاریخی پیروی می‌کنند. اما ناگهان یک قدرت سیاه مانند کودتا، انقلاب یا جنگ می آید و یک شبه چشم انداز سیاسی را تغییر می دهد. به دولت هایی فکر کنید که به طور کاذب به ثبات سیاسی خود اطمینان داشتند، اما ناگهان تحت تأثیر یک تحول سیاسی قرار گرفتند و در نهایت همه چیز را از دست دادند. دست دادند!

بیشتر بخوانید:
آموزش آینده نگر و بومی سازی مفهوم توسعه
چگونه توسعه با آینده نگری مرتبط است؟
216216



منبع: www.khabaronline.ir

یوبیک آنلاین
یوبیک آنلاین
مقاله‌ها: 7226

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *