
رجبعلی برزویی رئیس دانشگاه فرهنگیان در جشنواره تخصصی آموزش برتر خطاب به دانشجو معلمان گفت: در کنار تدریس، به دانش آموزان اخلاق بیاموزید، میهن پرستی را بیاموزید. مردم برخی از کشورهای اروپایی پرچم خود را از پنجره خانه خود آویزان می کنند. برزویی در بخشی دیگر از سخنان خود به اهمیت نخبگان و ورود نخبگان به آموزش و پرورش پرداخت و آینده آنها را روشن می بیند. در این حوزه اما می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چرا دانشگاه فرهنگیان نتوانسته به این اهداف دست یابد؟
*آموزش و پرورش مستلزم ایجاد موقعیت یادگیری و درک متقابل معلمان و دانش آموزان در این راستا است. این گونه است که هر دو طرف در تجربه یادگیری شرکت می کنند و در رابطه ای برابر و افقی از یکدیگر یاد می گیرند و سطح خود را ارتقا می دهند. متأسفانه به نظر می رسد در نظام آموزشی رسمی کشور همچنان یادگیری به معنای برقراری رابطه یک سویه عمودی با اعمال اختیار توسط معلم مورد توجه قرار می گیرد.
* اخلاق بیش از آموزش مستلزم روابط آزاد و مسئولانه در جامعه است. اگر دین به جای حمایت از اخلاق، با سیاست آمیخته شود و به دنبال توجیه بندگی و اطاعت شهروندان باشد، اگر آموزه های ایدئولوژیک در قالب شبه علم، عرصه را بر علم تنگ کند، اگر مسئولان نتوانند نماد صداقت و درستکاری باشند. و اگر با سقوط سرمایه اگر با کاهش اعتماد عمومی مواجه شویم، چگونه میتوان به راحتی تربیت اخلاقی را توصیه کرد؟
* ایران در دوران مدرن تجربه مصادره نظام های سیاسی را داشته است، به این معنا که با وجود برخورداری ایرانیان از عناصر ایرانی بودن، اسلام و مدرنیته امکان ادغام آزادانه آنها توسط شهروندان کمتر بوده است. واقعیت این است که در دوران پهلوی ما با مصادره اسلام به نفع ایرانیت و مدرنیته و در دوره جمهوری اسلامی با مصادره ایرانیت و مدرنیته به نفع اسلام گرایی مواجه بودیم. واضح است که بخش مهمی از افول میهن پرستی و حتی اسلام گرایی در بین ایرانیان به دلیل همین اجبارهاست.
* دانشگاه فرهنگیان برخلاف شعار جذب نخبگان در واقع مرکز تربیت معلم گلخانه ای است. سهم بالای مصاحبه های عقیدتی ـ سیاسی در پذیرش دانشجو، سخت گیری شدید در انتخاب استاد، بی تفاوتی نسبت به دانشجویان معلمان پرسشگر و دغدغه مند و تلاش برای هدایت ذهن دانشجویان به سمت آموزه های عقیدتی نمونه هایی از این دست است. نفی آشکار نخبه گرایی در این دانشگاه.
*نکته پایانی: تا زمانی که اولویت نظام تعلیم و تربیت تربیت شهروندانی متعهد، متعهد و قانون مدار نباشد، بلکه تربیت نسلی وفادار به نظام سیاسی در سایه پمپاژ ارزش های عقیدتی باشد، کاملا بیهوده است. انتظار داشته باشیم که دانش آموزانی را تربیت کنیم که دغدغه اخلاق، دانشگاهی و میهن پرستی دارند. همچنین تا زمانی که مسئولان دانشگاه فرهنگیان به طور جدی پیگیر جدایی دانشجویان از تحولات سیاسی اجتماعی جامعه و شکل گیری نوعی آموزش گلخانه ای هستند، صحبت از نخبه گرایی صرفاً یک بلوف مدیریتی محسوب می شود.
منبع: کانال نویسنده
بیشتر بخوانید:
10 تفاوت ایران و کره جنوبی در مسیر توسعه!
چرا سیستم حاکمیتی کارآمد نیست؟
کنکور برای دانش آموزان فاجعه است تولید تک سطحی
چرا ایرانیان تاریخ خود را نمی خوانند؟
چرا شعرهای فردوسی، سعدی و حافظ هنوز نو است؟
چرا ما لیاقت آقا سعید را نداشتیم؟!
216216
منبع: www.khabaronline.ir